Şimşek'e göre para var ama tasarruf yok
Türkiye ekonomisiyle ilgili pembe tablo çizen Şimşek, “Yoksulluk azaldı. Borç endişe kaynağı olmaktan çıktı. Vatandaştan beklentimiz tasarruf yapmaları” dedi.
Her gün zamların yapıldığı yurttaşın ay başını bile zor getirdiği bir ortamda hükümetten birikim yapın çağırısı geldi.
Türkiye’nin orta vadede enflasyon, cari açık gibi sorunları olsa da her iki veride de başarı yakaladıklarını iddia eden Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, borcun endişe kaynağı olmaktan çıktığını, sağlık sisteminin iyileştiğini, yoksulluğun azaldığını, gelir dağılımının iyileştiğini savunarak, vatandaşa tasarruf çağrısı yaptı. Şimşek, “En temel problemimiz tasarruflar. Beklentimiz vatandaşlardan geleceğe bir miktar yatırım yapmaları. Yani bizim aslında israf yapmamamız lazım” dedi.
5. Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin açılışında konuşan Şimşek, “Son yılların en zor, karmaşık kriziyle ve jeopolitik gerilimiyle karşı karşıyayız. Her şey güllük gülistanlık olsaydı karşınıza her gün yapısal reformlarla çıkmazdık” diye konuştu.
Ciddi sermaye çıktı
Şimşek, geçen sene Türkiye’den ciddi sermaye çıkışı olduğunu dile getirerek, “Sermaye negatif faiz veren ülkelere gitti. Çünkü endişe var. Büyüme endişesi, jeopolitik endişeler nedeniyle gelişmekte olan diğer piyasalardan da çıkış oldu. Gelişmekte olan ülkelerden 540 milyar dolar kaçtı” dedi. Kurumların kalitesinin çok önemli olduğunu belirten Şimşek, “Burada algı bozulması var” dedi.
Faiz düşerse yansıtırız
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, fonlama faizinin düşmesi durumunda bunu doğrudan ve aniden yansıtacaklarını söyledi. Ateş hane halkının harcamalarını kontrol altına almaya yönelik uygulamaların görevini yerine getirdiğini, Avrupa ve Japonya Merkez Bankası’nın genişlemeci kararlar aldığı dönemde Türkiye’nin bu kadar sıkı kalmaması gerektiğini belirtti. Ateş ayrıca iflas ertelemelerinin çok kolay verildiğini düşündüklerini söyledi.
Dünyayla rekabet zor Uludağ Ekonomi Zirvesi bünyesinde düzenlenen ‘Yarının rekabetçi sektörleri panelinde’ patronlar, potansiyel vaat eden sektörlere ilişkin öneriler sundu. Panelde konuşan Sabancı Holding Sigorta ve Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye’nin pek çok alanda bugünkü şartlarda dünyayla rekabet edemeyeceğini kaydetti. Türkiye’de emeğin ve sermayenin oldukça pahalı olduğunu kaydeden Dinçer, “Asgari ücretten sonra Uzakdoğu’ya karşı toptan kaybettik. Türkiye’de enflasyon ve yüksek reel faizler nedeni ile sermaye de pahalı. Önümüzdeki dönemlerde eğitim ve sağlık alanlarında fırsatlar çıkabilir, atılımlar yaşanabilir” dedi. Terör olayları nedeni ile perakende sektöründe yaşanan sıkıntılara da değinen Dinçer, teknoloji perakendesi alanının da yabancı şirketlerin geç gelmemeleri ve piyasayı yeterince anlayamamaları nedeni ile başarısız olduğunu anlattı. Dinçer, “Bu alanda yeni girişler olmaz. Konsolidasyon olur” dedi. Akfen Holding Başkanı Hamdi Akın da otomotiv, enerji ve sağlık alanların da fırsatlar olduğunu kaydetti. Açıklamalarında yerli otomobil projesine ilişkin eleştirilerde de bulunan Akın, “Yerli motorlu araba yapmak yerine neden elektrikli yapmıyoruz. Motorlu araba 100 yıl önce yapıldı. Elektrikli araba ile bizim aramızdaki fark 1-2 yıl. Bir Tesla yaratacağımıza inanıyorum. Tesla olmasa da Mesla yaratırız. Bence ülke elektrikli arabaya fokus olmalı, burada ar -ge ’ye büyük teşvik vermeli” diye konuştu. |
En Çok Okunan Haberler
- Ailesi köyü terk etti
- Nagehan Alçı ve Cem Küçük birbirine girdi!
- Bu düzenin adaleti madaleti yok!
- Ünlü AVM için acil yıkım kararı
- AKP'den Köfteci Yusuf'a kıyak!
- Galatasaray'dan Beşiktaş'a flaş yanıt!
- Uzmanından Ankara'ya 'Suriye'de demokrasi' çağrısı
- Saray'dan Öcalan'ın mesajına ilk yorum
- Kadıköy'de 'yılbaşı partisi' hazırlığına baskın!
- ‘Altınlarımı gasbettiler’ demişti: Gerçek ortaya çıktı