CHP çalınan eserlerin peşinde
Bakanlığın müzelerden çalınan eserlere ilişkin verileri gizlemesi akıllara çalınan eserlerin sayısında artış yaşandığı iddialarını getirirken, CHP’li İlgezdi “Çalınan eserlere ilişkin rakamların gizlenme sebebi nedir” diye sordu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, müzelerden çalınan ya da kaybolan kültür varlıklarına ilişkin bilgileri açıklamazken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “Çalınan eserlere ilişkin kayıtlar gizlendi. Rakamların gizlenme sebebi nedir? Müzelerimizden çalınan ve kaybolan eser sayısında ciddi artışlar olduğu için mi bu rakamlar gizleniyor?” değerlendirmesini yaptı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin Türkiye’deki müzelerle ilgili verdiği bilgi edinme başvurusuna verilen yanıt müzelere ilişkin ilginç verileri ortaya çıkardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği yanıta göre toplum nüfusu 3.1 milyon olan 11 ilde müze bulunmuyor. Müze bulunmayan iller Artvin, Bingöl, Hakkâri, Muş, Siirt, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Yalova, Kırıkkale ve Karabük olarak sıralanıyor. 22 ilde ise yalnızca birer müze bulunuyor. Türkiye genelinde bakanlığa bağlı 204 müzede arkeolojik 840 bin 614 eser, etnografik 299 bin 683 eser, 1 milyon 958 bin 665 sikke ve 238 bin 735 diğer eser olmak üzere toplam 3 milyon 337 bin 697 kültür varlığı sergileniyor.
Özel sayısı kamuyu geçti
CHP’li İlgezdi’nin başvurusu üzerine verilen yanıtta 2002 yılında bakanlığa bağlı Türkiye genelinde 184 müze bulunurken, 2019 yılında müze sayısı 204’e çıktı. Buna göre 17 yılda artan müze sayısı 20 olurken, bugün resterasyon ve çeşitli gerekçelerle kapalı tutulan müze sayısının ise 42 olduğu belirtildi. Bakanlığın yanıtına göre özel teşebbüse ait müze sayısı ise 2002 yılında 92 olurken, 2019 yılında 261’e çıktı. Buna göre söz konusu dönemde bakanlığa bağlı müze sayısındaki artış özel teşebbüsün altında kaldı.
Bakanlık çalınan eserleri gizledi
CHP’li İlgezdi’nin bakanlığa bağlı 204 müzede çalınanan ve kaybolan eserlerle ilgili sorusuna ise bakanlığın yanıt vermemesi dikkat çekti. Yanıtta, müzelerden çalınan ya da kaybolan veya çalındıktan ya da kaybolduktan sonra bulunan kültür varlıklarının kaydının tutulduğu ifade edilirken hiçbir veri paylaşılmadı.
‘Artış olduğu için mi gizleniyor?’
İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalınan ya da kaybolan eserleri gizlediğini belirterek, “Ülkemizdeki 204 müzede çalınan ve kaybolan eserleri sordum, bu kayıtların tutulduğu, yazdığı halde bilgi edinme kanuna aykırı biçimde rakamlar gizlendi. Rakamların gizlenme sebebi nedir? Müzelerimizdeki çalınan ve kaybolan eser sayısında ciddi artışlar olduğu için mi bu rakamlar gizlenmektedir” değerlendirmesini yaptı.
302 tablonun kaybolduğu açıklanmıştı
2013 yılında, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’ndeki eserler uzun süre gündemde kalmıştı. Kaybolan eserlerin değerlerine paha biçilemezken, 2014’te Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müzede yer alan 302 tablonun kaybolduğu açıklanmıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Meyve suyu devi konkordato ilan etti
- ‘Binadan çıkamıyorum, bu çaresizliğe...'
- CHP'den Erdoğan'a sert yanıt!
- ABD’nin Colani’den beş talebi
- Volkan Demirel'den Şenol Güneş'e sert sözler
- Bombacı Mülayim neden tutuklandı
- CHP'nin cumhurbaşkanı adayı kim olmalı?
- Belgrad Ormanları yapılaşmaya mı açılacak?
- 'Çocukları diri diri yakıyor; Filistin'e özgürlük'
- 'Erdoğan’ın programıyla ilişkisi var mı?'