Rekoru ‘baba’ kırar

‘Babası gibi bir baba olmamak için baba olmadı ama yüzlerce insan ona baba dedi’ sözleriyle anlatılıyor Müslüm Gürses, filmin afişlerinde... Niye olduğunu Adana ve İstanbul dekorunda çekilmiş bir dönem filmi olan Müslüm’de görüyoruz...

Rekoru ‘baba’ kırar
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.10.2018 - 23:03

Bazı anlar var, bazı dokunuşlar, bazı insanlar, bazı sözler... İlk karşılaştığınızda, duyduğunuzda, dokunduğunuzda hayatınızı tümden değiştirecek etkide olduğunu fark etmediğiniz...

Babası kovaladığı için mi yoksa o müziği kovaladığı için mi sığındığını çok sonra kavrayacağı Adana Halkevi... Kovalanmasına neden olan türkü söylemeyi ‘ağır bir suç’ olarak gören Limoncu Ali!.. İşsiz ve sürekli şiddet uygulayan babasından kaçan genç adam; sonradan soyadı Gürses olacak Müslüm. Eline bir saz vererek gönderen Limoncu Ali’nin “Suçun ağırmış, bir gün gel, birlikte işleyelim” dediği suç; türkü söylemek...  

Bektaşi kültürüyle yoğurulmuş bir  çocukluk ve ilk gençlik... Sonra, sonra adım adım seveni de sevmeyeni de bol olan bir yıldız. Bir fenomen haline gelen, toplumun ezilmişleri tarafından ‘baba’ ilan edilen, ciddi ve vefakâr bir hayran kitlesi ile göçüp giden bir sahne insanı...

Filmin yapımcısı Uslu, arkadaşımız Olcay Büyüktaş’ın sorularını yanıtladı.

İlk tanıtım Seul’de

Müslüm Gürses’in hayat hikâyesini anlatan “Müslüm” filmi, 26 Ekim’de vizyona giriyor. Başrollerini Timuçin Esen ve Zerrin Tekindor’un paylaştığı filmin Türkiye’de seyirci rekoru kırarak 10 milyon izleyiciye ulaşması hedefleniyor. Filmin yapımcısı Mustafa Uslu, filmle ilgili ayrıntıları filmi izlediğimiz Seul’deki CGV Stüdyolarında anlattı. Filmde oyuncuları itinayla seçtiklerini anlatan Uslu, Müslüm Gürses’i oynayan Timuçin Esen’in müzik geçmişinin ve bir albümünün olmasının büyük avantaj olduğunu ifade etti.

Timuçin Esen’in rolü kabul ederek büyük risk aldığını vurgulayan Uslu, “Bu filmden sonra kariyeri olmak veya olmamak diye ikiye ayrılabilirdi. İlk başta role giremedi, biz de ona destek olduk. Amerika’ya gönderdik. Lalala Land’in senaryo doktorluğunu yapan, en son Tom Cruz, Brad Pitt, Leonardo Di Caprio gibi ünlülerin oyuncu koçluğunu yapan Greta Seacat’le çalıştık. Greta onu çok iyi hazırladı” dedi.

Uslu’ya göre, bizim topraklarımızda bir derviş yaşamış, biz farkında değilmişiz. Filme 10 milyon kişi bekleniyor. Türkiye’de rekor 7 milyonla “Recep İvedik”te. Müslüm’ün bu rekoru kırması bekleniyor. Uslu, bu filmin yeni Müslüm fanları yaratacağına inanıyor.

Filmin 44 defa fokus gruba girdiğini ve 1100 kişi tarafından izlendiğini söyleyen Uslu, filmin bir matematiği olduğunu, her 3.5 dakikada bir olay meydana geldiğini anlattı.

Filmin 16 milyon liraya mal olduğunu, bunun 4 milyon lirasanı Mars Entertainment Group’un, kalanını da kendilerinin finanse ettiğini söyleyen Mustafa Uslu, “Dönem filmi olduğu için maliyeti yüksek. Aşağı yukarı 24 bin 300 parça kostüm yapıldı. Kaza sahnesi için 3 tane Mercedes parçalandı. Sadece Gülhane sahnesi için 3500 ekstra kullanıldı. Şarkılara 1 milyon 800 bin TL telif ödedik” dedi.

Evimize çok gelip giderdi

Mustafa Uslu, “Limoncu Ali’nin oğlu da saz öğretmeni, o da genç Müslüm’e saz çalmayı öğretti” dediğinde, bizde de oğlu Limoncu Halim’i bulma isteği doğdu. Babasını, anılarını sorduğumuz Halim

Limoncu, Müslüm Gürses’in evlerine çok geldiğini, babasına büyük saygı duyduğunu anlattı. Bu arada filmde Adana Halkevi’nde müzik öğretmeni olarak tanıtığımız Ali Limoncu’nun TRT radyo sanatçısı, Adana radyosunun kurucularından biri olduğunu, şiirler yazdığını, türküler derlediğini anlattı.   

“Bizim eve gelir, yerlere oturur saz çalar, türküler söylerlerdi. Babamla sahnelere çıkmışlığını, benim sünnetimde türkü söylediğini hatırlarım” diyen Halim Limoncu, hatta burnunun bile müzik öğretmenliği yaptıkları ve müzik aletleri sattıkları dükkânın yanında çıkan bir kavgada kırıldığını belirtti.
Limoncu, “Babam Müslüm’e saz çalmayı öğretmiş, onun merkezinde yer almış, şanslıymış ben de genç Müslüm’e saz çalmayı öğrettim” diye konuştu.

Muhterem Nur titreyerek ağladı

Müslüm Gürses’in hayatını Muhterem Nur’dan dinlediklerini vurgulayan Uslu süreci şöyle anlattı: İki kamera kurduk ve Muhterem Hanım’la 1 hafta boyunca mülakat yaptık. Tabii bu kolay bir şey değil. Anlatırken o anları tekrar tekrar yaşadı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon