Gayrimenkul sertifikası alan kaybetti
Normal şartlarda konut sahibi olamayacak kesimlerin borsada büyük projelerden pay alıp kazanacağı iddiasıyla sunulan gayrimenkul sertifikası yaklaşık iki ayda yüzde 12 eridi
Ev alacak birikimi olmayan küçük yatırımcının, gayrimenkul projelerine borsada pay senetleri üzerinden ortak olmasını sağlayan gayrimenkul sertifikası bekleneni vermedi. Hükümet projenin, ev almaya gücü yetmeyen dar gelirliye konut projelerinden faydalanma imkânı sunacağını iddia ediyordu.
Ancak Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikasını alanlar kaybetti. İhraç edilen ilk sertifika, borsada işlem gördüğünden bu yana yüzde 12 düşüşte.
Sermaye Piyasası Kanunu ile 2016’da yenilenen gayrimenkul sertifikası arz tebliği sonrasında Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası ihracı, TOKİ ve Makro İnşaat’ın gelir paylaşımı ortaklık modeli ile İstanbul Başakşehir’de inşa edilen Park Mavera 3 Projesi için gerçekleştirilmişti. İhraca aracılık eden Vakıf Yatırım Menkul Değerler’in Genel Müdürü Kemal Şahin, 10 firmanın daha halka arz için sırada olduğunu belirtmişti.
Borsa yükseldi
Ancak büyük umutlarla başlanan sertifika ihracı ilgi görmedi. İhracın ilk gününde halka arz fiyatı olan 42.50 TL’nin üzerinde alıcı çıkmazken, sertifika fiyatı bu fiyatın da altına indi. Başka firmalar tarafından ise sertifika ihracı yapılmadı.
Toplam 3.37 milyon adet sertifika 7 Nisan’da 42.50 liradan işleme başlarken, 10 Nisan’da en yüksek 42.60 seviyesini gördü. Daha sonra düşüşe geçen sertifika 12 Mayıs’ta 36.40 liraya kadar geriledi. Geçen hafta itibarıyla ise 37.5 seviyelerinden işlem görüyor. Buna göre sertifikanın değerinde yaklaşık yüzde 12 düşüş yaşandı. Aynı dönemde Borsa İstanbul yaklaşık yüzde 10 yükseldi.
Rüzgâr erken bitti
Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Kapital FX Araştırma Müdürü Enver Erkan, “Fiyatın düşmesi demek, ilk ihraç edilen tarihte alanların zarar etmesi demek haliyle, bu bakımdan kötü. Gayrimenkul sertifikaları da işleme konulduğunda sermaye piyasalarında bir derinleşme amaçlanmıştı, ancak hem likidite anlamında, hem de talep anlamında önemli sıkıntılar var. Bu rüzgâr da biraz erken bitti denilebilir” dedi.
Gayrimenkul sertifikasının halka arz fiyatı itibarıyla son derece yüksek bir fiyattan ihraç edildiğini söyleyen Erkan, bu nedenle yeterli talebin oluşmadığına dikkat çekti. Erkan, sertifikanın tanıtımının da yeterince yapılmadığını belirtti. Yabancı alımının olmamasının önemli bir eksiklik olduğuna değinen Erkan, şöyle devam etti: “ Doğru değerleme, iyi tanıtım ve uygun alım satım koşullarıyla derin bir piyasa oluşturmak gerekiyor. Mesele yüksek fiyattan halka arz etmek değil, aksine halka arz fiyatı düşük olsun, yatırımcı ucuz fiyattan alsın ve kâr etsin ki bundan sonraki ihraçlarda da yeterince istekli olsun. Borsa İstanbul’un yeni halka arzlara talep toplama konusunda da bu anlamda sıkıntıları olduğunu düşünüyorum.”
İLKİ MARTTA ÇIKMIŞTI
Barınma hakkını finansallaştıran uygulama, konut sektörünün kapsayamadığı dar gelirli kesimin birikimlerinin de inşaat firmalarının finansmanı için kullanılmasına olanak tanıyor. Bu kapsamda ihraç edilen ilk sertifikanın talep toplama süreci mart ayı sonunda gerçekleştirilmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Diğer oğlu da tutuklandı!
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- Özel'den 'Beşiktaş Belediyesi' tepkisi!
- Gözaltındaki Rıza Akpolat’tan mesaj var!