Genç işsizliği yüksek, güven sıkıntılı

G20 ve B20 toplantılarının son gününe yine işsizlik ve yatırımlar damgasını vurdu. Yatırımların artırılması için güven uyarısı yapıldı.

Genç işsizliği yüksek, güven sıkıntılı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.09.2015 - 11:22

G-20 Finans Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı ile B-20 Türkiye Konferansı sona erdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, genç işsizliğinin kabul edilemeyecek düzeyde olduğu itirafında bulundu. OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, işsizliğin hâlâ çok yüksek seviyelerde olduğunu, küresel anlamda güven noktasında da sıkıntılar yaşandığını söyledi.

G-20 Finans Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısının dünkü bölümünde sabah  Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ortak açıklama yaptı.

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria G20/OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri çalışmasını Yılmaz’a sundu.

Gurria, “Yatırım için güven lazım. Firmaların rahat etmesi noktasında yatırım çok önemli. G-20/OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri çalışmamızla çok uluslu şirketlerde yatırımlar konusunda rahatlayacak. Çünkü onlar her ülkede standart ilkelerle çalışmak istiyorlar. Bu ilkeler, yatırımcılar ve ülkeleri için ‘kazan-kazan’ ilişkisi sağlayacak” dedi.

Gurria, “Yolsuzluk konusunda ne düşünüyorsunuz, ortaya koyduğunuz kurumsal yönetim ilkeleri bu sorunla nasıl mücadele edecek” sorusu üzerine, kendilerinin şeffaflık üzerinde durduklarını, bunun da yolsuzluğun düşmanı olduğunu söyledi.

Düşük faiz yetmez

İki gün süren zirvenin ardından yayımlanan sonuç bildirgesinde toplantılarda büyüme beklentileri, piyasalardaki oynaklıklar ve bunun ekonomiye etkilerinin masaya yatırıldığı belirtilerek, küresel toparlanmanın hızlanması konusunda kararlı adımlar atma sözü verildi.

Bildirgede şunlar öne çıktı:

  • Sürdürülebilir bir büyüme için yapısal reformlar önem taşıyor. Büyüme para politikaları ile desteklenmeye devam edecek. Ancak merkez bankaları büyümeyi tek başına sağlayamaz.
  • Esnek maliye politikalarıyla istihdam ve büyüme desteklenecek. Borçların GSYH’ye oranı sürdürülebilir bir noktaya çekilecek.
  • Para politikası kararlarında şeffalık sağlanarak bu kararların olumsuz etkileri en aza indirilecek.
  • Terörizmin finansmanının engellenmesi konusunda işbirliği artırılacak.
  • Çevre ve iklim değişikliği gündemi ortak çalışma gruplarıyla desteklenecek.
  • KOBİ’lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması için alternatif piyasa araçları oluşturulacak.


Mehmet Şimşek yoktu

Finans, ekonomi, maliye bakanlarıve merkez bankası başkanları zirvesi olmasına karşın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in toplantıda bulunmaması dikkat çekti.

Havanda su dövdüler

G20 ve B20 toplantılarında geçen yıl olduğu gibi ‘küresel büyümenin artırılması’ kararı öne çıktı. Hedefler temennide kaldı.

G20 Zirvesi’nin geçen yılki sonuç bildirisinde küresel ekonomide daha çok büyüme sağlanması yönünde karar alınmıştı. Avustralya’nın Brisbane kentinde Kasım 2014’te açıklanan sonuç bildirisinde, çalışmaların 2015’te Türkiye’nin dönem başkanlığında devam edeceği ifade edilmişti. 2014 G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkan- ları Toplantısı’nda da liderler beş yılda büyüme ve istihdamı artıracak politikaları uygulamayı taahhüt etmişti. Hatta iddialı bir hedef ortaya konarak beş yıl içinde toplu gayri safi yurt içi hasılayı (GSYH) yüzde 2’nin üzerine çıkarmak için gereken politikaları uygulama kararı alınmış, bunun küresel ekonomik faaliyetler çerçevesinde fazladan 2 trilyon dolar ve milyonlarca fazladan istihdam anlamına geldiği ifade edilmişti.

Bu yıl da geçen yıl olduğu gibi yine aynı konular tartışıldı. Genç işsizliğin azaltılmasına vurgu yapılarak, küresel yavaşlamanın önüne geçmek için atılması gereken adımlar ön plana çıktı. Ancak geçen yıl belirlenen hedeflerin yüzde kaçının tuttuğuna dair herhangi bir çalışma ortaya konmadı. Büyüme ve istihdam artışı ve yapısal reform çağrıları devam etti.

Yavaşlamaya devam

Ancak G20 ülkelerinde GSYİH 2014 yılı dördüncü çeyreğinde yüzde 0.9 oranında büyüyebildi. Çin’deki yavaşlama ve Rusya krizi düşünüldüğünde G20’de ekonomik büyümenin daha da kötüye gitmesi bekleniyor. Diğer yandan küresel ekonomik büyüme de yavaşlıyor. IMF ve Dünya Bankası küresel ekonomik büyümeye dair yıllık tahminlerde bulunuyor. Ancak bu tahminler yıl içinde sürekli revize ediliyor. Dünya Bankası, Haziran 2014’te küresel ekonominin yüzde 3.4 büyüyeceğini tahmin etmişti. Ancak bu tahmin Ocak 2015’te yüzde 3’e, Haziran 2015’te ise yüzde 2.8’e çekildi. IMF’nin küresel büyüme tahmini ise haziranda yüzde 3.5’ten yüzde 3.3’e çekildi. Büyüme yavaşlarken işsizlik de artıyor. Dünyada 2007 yılında yüzde 11.6 olan genç işsizliği, 2014 yılında yüzde 13.2’ye yükseldi.

İnsanlık trajedisine vurgu

Toplantının ardından açıklama yapan IMF Direktörü Christine Lagarde, 1.7 milyon göçmene ev sahipliği yaptığı için Türkiye’ye teşekkür etti. İnsanlık trajedisi yaşandığına işaret eden Lagarde, son günlerde “korkunç bazı fotoğraflarla” karşı karşıya geldiklerini söyledi. IMF olarak ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını, Ürdün ile ortak proje yürüttüklerini dile getiren Lagarde, Ürdün’ün bu konuda önemli paralar harcadığını belirtti.

Piyasalarda belirsizliğin hâkim olduğunu kaydeden Lagarde, büyüme, verimlilik, ticaret rakamları, yatırımın az olduğunu buna karşın işsizliğin çok yüksek seviyelerde bulunduğunu vurguladı. Yüzde 2 büyüme hızının 5 yıl sürdürülmesi ilkesine işaret eden Lagarde, kötü senaryoların büyümeyi de etkileyeceğini kaydetti. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) nasıl bir karar alacağı konusunda da Lagarde, “Ben kimim ki şu gün, şu saatte faiz artışı gerçekleşecek diyeyim” dedi. Lagarde göç konusunda ise, “Bu hepimizin sorumluğu. Neler yapabileceğimize bakmamız lazım” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise dünya ekonomisinde yapısal reformların durağan olduğunu, beklenilen düzeyde bulunmadığını söyledi. Yılmaz toplantıda islami finans sistemini küresel sisteme entegre etmek için önerilerin gündeme geldiğini belirtti. Teröre finansman sağlayan yapıları önlemek için OECD’nin hazırladığı projenin ekimde biteceğine işaret eden Yılmaz, göç konusunda “insanlık trajedisi” yaşandığını, bunun sadece Türkiye’nin sorumluluğunda olmaması, bütün insanlığın katkıda bulunması, omuz vermesi gerektiğini ifade etti.

Yeni dönem başkanı Çin

B20 Türkiye Konferansı da sona erdi. Toplantının son gününde “2016 B20 Çin Dönem Başkanlığı” başlıklı oturum gerçekleştirildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve B20 Türkiye Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için tavsiyeler oluşturduklarını, bu nedenle KOBİ’ler ve girişimciler için yeni “özel görev komiteleri” belirlediklerini, hatta Uluslararası İş Dünyası Danışma Konseyi (IBAC) adlı yeni bir mekanizma kurduklarını dile getirdi. Türk-Rus işbirliği Hisarcıklıoğlu, 6 “özel görev komitesi” ile 19 tavsiyenin kendileri için çok önemli olduğuna işaret ederek, bu konulara gelecek yıl Çinli iş arkadaşlarıyla devam etmek istediklerini belirtti. Öte yandan, Türk ve Rus işadamları arasında eylem planı imzalandı. Hisarcıklıoğlu ve Rusya Federasyonu Sanayiciler ve Girişimciler Birliği (RSPP) Başkanı Alexander Shokhin arasında imzalanan ve 2016’nın sonuna kadar uygulanacak eylem planı, otomotiv sanayii, inşaat, gıda güvenliği ve üçüncü ülkelere yönelik işbirliklerini kapsıyor.

Toplantı notları

Rusya Çalışma Bakanı Maksim Topilin, Rusya halkının gelirlerinin 2015’te yüzde 4-5 azalacağını söyledi.

 B20 Türkiye Altyapı ve Yatırımlar Görev Gücü Başkanı Ferit Şahenk, küresel büyüme ve tüketimde kriz öncesi ve sonrasında büyük farklar olduğuna işaret ederek, jeopolitik risklerin dünyadaki tabloyu değiştirdiğini  dile getirdi.

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ile Dünya Kobi Vakfı konusunda işbirliği anlaşması imzalandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler