Piyasalarda yalancı bahar
Borsa ve TL küresel rüzgârı arkasına alarak son dönemde iyi performans gösterse de bu rüzgâr tersine dönebilir. Reformlar ve AB ile ilişkiler piyasalar için kritik.
Fransa’da seçimlerin sonucu, Brexit’in bir benzerinin Fransa’da yaşanması ihtimalini azaltırken küresel piyasalarda ciddi bir risk iştahını da beraberinde getirdi. Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarının enflasyonu artıracağı beklentisiyle küresel piyasalar uzun zamandır pozitif.
Daha önce referandum riski nedeniyle küresel piyasalardaki pozitif havadan olumsuz ayrışan Türkiye piyasaları da uzun zaman aradan sonra ilk kez diğer gelişen piyasalar gibi bu gelişmelerden olumlu etkilendi. Dolar/TL 3.58 ile iki ayın en düşük seviyesine kadar indi. Borsa İstanbul 94 bin puanı geçerek tarihi rekorunu kırdı.
Ancak bu olumlu hava fazla uzun sürmeyebilir. Çünkü piyasalar için de orta vadede kritik olan ekonomik reformlar ve AB ile ilişkiler. Türk Lirası, Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi’nin Türkiye’yi yeniden denetim sürecine almasıyla dolar/TL gün içinde 3.60’a geri döndü bile. Bu, gelecek dönemde AB ile ilişkilerin daha yakından takip edileceği anlamına geliyor. Diğer yandan piyasalardaki bahar havası reel ekonominin iyiye gittiğine işaret etmiyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek 17 Nisan’da reform gündemine dönüleceğini açıklasa da hükümetten bu konuda herhangi bir adım gelmedi. Aksine siyasi gündem hâlâ ön planda. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden AKP Genel Başkanı seçileceği olağanüstü kongre ve bu kapsamdaki siyasi gelişmeler piyasaların takibinde olacak. Bu nedenle piyasalar verdiği avansı kısa sürede geri alabilir.
Kayıplar geri alınmadı
Kurda son günlerde yaşanan düşüş ise liranın yeterince güçlendiği anlamına gelmiyor. Türk Lirası gelişen ülke para birimleri içinde yılbaşından bu yana değer yitiren tek para birimi olmayı sürdürüyor. 30 Aralık’ta dolar/TL 3.5176 seviyesindeydi. Buna göre TL yılbaşından bu yana halen yüzde 1.85 kayıpta. Aynı dönemde Rus Rublesi, Meksika Pezosu, Brezilya Reali’nin de aralarında olduğu yedi gelişen ülke para birimi dolara karşı yükseldi. Meksika Pezosu’ndaki yükseliş yüzde 10’a ulaştı.
Uzun zamandır dip seviyelerde hareket eden Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi ise yeniden satışa dönse de günü 94 bin 634 puandan kapattı.
SİYASİ RİSKLER DEVAM EDİYOR Ekonomist Gizmen Nalbantlı, “Referandum sonrası yabancı bankaların hisse senetlerinin hedef fiyatlarını yükseltmesi ile güçlenen yükseliş, Fransa seçimleri sonrası borsaya rekor getirdi. Borsada bir önceki zirve seviyesinin üzerindeki kapanışlar 95 bin 500’lere kadar yükselişin devamını getirebilir. Ancak bilanço dönemi sonrasına dikkat etmek gerekiyor. Özellikle bankalardaki yükselişte iyi bilanço beklentileri satın alınıyor. Teknik olarak 88 bin-90 bin bölgesi aşağı yönlü geçilmedikçe yukarı trend sürecek” dedi. Nalbantlı’ya göre, “Piyasada referandum stresi azalsa da bu siyasi risklerin bittiği anlamına gelmiyor. Yurtdışı piyasalarda azalan risk algısı jeopolitik risklerin artmasıyla yeniden artabilir. Diğer tarafta Fed’in faiz artışları gelişen piyasalardaki iyimserliği değiştirebilir. Kurlarda görülebilecek yükseliş tahvil ve borsayı olumsuz etkileyebilir. AB ile ilişkilerde orta vadede piyasaları etkileyecek önemli risk faktörü olarak karşımıza çıkıyor.” |
En Çok Okunan Haberler
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Gözaltındaki Rıza Akpolat’tan mesaj var!
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Kasım Gülpınar ve Kürşad Zorlu ne yapacak?