TINA Denizcilik Arkeolojisi Dergisi çıktı
Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı’nın (TINA) arkeoloji dünyasındaki önemli bir eksiği kapatmak amacıyla “Denizcilik Arkeolojisi” alanında yayın yapacak dergisinin ilk cildi yayınladı.
Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı’nın (TINA) arkeoloji dünyasındaki önemli bir eksiği kapatmak amacıyla “Denizcilik Arkeolojisi” alanında yayın yapacak dergisinin ilk cildi yayınladı. Kısa zamanda Türkiye’deki tüm üniversitelere, müzelere ve arkeoloji enstitülerine, ulaşan yayın, İngilizce baskısıyla da dünyanın önemli üniversitelerine, müzelerine ve enstitülerine ulaştı. Arkeoloji dünyasına verdiği destekler, yaptığı Uluslararası organizasyonlar ve çıkarmış olduğu yayınlarla bilinen Vakıf, 15. yılını kutlamaya hazırlanırken denizcilik arkeolojisi alanındaki bilimsel çalışmaları süreli bir yayınla arkeoloji dünyasına sunuyor.
TINA Denizcilik Arkeolojisi Dergisi’nin İlk İki Sayısını Bir Arada Sunan Cilt Çıktı.
Yılda iki kez yayınlanan dergi, hem Türkçe hem de İngilizce olarak yayın yapıyor. Amacı başta Anadolu kıyıları ve Akdeniz olmak üzere dünyadaki denizcilik arkeolojisi çalışmalarını bir arada sunmak. Arkeologlar, arkeoloji bilimine katkı sunan diğer bilim dallarında çalışan bilim insanları ve arkeolojiye ilgi duyanlar için doyurucu bilgiler sunan yayın alanında bir ilki temsil ediyor.
Derginin yayın kurulunda dünyaca tanınmış önemli isimler yer alıyor.
Derginin yayın kurulunda dünyada sualtı arkeolojisi denilince akla gelen en önemli isimlerden biri olan Doç. Dr. Cemal Pulak, Türkiye’nin yurtdışında arkeoloji projesi yapan ender isimlerinden biri olan Doç. Dr. Kaan Şenol, Yenikapı batıkları projesinde önemli çalışmalara imza atan Doç. Dr. Ufuk Kocabaş, Akdeniz kıyılarında sualtı araştırmalarına imza atan Yrd. Doç. Dr. Harun Özdaş, TINA Vakfı başkanı Oğuz Aydemir ve başkan yardımcı Kenan Yılmaz bulunmakta.
Dünyanın en önemli fotoğrafçılarından bir tanesi.
Derginin fotoğraf editörlüğünü ise dünyaca ünlü sualtı fotoğrafçısı Donald A. Frey ve Türkiye’nin tanınmış sualtı fotoğrafçılarından Levent Konuk yapıyor. Sualtı görüntüleme akademik danışmanı ise Prof. Dr. Altan Lök.
Editörlüğünü Mehmet Bezdan’ın yaptığı TINA Denizcilik Arkeolojisi Dergisi, dijital platformlarda
ücretsiz olarak arkeoloji meraklıları ve bilim insanlarıyla buluşuyor.
TÜRKİYE’DE İLK VE TEK
Dergi, tablet kullanıcıları için App Store’da yerini almış durumda. Bu özelliğiyle de Türkiye’nin ilk ve tek tablet uygulaması olan “bilim dergisi” olma özelliğini taşıyor.
App Store:
https://itunes.apple.com/tr/app/tina-maritime-archaeology/id882245354?l=tr&mt=8
Ayrıca, TINA Vakfı’nın internet sitesinden ücretsiz olarak okurlarıyla buluşuyor. http://www.tinaturk.org
İLK SAYIDA ÖNE ÇIKANLAR:
İlk sayısındaki kapak konusu, İstanbul tarihini değiştiren ve yeni bilgilerle tanışmamızı sağlayan Yenikapı arkeoloji kazılarında ele geçen batıklar. Dünya denizcilik tarihinin çok önemli bir bölümüne ışık tutan Yenikapı batıklarını derginin yayın kurulunda yer alan Doç. Dr. Cemal Pulak ve Doç. Dr. Ufuk Kocabaş kaleme almışlar.
Yenikapı kazıları binlerce arkeolojik eseri ortaya çıkardı. Bu eserler arasında yer alan 37 gemi
batığı ise dünyadaki en büyük antik gemi koleksiyonunu olarak kabul edilmekte ve deniz ticareti ve gemi yapımı teknolojisiyle ilgili paha biçilemez bilgiler sağlamaktadır.
İKİNCİ SAYIDA ÖNE ÇIKANLAR:
İkinci sayıda 2014’ün kuşkusuz en önemli denizcilik arkeolojisi keşfi Hisarönü Körfezi’nde bulunan Tunc Cağı’na tarihlenen batık yer alıyor.
2014 yılında yürütülen bir diğer önemli çalışma ise Yrd. Doç. Dr. Haluk Sağlamtimur tarafından yürütülen Siirt-Çattepe hoyuk kazısıdır. Yürütülen kazı çalışmalarında hoyuk üzerinde M.S. 4. yüzyıl Geç Roma Dönemi’ne tarihlenen büyük boyutlu bir kale ve liman bulunmuştur. Bu veriler Anadolu coğrafyasının iç sulardaki arkeolojik değerlerini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Ortaçağ’a tarihlenen yazılı veriler Diyarbakır’dan başlayarak güneyde Bağdat’a kadar giden nehir taşımacılığı için beş limandan bahsetmektedir. Yazılı kaynaklarda adı gecen beş limandan sadece Çattepe höyükte arkeolojik veriler bulunmuştur.
Bu sayıda dikkat çekecek bir diğer makale Anadolu’dan oldukça uzak bir noktada batan ama Anadolu bağlantıları çok güçlü olan Gnalic’Batığı. Venedik’ten İstanbul’a gönderilen değerli yüküyle 1583 yılının Kasım ayı başlarında Gnalic’de batan geminin hikayesini ve kazı araştırmalarını Yrd. Doç. Irena Radic Rossi ve doktora öğrencisi Mariangela Nicolardi yazdı. Bu önemli batığın Türkiye’de yapılacak sergisi için TINA Vakfı’nın yoğun çalışmaları devam etmektedir.
İLK SAYI EDİTÖR YAZISI
EDİTÖRDEN
TINA Denizcilik Arkeoloji Dergisi’nin ilk sayısından herkese merhaba.
54 yıl önce Türkiye’nin Güney kıyılarında, Gelidonya Burnu’nda gerçekleştirilen arkeolojik bir çalışma insanoğlunun tarih içindeki yürüyüşünü daha net bir şekilde görmemize yardımcı oldu. Arkeoloji çalışmalarının suyun altında da aynı karada olduğu gibi yapılabileceğine inanan ekip o gün için dünyanın bilinen en eski batığının kazısını gerçekleştirdi. Bugün ise dünyanın farklı noktalarındaki arkeologlar sualtında ve karada denizcilik tarihini aydınlatmaya devam ediyorlar.
Yıllar içinde yapılan arkeolojik çalışmalarla Türkiye’nin dünya denizcilik tarihi açısından çok önemli bir yeri olduğu anlaşıldı. Ve 1999 yılında TINA (Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı) kuruldu. Amacı: Türkiye ve denizlerindeki arkeolojik zenginlikleri dünya kamuoyuna ve bilimsel kurumlara anlatmaktır.
TINA Denizcilik Arkeoloji Dergisi
TINA Denizcilik Arkeolojisi Dergisi, başta Anadolu kıyıları ve Akdeniz olmak üzere dünyanın her köşesinde gerçekleştirilen “denizcilik arkeolojisi” çalışmalarına yer vererek bilimsel anlamda katkı sağlamayı amaçlayan bir dergi olacak.
Amacımız dünyanın her köşesinde bu alanda araştırma yapan arkeologların çalışmalarını anlatabileceği bir dergi oluşturmak. Bu sayfalarda denizcilik arkeolojisi alanındaki kazı araştırmalarına, bilimsel projelere, haberlere, konferanslara, üniversite programlarına, bilimsel eğitimlere ve yeni tekniklere yer vereceğiz. Elbette siz meslektaşlarımızla birlikte. Paylaşımlarınızla zenginleşecek bu dergiye sizleri davet ediyoruz.
Mehmet Bezdan
Genel Yayın Yönetmeni ve Editör
İletişim: mehmetbezdan@gmail.com
İKİNCİ SAYI EDİTÖR YAZISI
EDiTÖRDEN
6 ay önce yayın hayatına başlayan TINA Denizcilik Arkeolojisi Dergisi’nin, ikinci sayısı sizlerle…
Bu sayıda başta Anadolu coğrafyası olmak üzere denizcilik arkeolojisi alanında yapılan birçok arkeolojik çalışmaya yer verdik. Bu senenin kuşkusuz en önemli denizcilik arkeolojisi keşfi Hisarönü Körfezi’nde bulunan Tunc Cağı’na tarihlenen batık olmuştur. Yrd. Doç. Dr. Harun Özdaş tarafından yürütülen bu çalışma önümüzdeki yıllardan itibaren sadece Doğu Akdeniz Tunç Cağı ticareti acısından değil, dünya denizcilik tarihi acısından da değerli bilgilere ulaşmamıza imkan verecektir. 2014 yılında yürütülen bir diğer önemli çalışma ise Yrd. Doç. Dr. Haluk Sağlamtimur tarafından yürütülen Siirt-Çattepe hoyuk kazısıdır. Yürütülen kazı çalışmalarında hoyuk üzerinde M.S. 4. yüzyıl Geç Roma Dönemi’ne tarihlenen büyük boyutlu bir kale ve liman bulunmuştur. Bu veriler Anadolu coğrafyasının iç sulardaki arkeolojik değerlerini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Ortaçağ’a tarihlenen yazılı veriler Diyarbakır’dan başlayarak güneyde Bağdat’a kadar giden nehir taşımacılığı için beş limandan bahsetmektedir. Yazılı kaynaklarda adı gecen beş limandan sadece Çattepe höyükte arkeolojik veriler bulunmuştur.
Bu yılın bir başka çalışması Adrasan’da gerçekleştirilen tabak batığı kazısı olmuştur. Yrd. Doc. Dr. Harun Özdaş ve Yrd. Doc. Dr. Hakan Öniz tarafından yürütülen bu kazıdan gelecek yıl önemli verilerin paylaşılacağına şüphe yoktur. Bu sayıda dikkat çekecek bir diğer makale Anadolu’dan oldukça uzak bir noktada batan ama Anadolu bağlantıları çok güçlü olan Gnalic’Batığı. Venedik’ten İstanbul’a gönderilen değerli yüküyle 1583 yılının Kasım ayı başlarında Gnalic’de batan geminin hikayesini ve kazı araştırmalarını Yrd. Doç. Irena Radic Rossi ve doktora öğrencisi Mariangela Nicolardi yazdı. Bu önemli batığın Türkiye’de yapılacak sergisi için TINA Vakfı’nın yoğun çalışmaları devam etmektedir.
Bu yıl denizcilik arkeolojisinin alt yapı çalışmaları içinde önemli bir yıl oldu. Türkiye’de iki önemli denizcilik arkeolojisi merkezinin inşaat çalışmaları tamamlandı. Bu merkezler, önemli denizcilik arkeolojisi projelerinin hayata geçmesini sağlayacaktır.
TINA Denizcilik Arkeolojisi Dergisi olarak amacımız dünyanın her köşesinde araştırma yapan arkeologların çalışmalarını anlatabileceği bir dergi oluşturmak. Bu sayfalarda denizcilik arkeolojisi alanındaki kazılara, yüzey araştırmalarına, bilimsel projelere, haberlere, konferanslara, üniversite programlarına, bilimsel eğitimlere ve yeni tekniklere yer vereceğiz. İlk sayımızda olduğu gibi tüm meslektaşlarımızı bu yayına davet ediyoruz.
Mehmet Bezdan
Genel Yayın Yönetmeni ve Editör
En Çok Okunan Haberler
- Almanya'da 'Noel pazarına' araçlı saldırı
- Gazeteci Özlem Gürses gözaltına alındı
- Tel Aviv’i balistik füze ile vurdular
- Yoğun bakımdaki Emre'den acı haber
- 'Kanlı Noel' saldırganı hakkında neler biliniyor?
- Otel ve villa yapılacak
- Üniversiteden skandal ilan
- 'Ekonomist Erdoğan'ı sordu, yanıt İmamoğlu oldu!
- 'Yaptığınız kötülük hiç unutulmayacak!'
- Ukrayna 'bin kilometre' uzaktaki hedefleri vurdu!