Konut Kredisi Kullanmadan Önce Bilmeniz Gereken 7 Kural

Kredi karşılaştırma sitesi Hesapkurdu.com, konut kredisi başvuru ve kullanım sürecinde bilmeniz gereken 7 önemli kuralı sıraladı.

Konut Kredisi Kullanmadan Önce Bilmeniz Gereken 7 Kural
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.01.2017 - 16:01

1-      Eksperin Belirlediği Değerin %80’ine Kadar Konut Kredisi Kullanılabilir
Yasal olarak gayrimenkul değerleme uzmanın (konut eksperinin) belirlediği değerin en fazla %80’nine kadar konut kredisi kullanılabiliyor. Örneğin 200 bin TL değer biçilen bir konut için en fazla 160 bin TL konut kredisi kullanılabiliyor. Öte yandan ödenmesi gereken peşinat tutarı kredi kullanacak kişinin gelirinin yeterli olması durumunda, en fazla 48 vadeli olarak ipotekli veya ipoteksiz ihtiyaç kredisi kapsamında karşılanabiliyor.
2-      Konut Kredilerinde Hanehalkı Geliri Kabul Edilir
Konut kredilerinde diğer kredi türlerinden faklı olarak aynı hanede ikamet eden tüm aile bireylerinin gelirleri kabul ediliyor. Bu sayede gelir yükseldiği için çekilebilecek kredi tutarı da yükseliyor. Ancak eğer aile bireylerinde birinin bankalar ile çalışmasında çeşitli aksamalar oldu yani kredi notu riskli seviyede yer alıyorsa, kredi başvurusunu olumsuz olarak etkileyebilir.
3-      Kabul Edilen Gelirlerin Ortalama Yarısı Kadar Aylık Kredi Ödemesi Yapılabilir
Kayıtlı gelir ve kredi notuna göre değişkenlik göstermekle birlikte, genel olarak beyan edilen aylık gelirin en fazla yarısı, bankalar tarafından “ödenebilir aylık taksit tutarı” olarak kabul ediliyor. Örneğin aylık 3 bin TL geliri olan bir kişi ortalamada en fazla 1.500 TL aylık kredi taksiti ödeyebilir.
4-      Ödeme Planı Artan, Azalan veya Kişiye Özel Olarak Seçilebilir
Konut kredilerinde ödeme planı kişiye özel olarak oluşturulabiliyor. En fazla tercih edilen ödeme planları ise aylık taksitleri düşükten başlayan artan ödeme ile ödemleri yüksekten başlayan ve toplam faiz ödemesi daha az olan azalan ödeme planlarıdır.
5-      Dosya Masrafı Haricinde, Ekspertiz, İpotek ve Sigorta Masrafları Ödenir
Konut kredisi işlemlerinde kullanılan kredinin binde 5’i oranında bankalar yasal olarak dosya masrafı alabiliyor. Ancak farklı kurum ve kişilere ödenen, ekspertiz, ipotek ve sigorta masrafları, alınacak dosya masrafı haricinde tutuluyor.
6-      Tapu Masraflarını Yasal Olarak Alıcı ve Satıcı Yarı Yarıya Öder
Genel olarak tapu masraflarını alıcının ödemesi istense de aslında yasal olarak tapuda beyan edilen bedelin %4’ü olan tapu harcı, alıcı ve satıcı adına yarı yarıya tahakkuk eder. Örneğin, tapuya 200 bin TL olarak beyan edilen gayrimenkul için 4 bin TL alıcı, 4 bin TL satıcı bir harç ödemesi yapar. Bu konuda detaylı bilgi için Hesapkurdu.com’un tapu harcı sayfasına bakabilirsiniz.
7-      Konut Kredisinde Ara ve Erken Ödeme ile Faiz Yapılandırma İşlemlerinde Ceza Alınabilir
Konut kredilerinde diğer bireysel kredi türlerine kıyasla çeşitli avantaj ve düşük faiz oranlarına göre işlem yapılmasından dolayı, ödeme planında herhangi bir değişiklik yapılması halinde, kalan vadesi 36 ayın altında olanlardan kalan anaparalarının %1’i, kalan vadesi 36 aydan yukarıda olanlardan ise %2’si oranında erken ödeme cezası alınabiliyor. Ayrıca ara ödemelerde vade değişikliği yapılmadığı takdirde, sadece yatırılan tutar üzerinden bu hesaplama işlemi yapılıyor.
 
Kaynak: Hesapkurdu.com – Konut Kredisi Hesaplama
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler