Bankalar vuruyor BDDK denetlemiyor

Yasal düzenlemelere rağmen bankaların yasaları uygulamadığını belirten TÜSODER Başkanı Aydın Ağaoğlu, BDDK’nin ise buna seyirci kaldığını, denetlemediğini söyledi.

Bankalar vuruyor BDDK denetlemiyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.03.2016 - 20:14

Tüketici kredilerine sınır getirilmek istenmesi dikkatleri bir kez daha bankaların kredi uygulamalarına çevirdi.

Bankaların önümüzdeki dönemde hayata geçirileceği söylenen tüketici ve otomobil kredilerine limit kararına uymayacağını dile getiren Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketicinin yine mağdur olacağını söyledi.

Ağaoğlu, kararın sahibi olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) denetlemede yetersiz kalmasının ise bu mağduriyetin önemli sebeplerinden biri olacağını vurguladı. Daha önce tüketiciler ile ilgili çok fazla karar alındığını söyleyen Ağaoğlu, tüm bu kararlara rağmen tüketicilerin biraz da mecburiyet, biraz bankaların gevşek davranmasından ötürü borç üstüne borç yapmaya devam ettiğini hatta borcu borç ile kapatma yoluna girdiklerini belirtti.

Yasaklar deliniyor

Bu anlamda daha önce alınan kredi kartı nakit avans faiz uygulaması örneğini veren Aydın Ağaoğlu, “Kredi kartı nakit avans çekime geçen yıllarda sınırlama getirildi. Ancak Bankalar, farkı bu kez ‘nakit avans çekim ücreti’ diye ucube bir uygulama başlattı. Şu an 2.02 olan nakit avans çekim faizi, 50 lira olan nakit çekim ücreti ile yüzde 7’lere çıktı. Karara rağmen yine tüketici mağdur oldu” dedi. Yine kredi kartı taksit sınırını örnek veren Ağaoğlu, mesajlar ile taksitlendirme gibi yöntemler ile taksit yasağının da delindiğini söyledi.

Ağaoğlu’na göre, tüketiciye kredi verilirken ödeme güçlüğü, gelir düzeyi göz önünde bulundurulmalı.

Kendini koru

“BDDK yaptığı düzenlemelerin sahibi değil. Denetleme yapılmıyor. Kanun deliniyor. Bunları BDDK görmüyor mu?” diyen Ağaoğlu’na göre, tüketicinin kendi kendini koruması gerektiğini, gelirini göz önünde bulundurarak borçlanması gerektiğini vurguladı.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre Türkiye’de banka ve banka dışı kredi kurumlardan bireysel kredilerin yüzde 38’ini ihtiyaç kredileri, yüzde 36’sını konut kredileri, yüzde 19’unu kredi kartları ve yüzde 7’sini taşıt kredileri kullanarak borçlananlar 25 milyon kişiyi de aştı.

2015 yılında bankaların kullandırdığı toplam krediler yüzde 23.84 artarak 1.73 trilyon TL’ye ulaştı.

Tüketici tavana çarpacak

Geçen yıllarda kredi kartlarına uygulanan üst limit uygulaması, tüketici kredilerine de geliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), artan batık kredilere önlem almak, vatandaşın borç yükü altında ezilmesini önlemek için tüketici ve otomobil kredilerine gelirin 3 veya 4 katı sınırlaması getirecek. Gelir sadece maaş ile sınırlı olmayacak. Konut kredisi ise düzenleme dışı kalacak. Yani konutta şimdiki sistem olduğu gibi sürecek, herhangi bir gelir tavanı uygulanmayacak. BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’in verdiği bilgilere göre, limitin şirketler için özkaynağın 4 katı olarak uygulanan ticari kredilerde olduğu gibi gelirin 4 katına kadar da çıkabileceğini ifade ederek, “Uygun karar, çalışmanın ardından belli olacak” açıklamasında bulunmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon