Opera'ya 'makam' kondu
Cumhuriyet dönemi mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Ankara Opera Binası’na Koruma Kurulu onayı olmadan tek bir çivi dahi çakılamaması gerekirken Genel Müdür Selman Ada makam odası yaptırdı.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü (DOB) Selman Ada, Cumhuriyet dönemi mimarisinin Ankara’daki en güzel örneklerinden biri kabul edilen ve 1933-1934 yıllarında inşa edilen tescilli Ankara Opera binasına, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayı olmadan “makam odası” yaptırdı. Ada’nın direktifiyle “Başrejisörlük” makamı için binanın alt fuayesine yaptırılan odaya, yine koruma kurulu onayı olmaksızın elektirik aksamı döşetildi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Opera binasının yıkımı tartışmalarının yapıldığına ilişkin duyumlar aldıklarına vurgu yaparak, “Tescilli bir yapıda, hiç kimse kafasına göre eklenti yapamaz, yaparsa bu bir suçtur ve bir kültürsüzlük eklentisidir” dedi.
Ankara’nın Cumhuriyet dönemi mimarisinin örneklerinden kabul edilen Ankara Opera binası, 1933-1934 yıllarında, sergi salonu olarak inşa edildi. Binanın özgün halinin mimarı Şevki Balmumcu’nun imzasını taşırken, bina 1946’da Alman mimar Paul Bonatz’ın tasarımı ile opera binasına dönüştürüldü. Ankara’nın tescilli binalarından biri kabul edilen binanın bahçesinde opera ve tiyatro sanatının öncüleri kabul edilen Leyla Gencer, Muhsin Ertuğrul ve Cüneyt Gökçer’in de heykelleri bulunuyor.
Yıllardan bu yana opera binası olarak kullanılan bina, Rengim Gökmen’in genel müdürlüğü döneminde de tadilattan geçmişti. Opera sahnesinde yürütülen tadilat çalışmaları sırasında, 2012’de, Roma döneminden kalma insan ve hayvan kemikleri ile toprak vazo parçaları bulunmuştu. Bu parçaların ve iskeletlerin incelenmesi için de Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden antropologlar ile arkeologlar gelip incelemelerde bulunmuştu. Binada, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayı olmadan hiçbir inşaatın yapılamayacağı, “bir çivinin dahi çakılamayacağı” bilinirken, DOB Genel Müdürü Selman Ada, kurul kararı ve onayı olmadan binanın alt fuayesine “makam odası” yaptırdı. “Başrejisörlük” makamı için yapılan odaya, yine kurul onayı olmaksızın elektrik aksamı döşetildi.
Opera binası da yıkılacak mı?
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan da Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, binanın 1946 yılında Alman mimar Paul Bonatz tarafından opera binasına çevrildiğine dikkat çekerek, binanın “Cumhuriyetin temsil mekanlarından olan binanın, kültür varlığı olarak tescil edildiğini” belirtti. Candan, Ankara’da tarihi İller Bankası binasının da tescilinin kaldırılması ve yıkılması gündemdeyken, Opera binasının yıkımı tartışmaların yapıldığına ilişkin duyumlar aldıklarına da vurgu yaptı.
En Çok Okunan Haberler
- ORC Araştırma 2024'ün son anketini açıkladı
- Kanal D'den flaş 'Annem Ankara' kararı
- Gözaltına alınan Kadir İpek hakkında yeni gelişme
- 'Senin ne kadar acınacak bir hale geldiğinin...'
- Boykot çağrısı yaptı!
- Nedir bu Emevi Camisi takıntısı?
- Suriye’de Aleviler sokağa çıktı
- Müebbet hapse çarptırılan 31 er tahliye edildi
- TÜRK-İŞ asgari ücret komisyonundan çekildi
- Fenerbahçe, Cengiz Ünder için kararını verdi!