Fay üstünde kurulan kent: Aydın

Aydın’ın Efeler, Kuşadası, Söke, Germencik, Köşk, Sultanhisar, Nazilli ve Bozdoğan ilçeleri ile merkezlere uzak yaklaşık 44 mahallenin doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerine oturduğu tespit edildi.

Yayınlanma: 29.12.2020 - 09:00
Fay üstünde kurulan kent: Aydın
Abone Ol google-news

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu, “içinden diri fay geçen” kentlere ilişkin hazırladığı bilgilendirme çalışması kapsamında Aydın Raporu'nu tamamladı. Raporda nüfusu 1 milyonu aşan Aydın’ın diri fay üzerinde yer alan ve deprem tehdidi altında yaşayan bir il olduğu vurgulandı. Aydın, kent merkezinin alüvyon zeminde kurulduğu belirtilen raporda, deprem dalgalarının bu tür zeminler tarafından büyütülerek binalara iletildiği kaydedildi. Zemin büyütmesinin olası bir depremde Aydın kent merkezinin, kaya üzerinde yer alan alanlardan daha şiddetli olarak sarsılacağı, sonucunda da hasar oranının fazla olacağının altı çizildi.

DEPREM ÜRETEBİLİR

Kent merkezinin yanısıra Kuşadası, Söke, Germencik, Köşk, Sultanhisar, Nazilli ve Bozdoğan ilçe merkezleri ile merkezlere uzak yaklaşık 44 mahallenin doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerine oturduğu tespit edildi. Raporda, Aydın bölgesel ölçekte Büyük Menderes Fay Sistemi olarak adlandırılan bir diri fay sisteminin tam kalbinde bulunduğu, doğrudan il merkezinin içinden ve yakınından geçen birçok diri fay olduğu, Adnan Menderes Üniversitesi'nin fayın taban blokunda bulunduğuna dikkat çekildi.

“Aydın kent merkezi içerisinden geçen fayların büyük depremler üretme ve yüzey faylanması oluşturma kapasitesi var” tespitine yer verilen raporda, kentte diri fay üzerindeki çalışmaların hayati öneme sahip olduğu vurgulandı. Raporun sonuç kısmında ise Aydın’ın olası bir depremi en az zararla atlatabilmesi için kent ölçeğinde mikrobölgeleme çalışmaları yapılması gerektiği, Ege Denizi’nde meydana gelebilecek depremlerin meydana getirebileceği olası tsunami etkileri dikkate alınarak kıyı yerleşim alanlarının yeniden yapılması gerektiği, kentin “Deprem Master Planları”nın hazırlanması ve buna göre kentin gelişim ve yerleşim stratejilerinin belirlenmesi gerektiği vurgulandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler