‘Papagenolar’ geldi

“Papagenolar” W. A. Mozart’ın en sevilen eserlerinden biri olan “Sihirli Flüt Operası”ndan ilham alınarak kurgulandı. Bu eserden müzikler seçildi ve yepyeni bir konu yaratıldı. Doğa ve insan sevgisinin öne çıktığı “Papagenolar” çocuk operasında hikâye, Papageno karakteri, ailesi, Gece Kraliçesi, Sarastro ve Ağaç Adam etrafında şekilleniyor. Sahnede çocukların yanı sıra tatlı bir köpekte yer alıyor

‘Papagenolar’ geldi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.02.2019 - 23:03

Türkiye’nin ilk özel çocuk operası “Papagenolar” uzun zamandır düşünülen bir proje. Operanın rejisörlüğünü Tenor Caner Akın üstleniyor. Orkestra şefi Murat Cem Orhan yönetiminde sahneye çıkaracak olan Papagenolar’a ise Avrasya Oda Orkestrası eşlik ediyor. 7’den 77’ye herkesin büyük bir keyifle seyredeceği bir müzik şöleni aslında. Özenle çalışılmış ve sonuç olarak seyreden herkesi bambaşka bir dünyaya görülen bu opera deyim yerindeyse kalplere dokunuyor.

“Papagenolar” W. A. Mozart’ın en sevilen eserlerinden biri olan “Sihirli Flüt Operası”ndan ilham alınarak kurgulandı. Bu eserden müzikler seçildi ve yepyeni bir konu yaratıldı. Doğa ve insan sevgisinin öne çıktığı “Papagenolar” çocuk operasında hikâye, Papageno karakteri, ailesi, Gece Kraliçesi, Sarastro ve Ağaç Adam etrafında şekilleniyor. Sihirli Orman’da yaşayan tüm canlıların sevgiyle daha da güzelleştiğini, kötü bile olsa her insanın içinde mutlaka bir iyilik kırıntısı olduğunu ve bu iyiliği ortaya çıkarmak için yine sevgi ile yaklaşmak gerektiğini anlatıyor.

‘Sihirli Flüt...’

Sihirli Flüt operasının bitmesinden hareketle yeni bir hikâye yaratmış Caner Akın. Hatırlayalım, Sihirli flütteki Papageno karakterinin tek istediği eşine kavuşmaktı. Sonrasında Papageno Papagena’sına kavuşmuş oldu ve Akın’ın hikâyesinde iki tane çocuğu ve bir tane de köpeği oldu ailesinde; Papapera, Papabora ve Papakuki. Onun ailesini anlattığı için de eserin ismini “Papagenolar” olarak belirlemiş Akın.

Biliyorsunuz çocuklara ne verirseniz onlar da size öyle karşılık veriyorlar diyen Akın, “En başından beri çocuklara özellikle sanatın en üst düzeyini göstermek ve anlatmanın onların geleceğinde büyük bir etkisi olacağını düşündüm. Yıllar içinde çok fazla yurt- içi ve yurtdışında araştırmalarda bulundum. Bu düşüncelerden yola çıkarak Türkiye’de ilk kez özel bir çocuk operası sahnelemiş olduk.

Biliyorsunuz opera dediğiniz anda dekor, kostümün yanı sıra orkestra, profesyonel şarkıcılar olmazsa olmazlarınız” diyor. 17 kişilik bir orkestrayla sahnelenen operada çocukların yanı sıra bir köpek yer alıyor. Akın, “Belki hayatlarında ilke kez böyle bir şey görüyorlar sahnede. Düşünsenize, anneniz babanız sizi bir çocuk oyunu izletmeye götürüyor ve ortalama 4-5 yaşındasınız ve sahnede orkestra ile profesyonel opera şarkıcıları var. Ayrıca çocuk oyuncu ve çocuk şarkıcı da var. Ne kadar büyük bir deneyim çocuklar için. Şunu da özellikle vurgulamak istiyorum ki, aslında biz çocuklara çocuk operası yapmıyoruz. Biz “geleceğin büyüklerine” sahne sanatlarının en üst düzeyi olan opera sanatını anlatıyoruz” diyor.

Pedagoglarla çalışma

Bu eserde hazırlık ve sahneleme süreci olarak neredeyse büyük bir operaya harcanan vakti harcayan ekip, en ince ayrıntısına kadar pedagoglar ve psikologlar eşliğinde çalışmış. Bütün bir ekibin bu süreçte büyük bir keyifle yol aldığını vurgulayan Akın, o yüzden de “Papageonlar”ı izlemeye gelen geleceğin büyüklerinin, sahnede ve sahne gerisinde olanların o mutlu enerjisiyle daha da başka bir dünyaya gittiklerini söylüyor.

Akın’a sahnede olan tatlı ve akıllı köpeği soruyorum. “Sahnede olan o minik tatlı köpek aslında benim yol arkadaşım; kendi köpeğim. Zaten inanılmaz insancıl ve sevgi dolu olduğu için hiçbir zorluğunu görmedik. Zaten en büyük amaçlarımdan bir tanesi de çocuklara da o güzel varlıkların sevgisini birazcık bile olsa hissettirebilmekti” diyor. Çocukların yanı sıra mutlaka büyüklerinde görmesi gereken “Papagenolar” 3 Mart’ta saat 12.00’de Zorlu PSM’de sahnelenecek.

BİR SALON DOLUSU SESSİZ ÇOCUK OPERA SEYREDİYOR

Allaturca Müzik olarak genç ve dinamik bir topluluk ve durmak tabii ki yok. Akın, “Sahne gerisi ve sahne üstünde bir temsilde 45 kişilik bir ekip çalışmakta. Bu şu anda bizim ilk projemiz çocuklar için. Devamı tabii ki var fakat onları şu an açıklamasam daha iyi olacak. Çok yakın bir zamanda bundan sonraki diğer çocuk operamızın ismini de duyuracağız” diyor.

Papagenolar’ı sahneledikten sonra inanılmaz geri dönüşler aldıklarının altını çizen Akın, “Size şöyle söyleyeyim: 4 yaş civarından itibaren koca bir salon dolusu çocuğu 1 saat boyunca sessizce bir çocuk operası seyrettirmek aslında büyük bir mucize. Çıtları çıkmadan pürdikkat seyrettiler eseri. Bundan daha büyük bir gösterge var mıdır şu an?” diyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler