ILO’da kriz büyüyor
Hükümetin ILO Konferansı’na Memur-Sen’i göndermekte ısrar etmesi taraflar arasında gerginliğe neden oldu. Türk-İş çekildi, iptal için ILO’ya başvuracak.
Hükümetin bu yıl Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Konferansı’na Memur-Sen’i gönderme kararı alması krize neden oldu. En fazla işçi üyeye sahip olan Türkİş, konferansa katılmayacağını, hükümetin ILO’ya sunacağı delegasyon listesinde de yer almayacağını bildirdi. Ayrıca Memur-Sen delegeliğinin iptali için ILO’da komitelere başvuru yapacağını da duyuran Türk-İş, Çalışma Bakanlığı’na bir de rapor gönderdi.
107. ILO Konferansı bu yıl 28 Mayıs - 8 Haziran arasında Cenevre’de yapılacak. Konferansa işçi konfederasyonu Türk-İş yerine memur konfederasyonu olan Memur- Sen gidecek. Hükümetin kararına tepki gösteren Türkİş, Memur-Sen’in Türkiye işçi delegesi olarak belirlenmesinin ILO Anayasası ve ILO kararlarına aykırı olduğunu belirtti. Böyle bir görevlendirmenin uluslararası sendikal hareket ve Türkiye işçi hareketi tarafından kabul edilmesinin mümkün olmadığını belirten Türk- İş, “en fazla temsile haiz” tüm konfederasyonların tam mutabakatı olmadan delege belirlenmesi ve hükümetin bu kararı değiştirmemesi durumunda, hükümetin delegasyon listesinde de yer almayacağını bildirdi.
Ruhuna aykırı
ILO Anayasası’na aykırı bir şekilde belirlenen delegeliğin iptali için ILO’daki ilgili komitelere başvuruda bulunacağını da vurgulayan Türkİş, Çalışma Bakanlığı’na bir de rapor sundu. Raporda, ILO Anayasası’nın 3. maddesine dikkat çekildi. Maddeye göre, üye ülkeler en fazla temsil ağırlığı bulunan işçi kuruluşlarıyla mutabık kalarak, delege ve teknik danışmanları belirleme görevini üstleniyor. “En fazla temsile haiz işçi kuruluşları” ile mutabakat aranması da zorunlu tutuluyor. Ayrıca Uluslararası Daimi Adalet Divanı’nın aldığı karara göre de bu zorunluluk “basit bir ahlaki görev değil, tarafları bağlayıcı” bir zorunluluk.
Raporda, Türk-İş’in Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Yüksek Hakem Kurulu, Ulusal İSG Konseyi, Mesleki Yeterlilik Kurumu gibi pek çok kuruluşta yer aldığı, ILO’ya katılan işveren delegesini belirleyen TİSK’in de tek muhatabı olduğuna dikkat çekildi.
‘Memur-Sen ITUC üyesi değil’ Sadece sayı üzerinden konuya yaklaşan ideolojik yazıların, hükümeti ILO’da siyasi sıkıntıya sokmayı hedeflediğini belirten Türk-İş, şu uyarıda bulundu: “Konferansta ve özellikle Aplikasyon Komitesi işçi grubunda Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) dışında hareket etmenin mümkün olmadığı dikkate alınırsa, ITUC üyeliğine kabul edilmeyen bir konfederasyonun Türkiye işçi delegesi olması Türkiye’ye karşı, dünya işçi hareketini karşı taraf haline getirecektir. ILO Konferansı’na katılacak işçi delegesinin belirlenmesi özenle üzerinde durulması gereken bir konudur.” |
En Çok Okunan Haberler
- Trump'tan Erdoğan açıklaması
- Roketsan mühendisinin ölümünde yeni ayrıntı
- Feti Yıldız: Öcalan için bir tane şart var
- 'Siyasi yasak' davasında yeni gelişme
- Devlet Bahçeli gitti, Sinan Ateş geldi
- Dışişleri Bakanlığı'ndan 'Türkiye'ye baskı' çağrısı
- 'Evladımdan sır istemişler vermemiş'
- Fuat Uğur ve Ersan Şen canlı yayında birbirine girdi
- Yeşilçam'ın 'kötü adamı'nın acı günü!
- Çifte standart ortaya çıktı!