Eski liderin 48 yıllık olağanüstü aşk hikayesi

Eski Endonezya liderinin, 'Habibie ve Ainun' kitabında anlattığı aşk hikayesi, beyazperdeye de aktarıldı.

Yayınlanma: 22.02.2014 - 13:25
Abone Ol google-news


Kansere yakalanan eşinin ölmesiyle, "hayatının anlamını" yitiren Endonezya'nın eski Devlet Başkanı Bacharuddin J. Habibie, ilk ve tek aşkının verdiği güçle, yakalandığı hastalığı yendi ve aşk hikayesini kitaplaştırarak ölümsüzleştirdi. 
Eski başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan'ı Anma ve Anlama Gecesi'ne katılmak üzere Ankara'ya gelen, Endonezya'da 1998-1999 tarihlerinde Devlet Başkanlığı yapan Habibie, hayatındaki ilk ve tek aşkı olan eşi Hasri Ainun Besari ile 48 yıl süren sıradışı aşk hikayesini anlattı.
Aşk hikayelerinin, 1962'nin ilkbaharında doktor Ainun ile evlenmesiyle başladığını dile getiren Habibie, kansere yakalanan eşinin 2010'da vefat etmesiyle büyük bir yalnızlık içerisine girdiğini anlattı. 
Eski Devlet Başkanı Habibie, ilk ve tek aşkını kaybetmesinin ardından eşinin yokluğunun yarattığı psikolojik sıkıntılar nedeniyle tedavi görmeye başlar. 

3 AY ÖMÜR BİÇİLDİ 
"Evde yalın ayak ve pijamayla, bir oraya bir buraya ağlayarak yürüdüğünü" ifadeeden Habibie, eşinin ismini sayıklayarak onu aradığını söylüyor. 
Eski Devlet Başkanı'nın psikolojisi günden güne bozulurken bundan fiziksel sağlığı da etkileniyor ve doktor muayenesine tabi tutuluyor. Doktorların bir süre muayenesinden geçen Habibie'nin, oldukça hasta olduğuna karar veriliyor. Doktorlar, hastanın aşırı üzüntüden bütün vücudunun zayıf düştüğü kanısına varıyor ve hastaya üç ay ömür biçiyor. 

AŞKI ÖNCEKİTAPOLDU 
Endonezyalı lider Habibie, bir süre tedavi gördükten sonra doktorların kendisine iki öneride bulunduğunu belirterek, "Bunlardan birincisi psikolojik tedavimi sürdürmek, diğeri ise sadece yaşadıklarımı yazmaktı. Ben ikincisini tercih ettim. Bir bilgisayar alarak, yüreğimin sesine kulak vererek 'aşkımı' yazdım. Nerdeyse bilgisayarımı parçalayacaktım ve iki buçuk ay içerisinde bitirdim" diye konuştu.

KİTAP PEK ÇOK DİLE ÇEVRİLDİ 
Daha sonra doktorların kendisine ne yazdığını sorduklarında, onlara yazdıklarını gösterdiğini ifade eden Habibie, hikayesinin devamını şöyle anlattı: "Doktorlar yazdıklarımdan oldukça etkilendiler ve bana neden bunu yayımlamadığımı sordular. Ben ise anında 'hayır' dedim. Ancak doktorlar, bunun sadece Habibie ve Ainun'un aşkı olmadığını, birçok insan için ibret verici olabileceğini söylediler. Ben de bunun üzerine yayınlayabileceklerini ancak en ufak bir değişikliğe müsaade etmeyeceğimi söyledim ve yayımlandı." 
Habibie'nin kitabı, 2011'de basılmasından kısa bir süre sonra o kadar ilgi gördü ki Çince'den İngilizce'ye birçok dile çevrildi ve "en çok satan" kitap oldu. 

AŞKIN FİLMİNİ’ 100 MİLYON KİŞİ İZLEDİ 
Kitabın gördüğü yoğun ilgiden etkilenen bir filmşirketi de bu "aşk hikayesini" 2012'de beyazperdeye aktardı. Şu ana kadar DVD ve sinemada filmi izleyenlerin 100 milyona yaklaştığını söyleyen Habibie, film ve kitap gelirlerinin tamamını ise eşi adına kurduğu bir vakfa bağışladığını kaydetti. 

‘NİHAİ AŞK ALLAH AŞKIDIR’ 
Aşkın birkaç çeşidi olduğunu söyleyen Habibie, bunlardan birincisinin çevremizdekilere karşı olan aşk olduğunu söyledi. 
Bir diğer aşk çeşidinin ise insanların işine duydukları aşk olduğunu belirten Habibie, "Yani ne yaptığınıza olan aşk. Benim için çalışırken ara vermek oldukça zor. Bunun nedeni işime olan olağanüstü sevgim. Ainun Hanım da beni çalışırken hiçbir şekilde rahatsız etmez, ofisimden dönene kadar Kur'an okuyarak veya başka bir işle uğraşarak beni beklerdi" ifadelerini kullandı. 

Son aşk çeşidinin ise kendisi için en önemlisi olduğunu söyleyen Habibie, bunu "ilahi aşk" olarak nitelendiriyor. İnsanoğlunun ve diğer her şeyin yaratıcısı olan Allah'a duyduğu aşkı kelimelere sığdıramayan eski Endonezya lideri, "Benim için gerçek aşk bu" diyor. 
Habibie, saydığı aşk türlerinden hepsinin pozitif anlamlar barındırması gerektiğinin önemine değinerek, "Eğer bunu başarabilirseniz, nihai aşkı tadabilirsiniz. Nihai aşk ise Allah aşkıdır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler