#Hayatdurdu

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla yurt genelinde iş bırakıldı, DİSK’e bağlı belediyeler greve katıldı, okullarda dersler yapılmadı.

Yayınlanma: 13.10.2015 - 06:17
Abone Ol google-news

Başkentteki katliamın ardından DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla yurt genelinde “Yastayız, İsyandayız” sloganı ile iki günlük grev başlatıldı. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu da dün greve çıktı. İşçiler, öğretmenler, hekimler ve sağlık çalışanlarından greve yoğun katılım oldu. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Katiller 400 vekil alamadıkları için ülkeyi iç savaşa sürükleyenlerdir” dedi. Katliamın yaşandığı Ankara Tren Garı’ndaki KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyeleri de iş bıraktı. Katliamda BTS üyesi 14 emekçi yaşamını yitirdi. BTS üyeleri Uygar Coşkun, Ali Kitapçı ve İdil Güneyi için Ankara Garı’ndaki BTS şubesi önünde tören düzenlendi. Emniyet, cenazelerin buraya getirilmesine ise izin vermedi.

‘Bin doğarız’

Ali Kitapçı’nın eşi Emel Kitapçı, “Biz dedik ki bu ülkeye barış gelsin. Bu ülkenin yoksulu, emekçisi için, Türk’ü, Kürt’ü, Lazı, Çerkezi, kadını, genci herkes için barış gelsin... Biz barış dedik, onlar ölüm dediler. Katilin kim olduğunu biliyoruz. Ayaktayız, sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bizi bir kez öldürürler, bin kez doğururlar. Arkadaşlarımızı vuran bu kahpe sürüye karşın, bu ülkeye barış, özgürlük gelecek” dedi.

Ali Kitapçı’nın oğlu Artun Siyah Kitapçı gözyaşları içerisinde annesine sarılarak birbirlerini teselli etmeye çalıştı. Törene katılanlar da gözyaşlarını tutamadı. BTS Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, Twitter’ı, Faceebok’u takip edenlerin, kilolarca bombayla gezeni tespit edemediklerini söyledi.

Hesap sormazsak...

Törene katılan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de, “Bu ülkede egemenler, zalimler her şeye tahammül edebildiler de bir tek dayanışmaya tahammül edemediler. Emekçiler bu kirli savaşa dur demek için bir araya geldiklerinde buna tahammül edemediler... Eğer hesabını sormazsak aldığımız nefes, yediğimiz ekmek, içtiğimiz su hepimize haram olsun” dedi. Gar önünde katliamın yaşandığı yer de karanfillerle kaplandı. Katliamda yaşamını yitirenlerden kalan ayakkabıları da karanfillerin yanına bırakıldı.

DİSK, KESK, TMMOB üyeleri öğle saatlerinde de Ziya Gökalp Caddesi’nde toplandı. “Yastayız, isyandayız. Grevdeyiz” pankartı açıldı. Sloganlarla hükümete istifa çağrıları yapıldı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko “Saray’ın saltanatı uğruna aylardır kan dökenlere dur demek için” bir araya geldiklerini söyledi.

Katilleri tanıyoruz

Türkiye’nin göbeğinde, binlerce polisin gözü önünde bombaların patlatıldığına dikkat çeken Beko, “Katilleri tanıyoruz. Katiller, diktatörlük hevesleri 7 Haziran seçimlerinde kursaklarında kalanlardır. Katiller, 400 vekil alamadıkları için ülkeyi iç savaşa sürükleyenlerdir” dedi. Beko, bütün vahşete, şiddete, katliamlara karşın eşit, özgür, demokratik bir ülkede bir arada yaşamı ve barışı savunmaktan vazgeçmeyeceklerini belirtti.

KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse de geri adım atmayacaklarını belirterek, “Biliyoruz ki iktidardan da gideceksiniz. Yaptıklarınızın hesabını ödeyeceksiniz” dedi.

Greve Türkiye genelinde en fazla katılım işçiler, öğretmenler, sağlık çalışanlarında oldu. Özellikle belediyelerde DİSK’e bağlı işçiler iş bıraktı. Okullarda da öğretmenler greve katıldıkları için ders yapılmadı.

Yürüyüşe ‘bomba ihbarı’ molası

İki günlük iş bırakma eylemi yapan sağlıkçılar dün İbn-i Sina Hastanesi önünde toplandı. Buradan katliamın yaşandığı yere “Barış ve Sağlıklı Yaşam İçin Üzgünüz, Öfkeliyiz, Yastayız, İsyandayız” pankartının arkasında yürüyüşe geçti.Yürüyüş sırasında “Hırsız, katil Erdoğan”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Katil devlet hesap verecek”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atıldı. Kortej katliamın yaşandığı yere karanfiller bıraktıktan sonra Numune Hastanesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Grup, kısa süre sonra Gençlik Parkı önünde “bomba ihbarı” gerekçesiyle durdurulldu. Emniyetin şüpheli paketi patlatmasının ardından yürüyüşe devam edildi. Opera Köprüsü altındaki bulunan ve kontrollü patlatılan kutuda telefon olduğu belirlendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler