'Korkacak kadar vicdansız değiliz'
20 müzisyen Türkiye’nin sorunlarını ele aldı, yaptıkları şarkı büyük yankı uyandırdı.
Rap’çi Şanışer’in 20 müzisyenle birlikte yaptığı Türkiye’nin gündemindeki sorunları ele alan “#Susamam” isimli şarkı projesi, büyük yankı uyandırdı. Şarkıda Şanışer ile birlikte Fuat, Ados, Hayki, Server Uraz, Beta, Tahribad-ı İsyan, Sokrat St, Ozbi, Deniz Tekin, Sehabe, Yeis Sensura, Aspova, Defkhan, Aga B, Mirac, Mert Şenel ve Kamufle yer alıyor. Her bir sanatçı, Türkiye’nin gündemine damgasını vuran konularla ilgili söyleyecek sözlerini sakınmadan dile getiriyor. Şarkıda yer alan konu başlıkları sırasıyla şöyle: Doğa, kuraklık, hukuk, adalet, hukuk, Türkiye, İstanbul, eğitim, sorgulamak, kadın hakları, gurbet, hayvan hakları, intihar, faşizm, sokak, trafik...
<haber-dikey:1566627>
‘Kadın nesne değildir’
“#Susamam”, dün gece 00.00’da yayımlanmasının üzerinden bir gün geçmeden milyonlarca kez izlendi. Sanat ve siyaset camiasından birçok kişi şarkıyı paylaşırken, sanatçılara da destek oldu. Biz de şarkıda yer alan genç müzisyenlerden birkaçıyla konuştuk. Şarkıda “kadın hakları” bölümünde mikrofonun başına gelen Deniz Tekin erkek şiddeti, kadın cinayetleri gibi konulara sözlerinde yer veriyor. Tekin’in bölümünün ardından Emine Bulut’un sesiyle birlikte, Şule Çet, Münevver Karabulut, Habibe Karadavut, Seda Kuzucu, Nurhayat Beytekin gibi erkek şiddetine kurban giden kadınların isimleri ekrana geliyor. Deniz Tekin’e şarkıya nasıl dahil olduğunu sorduk. Genç sanatçı, “22 yaşındayım ve psikolojik olarak zor bir dönemden geçiyorum, kişisel olarak da ‘#Susamam’da topluca anlatılanları sorguladığım bir dönem. Heyecanla karşıladım” diye cevap verdi. Kadın haklarıyla ilgili bir konuda şarkı yazması ve konu hakkındaki görüşleri de şu şekilde Tekin’in: “Kadına yüklenen rollerin düşünce sistemimizle ve kullandığımız günlük dille bire bir alakası var bence, hem Türkiye için hem de tüm dünya toplumları ve onların kültürleri için konuşmak gerekirse. Dilimizdeki küfürlerin büyük bir kısmı cinsel etkinliği tarif eden eylem üzerine kurulu ve toplumdaki bireyleri ikilik bir sistemle kategorize ediyoruz, ‘erkek ve erkek olmayan’, ‘+erkek -erkek’ olarak tanımlanabilir anlatmaya çalıştığım şey. Kadın erkeğin değili değildir. Cinsel yönelimler davranış örüntüleriyle birebir ilişkili değildir. Biyolojik olarak ‘kadın’ doğan ve kendini ‘kadın’ hisseden kimse nesne ya da eşya değildir, ille de ‘yuvayı yapan dişi kuş’ olmak zorunda değildir ve bir bireyin diğerine evlilik içinde, ikili ilişkiler içinde ya da hiçbir düzlemde fiziksel veya psikolojik şiddet uygulamaya hakkı yoktur.”
Müziğin hayatında çok şeyi değiştirdiğini söyleyen Tekin, “Tedirginlik hissediyor musunuz” sorusuna ise şarkının nakaratıyla yanıt veriyor: “Gün olur hapsolur bu suçlu cümleler, yenilir hiç olurum fark etmezler, susmam, susamam...”
