İşsiz doktoralılar da İŞKUR kapısına dayandı
Geçen yıl ocak - eylül döneminde İŞKUR’a başvuranlar 2 milyon 496 binken bu sayı bu yıl yüzde 42 artışla 3 milyon 553 bine dayandı. Sadece Eylül 2017’de kuruma başvuran işsiz sayısı 489 bini aştı. 29 bin engelli de iş bekliyor. İş bekleyenler arasında 708 doktora mezunu, 12 bin 366 yüksek lisans ve 329 bin 822 üniversite mezunu yer alıyor.
İşsizlik oranı çift haneye demirlerken, Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) yapılan başvurulardaki artış gelecek aylarda da işsizliğin en büyük problemlerden biri olmaya devam edeceğini gözler önüne serdi.
Geçen yıl Ocak-Eylül dönelinde İŞKUR’a başvuran işsiz sayısı 2 milyon 496 bin civarındayken bu sayı bu yıl yüzde 42 artışla 3 milyon 553 bine dayandı. Bunların 1 milyon 875 bini daha iyi şartlarda iş bulmak için başvurarken 29 bini engellilerden oluştu.
Eylül ayında İŞKUR vasıtasıyla 74 bin 747 kişi işe yerleştirilirken bunların yüzde 63’ü erkek, yüzde 37’si kadın oluştu. Ancak sadece Eylül 2017’de kuruma başvuran işsiz sayısı 489 bini aştı. 2016 Eylül’de ise bu sayı 386 bin kişiydi. Arada yüzde 26’lık bir artış var. Bilindiği gibi hükümet Şubat 2017’den başlayarak büyük bölümünü İŞ- KUR kaynaklarından sağlayarak var olan istihdam teşviklerine yenilerini ekledi ve her yeni istihdam için asgari ücret düzeyinde sigorta primi ve vergilerin tümü için destek sağlamaya başladı. Bu teşvik programı “milli istihdam seferberliği” olarak adlandırıldı. Hatta dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Mayıs 2017 itibarıyla 1 milyonun üzerinde yeni istihdam yaratıldığını açıklamıştı.
İŞKUR’un yılın dokuz ayında işe yerleştirdiği kişi sayısı ise 791 bin kişiyi aştı. Bu sayı yeni işsiz kalanların yanında çok cüzzi kaldı. İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı ise Eylül 2017 döneminde 2 milyon 574 bin kişiyi aştı. Kayıtlı işsizlerin yüzde 51’i erkek, yüzde 49’u kadın, yüzde 35.0’i ise 15- 24 yaş grubundaki gençlerden oluşuyor.
İş isteyenler artıyor
İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin öğrenim durumlarına bakıldığında 708 tanesi doktora mezunu, 12 bin 366 tanesi yüksek lisans ve 329 bini üniversite mezunlarından oluşuyor.
Öte yandan, işsizlik sigortasının uygulanmaya başladığı 2002’nin mart ayından bu yılın eylül sonuna kadar fona 8 milyon 849 bin 220 kişi başvuruda bulundu. İŞ- KUR tarafından yapılan değerlendirmelerin ardından başvuranlardan 5 milyon 647 bin 21 kişiye 17 milyar 518 milyon 579 bin 747 liralık ödeme yapıldı. Her yıl ortalama 10 milyar lira büyüyen İşsizlik Sigortası Fonu’nun, olağan işleyişiyle bu yıl sonunda 116 milyar lirayı aşması bekleniyor.
Taşerona kadro hayal
Taşeron düzenlemesinde ibre yine özel statüye döndü. Hükümetin yıl sonuna kadar kamuda taşeron eliyle çalıştırılan işçilerin kadroya alınması konusunda verdiği sözün ardından, belirlenen üç alternatifin Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sunulduğu öğrenildi.
Dünya’nın haberine göre, daha önce işçi konfederasyonlarınca benimsenmeyen ‘özel statülü personel’ modelinin iyileştirilerek uygulamaya alınması yönünde eğilim ortaya çıktığı belirtildi. Bu modelde, işçiler ne işçi ne de devlet memuru statüsünde olan ancak her ikisinden de uygulamalara tabi bir yapıya alınıyor. Çalışanlar, işçi ya da memur ne hizmeti yaptığına bakılmaksızın 3 yıllık sözleşme karşılığı çalıştırılıyor.
Maliye ve Çalışma bakanlıkları, bunun yanında iki ayrı formül daha önermişti. Bunların üzerinde de değerlendirme yapılacağı kaydedildi. Bunlardan ilki kamuda esas amacı işçi sağlamak olan ve sosyal hakları düzenleme imkânı bakımından merkezi bir yapı oluşturmak amacını taşıyan, bir KİT oluşturulması. Taşeron işçilerin tamamı bu KİT üzerinden görevlendirilecek ancak burada da 657 içinde ayrı bir statü açılması gerçekleştirilecek.
En Çok Okunan Haberler
- Sokak röportajı sonrası tutuklandı!
- Özgür Özel'den 'cumhurbaşkanı adayı' açıklaması
- İmamoğlu'ndan dikkat çeken paylaşım!
- Valilikten ‘cuma namazı’ yazısı
- Bahçeli'den kürsüde 'Gezi' ve 'İmralı' çıkışı
- Kalın'ın önünde poz verdiği bayrak tartışma yarattı
- Gazetecilere 'bilirkişi' gözaltısı!
- Son anket sonuçları Erdoğan'ı üzecek
- Tolga Karel'den tepki çeken Ayşe Barım paylaşımı
- Milyon dolarlık ‘zimmet’