Lira karşısında değer kaybeden sadece bir para birimi var
Borçlanma faizinde Senegal seviyesine gelen Türkiye, para birimindeki düşüşte yüzde 30 ile Arjantin’i yakaladı. Dolar/TL 4.9290 ile yeni zirvesini görürken, lira karşısında para birimi değer yitiren tek ülke IMF kapısında bekleyen Arjantin oldu.
Hükümet ya da ‘bağımsız kurumlar’dan ekonomideki kötü gidişata dur diyecek ‘ciddi’ bir adımın gelmemesi nedeniyle dolar/TL dün de 4.9290’a çıkarak tarihi zirvesini gördü. Önceki gün en uzun vadeli tahvilinin faizi, ‘en az gelişmiş ülke’ kategorisindeki Senegal’in benzer vadeli borçlanma maliyetinin üzerine çıkan Türkiye, para piyasasında krizle boğuşan Arjantin dışında tüm ülkelerin gerisine düştü. Türk Lirası, 2017 sonuna göre, IMF kapısında bekleyen Arjantin’in para birimi pezo dışında tüm gelişen ülke para birimlerine karşı eridi. Avro/TL 5.76, Sterlin/TL 6.5859’a çıktı. Altın da yükselişini sürdürdü. Çeyrek altın 330 liraya çıktı.
Erdoğan’la hızlandı
Liradaki düşüş geçen yıl sonuna göre yüzde 30’lara ulaştı. Yaklaşık beş ayda TL, Kolombiya Pezosu karşısında yüzde 33.4, Malezya Ringiti karşısında yüzde 29.6, Tayland Bahtı’na karşı yüzde 29.2 düştü. TL karşısında Güney Afrika Randı ve Bulgar Levası yüzde 25, Endonezya Rupisi 22 yükseldi. TL karşısında değer yitiren tek para birimi yüzde 2.29 ile Arjantin Pezosu oldu.
Türk Lirası’nın değeri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘Başkan’ seçilirse para politikasında daha etkin rol oynayacağını açıkladığı, 14 Mayıs’ta yayımlanan Bloomberg röportajından bu yana adeta serbest düşüşe geçti. Londra’da yatırımcılarla bir araya gelen Erdoğan’ın özellikle faiz ile ilgili açıklamaları, piyasalarda güven erozyonuna yol açtı. Bu açıklamaların ardından Merkez Bankası’ndan yükselen kur ve enflasyona karşı bir önlem adımı gelmemesi satışları hızlandırdı. Piyasa analistlerine göre yatırımcılar Merkez Bankası’nın harekete geçmesini bekliyor.
Pezoyu 5’e katladı
Arjantin pezosu 14 Mayıs’tan bu yana yüzde 2.6 düşüş kaydederken, aynı süre zarfında TL’deki düşüş yüzde 12.8 ile pezoyu 5 katladı. Arjantin pezosundaki düşüş 2017 sonundan bu yana yüzde 30 iken TL’nin değer kaybı da geçen yıl sonuna göre yüzde 29.8’i buldu. Her ülke para birimindeki düşüş de aynı orana ulaştı.
Dövizdeki yükseliş kredi borçlarına yansıyacak. Banka kredilerinin 1.4 trilyon TL’si yerel, 700 milyar TL’si yabancı para cinsinden. Banka müşterilerinin 184 milyar dolarlık döviz kredisi borcu bulunuyor.
Japon kadınlar eve döndü
Dolar/TL, Asya piyasalarında 4.6390’dan 4.8450’ye fırladı. ABD merkezli finans-ekonomi ajansı Bloomberg, Japon yatırımcıların TL’den kaçışına işaret etti. Türk tahvillerinin de özellikle bu yılın başından bu yana Japon yatırımcıların tercihleri arasında olduğunu aktaran Bloomberg, Japon yatırımcıların TL’nin Japon Yeni karşısında değer kazanacağı tahmini doğrultusunda Türkiye piyasasına yatırımı artırdığını, şimdi ise satışa döndüğünü belirtti. Japonya’da ev kadınları dahil yatırımcıların, Türkiye gibi yüksek faiz getirisi olan ülkelere yöneldikleri ve kur hareketlerinde Japon yatırımcıların yönelimlerinin etkili olduğu biliniyor. Uluslararası basında ise Erdoğan’ın piyasaları ikna etmesi gerektiğine dikkat çekildi.
<haber-yatay:981601,981589,981562,981561,981541,981422,981334,981225,981112,981140>
En Çok Okunan Haberler
- Sokak röportajı sonrası tutuklandı!
- Özgür Özel'den 'cumhurbaşkanı adayı' açıklaması
- İmamoğlu'ndan dikkat çeken paylaşım!
- Valilikten ‘cuma namazı’ yazısı
- Bahçeli'den kürsüde 'Gezi' ve 'İmralı' çıkışı
- Kalın'ın önünde poz verdiği bayrak tartışma yarattı
- İstifaya çağırdı, 'adaylık' daveti yaptı!
- Son anket sonuçları Erdoğan'ı üzecek
- Tolga Karel'den tepki çeken Ayşe Barım paylaşımı
- Bakan Ersoy’a seslendi!