‘Baskı var’
Yılların rap sanatçısı Fuat Ergin, müziğin bir şeyleri değiştirebileceğine inanıyor ve “Ben çizgimden hiçbir zaman vazgeçmedim. Bu şekilde olduğu için hiçbir zaman değiştirmedim kendimi de müziğimi de. Müziğin kesinlikle çok ciddi bir psikolojik savaş gereci olduğunu düşünüyorum ben. İnsanları derbeder de ediyor, neşelendirebiliyor da. İnsanların sesi olduk. İnsanlar da bekliyorlardı böyle bir şeyi. Toplumumuz baskı altında ve susturulmuş durumda. Bu böyle tünelin ucu gibi oldu” diyor. Korkmadığını söyleyen Fuat, “Ben korkarak yaşayamam. Ben bunları söylemezsem de kendimden utanırım. Hepimiz söylediklerimizin arkasındayız. Hiçbir şekilde korkum yok, geleceklerse de gelirler” diye konuşuyor.
<haber-dikey:1567015>
‘Korkacak kadar vicdansız değiliz’
Ados ise şarkıda “kuraklık” konusunu gündeme getiriyor. Şanışer’den davet aldığında bu konuyu işleyebilecek bir projeye katılmaktan memnuniyet duyduğunu getiren Ados, “Bireylerden daha da yükseğe, başka farkındalıklara ulaşmamız gerekiyordu artık. Bunu başardığımızı düşünüyorum. Bu ilk adımdı. Bundan sonra çok daha değişime yol açacak müzik. Buna canlı şahit oluyoruz” diyor. Şarkının 24 saat dolmadan 3 milyonu aşmasıyla alakalı olarak da “Harika” tepkisini veriyor ve “Eğlencenin zirve yaptığı dönemde böyle keskin konulara da insanların kulak vermiş olması umut verici” diye konuşuyor. Son olarak ona da şarkının yarattığı etkinin ve dile getirilen sert sözlerin tedirginlik yaratıp yaratmadığını sorduğumuzda ise şu yanıtı veriyor Ados: “Baştan söylediğimiz gibi ‘#Susamam’. Korkacak kadar vicdansız değiliz.”
Rap’çi Aga B de “faşizm” gibi ciddi bir konuyu ele alıyor. Böyle bir konu hakkında bir şeyler söylemekten, şarkının da etkisinden tedirgin oldu mu acaba Aga B. İlk olarak “Kesinlikle çok ciddi ve bir o kadar da altı boşaltılmış bir konu. Hatta neredeyse sahip çıkılıp vatanseverlik ile karıştırılacak halde” diyor ünlü müzisyen. Şöyle devam ediyor: “Benim niyetim ise kelimeyi etnik ve siyasi halinin dışında, toplumsal değerlendirmekti. Çünkü bence her problemin temelinde ‘insan’ın dürtüleri ve açıkları var. Hangi hareketimizin/davranışımızın neyi karşıladığından ve neye sebep olduğundan bihaberiz. Empoze edileni yaşıyoruz toplumca. Ben de kendimce çözümü, ‘saygı ekmek’te buldum. Etki ise korku veya tedirginliğe sebep olmadı benim için. Umut daha doğru olur. Dahası, daha çok bizden korkuyorum ben.”
Şarkıda “trafik” konusunu ele alan Kamufle ise “İlk çıkış amacımız memlekette göz ardı edilmiş konuları dile getirmekti. Olay illa politik olması da değildi. Ben de trafik terörünü ele aldım” diyor. Neyi amaçladıkları hakkında da Kamufle şöyle konuşuyor: “Bireysel olarak da biz albümlerimizde bu konulara değiniyoruz. 10 şarkılık bir albümde 2-3 tane böyle şarkı duyabilirsin bizden, ama tabii ki daha eğlenceli müzikler tercih edildiği için yaptığın diğer şarkılar ekarte ediliyor. O zaman bir elin nesi var iki elin sesi var mantığıyla o 10 şarkılık albümde en az dinlenen ama en çok dinlenilmesini istediğimiz şarkı türünü böyle yirmimiz bir araya gelip oluşturduk.”
Ezhel de ‘Olay’ yarattı
Rap müziğin en sevilen isimlerinden Ezhel de “#Susamam#” ile aynı saatlerde kendi şarkısı “Olay”ı dinleyicilerle paylaştı. Ezhel’in şarkısı da çok kısa sürede 1 milyon izlenme sayısına ulaştı. Sanatçı, “Olay”da 10 Ekim Ankara Garı Katliamı, Gezi Direnişi, 15 Temmuz darbe girişimi gibi Türkiye’nin gündem konularını işliyor. Ayrıca video klipte toplumsal muhalefetin çok sayıda eylem görüntüsü de yer alıyor. Öte yandan, ünlü rap’çi Ceza’nın da Sayedar ve Önder Şahin’le düet şarkısı “Komedi ve Dram” önceki gün yayımlandı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!