Enerji blöfü
Erdoğan, “Doğalgazı başka ülkelerden alırız, Akkuyu Nükleer Santralı’nı başka ülkeye yaptırırız” dedi ama enerjide dışa bağımlı Türkiye’nin gerçekleri Rusya’nın alternatifsiz olduğunu ortaya koyuyor
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, doğalgazın Rusya yerine başka ülkelerden alınabileceği, Akkuyu Nükleer Santralı’nı da Ruslar dışında başkalarının yapabileceğine yönelik açıklamalarının uygulanabilirliği çok zor. Çünkü Türkiye ağırlıklı olarak elektrik üretiminde kullandığı doğalgazın yüzde 55’ini Rusya’dan sağlıyor. Rusya’dan alınan bu doğalgazın İran, Azerbaycan ya da Cezayir’den karşılanması da mümkün değil. Akkuyu Nükleer Santralı için de Rusya ile imzalanan ve iki ülke parlamentolarında onaylanan anlaşmalar bulunuyor.
Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, “Türkiye’nin ürettiği elektriğin dörtte biri Rusya’dan alınan gazla elde ediliyor. Bu durumdayken böyle bir üslüpla konuşma imkânımız yok. Önümüz kış, aylardan ekim. Herhangi bir doğalgaz kesintisi ya da kısıntı öncelikle elektrik santrallerini, sonra sanayi kuruluşlarını, sonra da kentleri vurur. Bu Türkiye’nin acı bir gerçeği. Ayrıca doğalgazdaki dışa bağımlılığın bu şekilde sürmesinden de 13 yıldır iktidarda olanlar sorumlu. Kimseye topu atmasınlar” dedi.
‘Adama gülerler’
Türkiye’nin sadece İran ve Azerbaycan’dan doğalgaz alması da mümkün değil. Çünkü İran ve Azerbaycan’dan gelen doğalgazın Rusya’nın açığını kapatması neredeyse imkânsız. Türkyılmaz, “İran’da o kadar doğalgaz yok. İran Türkmenistan’dan doğalgaz alıyor. Sonrasında bize satıyor. Ayrıca İran doğalgazı pahalı” dedi.
Türkiye’nin Rusya yerine Azerbaycan’dan daha fazla doğalgaz satın alabilmesi de olanaklı değil. Türkyılmaz, “İran ile Azerbaycan’dan alınacak gaz Rusya’dan gelen gazı kapatamaz. Geçen yıl 48 milyar metreküp gaz almışız. 26 milyar metreküpü Rusya’dan gelmiş. İran ve Azerbaycan’dan alınacak 1 milyar metreküplü artışlarla mı 26 milyar metreküplük açığı kapatacaksınız ? Bu mümkün değil” dedi.
Türkiye’nin Rusya yerine yıllık 6-8 milyar metreküplük anlaşması bulunan Cezayir’den daha fazla LNG getirmesi de olanaksız. Türkyılmaz, “Ben karar verdim. Cezayir’den daha fazla LNG getiriyorum diyemezsiniz. Kuyular belli, çıkacak gaz belli. Cezayir’e ‘ben sıkıştım gazı ikiye katla’ dersen adama gülerler. Böyle bir şey mümkün değil” değerlendirmesini yaptı.
Akkuyu’ya kurulacak nükler santral için de Türkiye ve Rusya’nın imzaladığı anlaşmalar bulunuyor. Bu anlaşmalar iki ülkenin parlamentolarından geçti. 4 bin 800 megavat gücündeki santral için toplam yatırım tutarının 25 milyar doları aşması bekleniyor. Santral için liman gibi altyapı çalışmaları da devam ediyor. Türkyılmaz, “İki ülke arasındaki anlaşmayı yok saymak mümkün değil. Keşke Akkuyu askıya alınsa, iptal edilse...” dedi.
‘Yerli kaynak şart’
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, doğalgaza bağımlılığı artıran enerji politikalarının bağımsız karar alma konusunda ülkenin elini kolunu bağlayacağı konusunda hükümetleri uyardıklarına dikkat çekti. Bu uyarılarının dikkate alınmadığını belirten Akçul, “Yerli kaynaklar ve özellikle de yerli kaynak linyit kömürü tu kaka yapıldı” dedi.
Rusya: İlişkiler kötüleşmez Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, “Türkiye-Rusya ilişkilerinin, özellikle ekonomik işbirliğinde bazı zorluklar yaşanması ve kötüleşmesi için herhangi bir neden görmüyorum. Türk- Rus ilişkileri oldukça dinamik bir şekilde ilerliyor. Sıkı temas halindeyiz” dedi. Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom da Akkuyu Nükleer Enerji Santralı projesine ilişkin şirketin takvime uygun çalışmaya devam ettiğini açıkladı. |
İŞTE VAHİM TABLO:
1 Doğalgaz ve LNG’nin Türkiye’nin elektrik üretimindeki payı Yüzde 37.03.
2 194.4 milyar kilovatsaatlik elektrik üretiminin 72 milyar kilovatsaati doğalgazla çalışan santrallardan geliyor.
3 Geçen yılın tamamında doğalgazın elektrik üretimindeki payı yüzde 48.7’ydi.
4 Türkiye enerji ham maddeleri ithalatı için 2014’te 54.9 milyar dolar ödedi.
5 Doğalgaz ithalatında Türkiye 45 milyar metreküp ile dünyada da 5. sırada yer alıyor.
6 Doğalgaz ithalatında ilk sırada Rusya, ikinci sırada İran ve üçüncü sırada Azerbaycan geliyor. Doğalgazda Rusya ve İran’a bağımlılık yüzde 73 seviyelerinde.
7 Türkiye, Cezayir’den 3.04 milyon ton, Nijerya’dan 1.08 milyon ton, Katar’dan 0.81 milyon ton, Norveç’ten de 0.2 milyon ton LNG ithal ediyor.
8 Türkiye doğalgazın yüzde 55’ini Rusya’dan alıyor. Gaz, Mavi Akım ve Batı hattından geliyor. Geçen yıl üretilen elektriğin yüzde 27’si de Rusya’dan alınan doğalgazla çalışan santrallardan sağlandı.
En Çok Okunan Haberler
- Kazanan isim belli oldu!
- 'Adama lafını yedirirler böyle, ensendeyim'
- 3 ülke daha BRICS'e 'ortak üye' oldu!
- Polis yanlış adresi bastı, ev sahibinin kolunu kırdı
- Teğmenler hakkında yeni gelişme!
- Romanya - Kosova maçı yarıda kaldı!
- 'Tahmin edemedikleri kadar dirençliyiz'
- İlk bulgular neye işaret ediyor?
- Özel'e soruşturmada 'yetkisizlik' kararı
- MHP'den 5'inci paylaşım da aynı saatte geldi!