Gıda enflasyonu yüzde 28.44 ile zirvede
Tüketici fiyatları mayısta bir önceki aya göre yüzde 0.95 yükseldi, yıllık enflasyon yüzde 18.71 oldu. Üretici fiyatları yükseliyor; bu gelecek dönemde ürünlere zam olarak yansıyacak. Memur ve memur emeklilerine bu yılın ilk 6 ayı için verilen yüzde 4 toplu sözleşme zammı, enflasyonun altında kaldı. 5 aylık enflasyona göre yüzde 1 oranında enflasyon farkı oluştu.
Enflasyon yurttaşın belini bükmeye devam ediyor. En büyük harcama kalemi gıdadaki yıllık yükseliş, yüzde 28.44 ile zirvedeki yerini koruyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) 2019 Mayıs’ta bir önceki aya göre yüzde 0.95 arttığı açıkladı. TÜFE’deki artış, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 4.99, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.71 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 19.91 oldu. Uzmanlara göre yıllık enflasyonun yüzde 19.5’ten yüzde 18.71’e gerilemesinde baz etkisi belirleyici oldu.
Aylık en yüksek artış yüzde 8.88 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda. 2019 Mayıs’ta endekste yer alan gruplardan, giyim ve ayakkabıda yüzde 4.09, ulaştırmada yüzde 2.18, eğlence ve kültürde yüzde 1.86 ve lokanta ve otellerde yüzde 1.61 artış gerçekleşti. Enflasyonda gıda kalemi yeni mevsim ürünlerinin tezgâhlara girmesiyle birlikte ilk kez geriledi. Sigara fiyatlarındaki artışın gecikmeli etkileri alkollü içecekler ve tütün kaleminde yükselişe neden oldu.
267 ürüne zam
TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre çeşitli mal ve hizmetler yüzde 26.75, ev eşyası yüzde 24.54, eğlence ve kültür yüzde 20.06 ve lokanta ve oteller yüzde 19.77 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu. İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’de 2019 Mayıs’ta bir önceki aya göre yüzde 1.57, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16.90 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 18.79 artış gerçekleşti.
Mayıs 2019’da endekste kapsanan 418 maddeden 48 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 267 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 103 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
10 puanlık fark
Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) de mayısta yüzde 2.67 artarken yıllık bazda ise artış yüzde 28.71’i buldu. ÜFE ile TÜFE arasında halen 10 puanlık bir marj bulunuyor, bu da üretici üzerindeki maliyet unsurunun tüketici tarafındaki fiyatlara tamamen yansımamış olduğunu gösteriyor. Mayıs ayının zam şampiyonu ise yüzde 24.68 fiyat artışıyla yerfıstığı oldu.
Yükseliş riski var Garanti Yatırım tarafından yayımlanan notta “Enflasyonda düşüş eğiliminin sürmesi ve gıda fiyatlarındaki sınırlı normalleşme enflasyon görünümü için olumlu. Ancak, yüksek enflasyon beklentileri ve mevcut yüksek seviyeler riskleri canlı tutuyor” görüşüne yer verildi. Hazine ve Maliye Bakanı Bakanı Berat Albayrak, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, enflasyon oranlarının, yıllık bazda hem tüketici enflasyonunda, hem üretici enflasyonunda hem çekirdek enflasyonda yakalanan önemli düşüşü ortaya koyduğunu belirterek “Enflasyonda düşüş trendi sürüyor. İnşallah, yıl sonunda hedeflediğimiz rakamları tutturacağız” dedi. |
En Çok Okunan Haberler
- Kanal D'den flaş 'Annem Ankara' kararı
- Gözaltına alınan Kadir İpek hakkında yeni gelişme
- Nedir bu Emevi Camisi takıntısı?
- 'Senin ne kadar acınacak bir hale geldiğinin...'
- Boykot çağrısı yaptı!
- Suriye’de Aleviler sokağa çıktı
- Müebbet hapse çarptırılan 31 er tahliye edildi
- Davutoğlu'nun 'hazırım' çıkışına yanıt verdi
- Fenerbahçe, Cengiz Ünder için kararını verdi!
- Emekli ve memura ne kadar zam yapılacak?