Halk için büyüme yok

Gedik Yatırım’a göre, Türkiye ekonomisi baz etkisiyle 2020’de yüzde 4.5 büyüyebilir, ancak tıpkı enflasyonda olduğu gibi halk büyümeyi hissetmeyecek, çünkü işsizlik yüksek seviyelerde kalacak.

Yayınlanma: 23.01.2020 - 02:00
Halk için büyüme yok
Abone Ol google-news

Gedik Yatırım, Türkiye ekonomisinin 2019’u yüzde 0.6 büyüme ile kapatacağı ve baz etkisiyle (bir önceki yıl çok düşük artış nedeniyle) 2020’de yüzde 4.5 büyüyeceği öngörüsünde bulundu. Gedik Yatırım Ekonomisti Erol Gürcan, 2019’da enflasyonun baz etkisiyle düşüşünün halk tarafından hissedilmemesi ve hayat pahalılığı şikâyetlerinin devam etmesi olgusunda olduğu gibi büyümenin de yüksek işsizlik nedeniyle halk tarafından hissedilmesinin sınırlı kalacağını söyledi. 

2019’da ortalama yüzde 13.7’ye yükselen işsizlik oranı, 2020’nin ilkyarısında da yatırımların zayıf seyretmesine paralel olarak yüksek seviyelerde kalacak. 2020’nin ikinci yarısında yatırımların artmasıyla gerilese de işsizlik oranı ortalama yüzde 11.7 ile yüzde 9.6’lık tarihsel ortalamanın üzerinde yer alacak. 

2019’da faiz artırması beklenen ABD Merkez Bankası (Fed) ile diğer gelişmiş ülke merkez bankalarının, ticaret savaşları endişesiyle faiz indirimi ve parasal gevşemeye gittiğini, bunun da Türkiye gibi gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki olumlu gidişat için en önemli destekleyici faktör olduğunu hatırlatan Gürcan, bu durumun devam etmesini beklediklerini ancak rüzgârın terse dönmesinin başlıca risk olduğuna dikkat çekti. 

RİSKLER VAR

2019’u yüzde 11.8 ile kapatan enflasyonun yılın ilk yarısında yüzde 10-12 aralığında hareket etmesini ve 2020’yi yüzde 9.6 ile kapatmasını beklediklerini aktaran Gürcan, hızlı ve yüklü faiz indirimine giden Merkez Bankası’nın hareket alanının artık kısıtlı olduğunu dile getirdi.

Gürcan, ABD ile ilişkilerde gerilimin artması ve büyümeyi artırmak için atılan adımların enflasyon ile cari açığı sıçratarak ekonomiyi fazla ısındırmasının öne çıkan diğer risk unsurları olduğunu söyledi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler