Kulüpler şimdiden kazandı!
Bankaların kulüpleri kurtarmak için kredi vereceğini açıklamasına tepkiler sürüyor. Kulüp hisseleri güne yükselişle başladı. Bankanın kulüplere vereceği kredi ise mizah konusu oldu: Çiftçiler futbol kulübü kursun! Türkiye Bankalar Birliği de 'her banka kendi kredi riskini yönetmeyi sürdürecektir' açıklaması yaptı.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) futbol kulüplerinin borçlarını üstlenmek üzere geliştirdiği projenin etkisiyle borsada dört büyüklerin hisseleri de haftaya çok hızlı yükselişle başladı. Açılışta Galatasaray yüzde 9,1; Beşiktaş yüzde 9,5; Fenerbahçe yüzde 6,5, Trabzonspor 5,37 değer kazandı.
BANKALAR BİRLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA
Türkiye Bankalar Birliği, konu hakkında yaptığı açıklamada "Futbol kulüplerimiz ile bankalar arasındaki ilişki, ticari olup, bundan sonra da aynı anlayışla devam edecektir. Futbol kulüplerimizin borçlarının bir bankaya devredilmesi söz konusu olmayıp her banka kendi kredi riskini yönetmeyi sürdürecektir" denildi. Açıktlama şöyle:
“Futbol kulüplerinin idari ve mali yapılarının bir bütünlük içinde yönetilmesini amaçlayan bir çalışmanın ilgili taraflarla iletişim içinde yapılmakta olduğu Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından 27 Aralık 2018 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştu. Çalışma ile ilgili detaylı bilginin daha sonra açıklanacağı belirtilmişti.
TBB Yönetim Kurulu Başkanı, bu çalışmalara sadece kendi bankasını temsilen değil, futbol kulüplerinin kredi ilişkisinde bulunduğu diğer bankaları da temsilen katılmaktadır.
Bankalar diğer sektör müşterilerine sundukları yapılandırma imkanlarında olduğu gibi, bu proje çerçevesinde de futbol kulüpleriyle benzer bir uygulama içerisinde olacaklardır.
Futbol kulüplerimiz ile bankalar arasındaki ilişki, ticari olup, bundan sonra da aynı anlayışla devam edecektir. Bu çerçevede; futbol kulüplerimizin borçlarının bir bankaya devredilmesi söz konusu olmayıp her banka kendi kredi riskini yönetmeyi sürdürecektir.
Yeniden vadelendirme ve yapılandırmada, borçların silinmesi veya piyasa normlarının dışında fiyatlama yapılması söz konusu olmayacaktır.
Kulüplerimiz bir banka ile değil, çok sayıda banka ile kredi ilişkisi içindedir. Kulüplerimizin gelirlerinin, giderlerini karşılayacak düzeyde olduğu da bilinmektedir. Ancak, bu çalışma ile geçmişten gelen ve geleceği de etkilemekte olan borçluluk yapısının yeniden vadelendirilmesi/yapılandırılması amaçlanmaktadır.
Sıkı mali kriterler getiren bu çalışma futbol kulüplerine yeni kredi kullandırımı anlamına da gelmemektedir. Çalışma ile mali bünyenin güçlendirilmesi ve futbol kulüplerinin çağdaş bir yapıda faaliyet göstermelerini temin edecek kurallar ve ilkelerin çerçevesi belirlenecektir.
Bu proje, Türkiye Futbol Federasyonu’nun liderliğinde, TBB’nin de iştiraki ile futbol endüstrisinin sürdürülebilir bir performans içinde gelişimini mümkün kılacak yapıya kavuşturulmasına yönelik ilgili tüm tarafların dahil olduğu bir çalışmadır.”
DEMİRÖREN İLE AYDIN BİR ARAYA GELMİŞTİ
TFF Başkanı Yıldırım Demirören, TBB Başkanı Hüseyin Aydın ve Süper Lig kulüplerinin başkanları ile mali sorumluları, ekonomik kriz içindeki kulüplerin borçlarının yeniden yapılandırılması ve vadelendirilmesi gündemiyle İstanbul’daki Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nde konuyu görüşmek için bir araya gelmişti. TFF Başkanı Yıldırım Demirören ile Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın 7 Ocak Pazartesi günü kulüplerin borçlarıyla ilgili kararı açıklayacağı belirtilmişti.
'DÖRT BÜYÜKLER'İN TOPLAM BORCU 10 MİLYAR LİRA
Türkiye'de yalnızca “Dört büyükler” olarak anılan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un toplam borcu 10 milyar liraya yaklaşıyor. Temmuz 2018'de açıklanan verilere göre Fenerbahçe’nin borcu 3,5 milyar lira seviyesinde. Fenerbahçe’yi 2,8 milyar lirayla Galatasaray, 2,1 milyar lirayla Beşiktaş takip ediyor. Trabzonspor’un borcu ise 1,1 milyar lira. Bu borç yükü UEFA’nın da gözünden kaçmıyor. Türkiye'nin büyük kulüplerinin tamamının transfer girişimleri, finansal fair-play uygulamalarıyla kısıtlanmış durumda.
ZİRAAT BANKASI
Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, TFF ile görüşmeleri sürdürüyor. O yüzden Ziraat Bankası'nın topa girmesine kesin gözüküyle bakılıyor. 20 Kasım 1863'te kurulan Ziraat Bankası için 23 Mart 1916'da Ziraat Bankası için yeni bir yasa çıkarılmıştı. Yasanın 1. maddesinde "Ziraat Bankası çiftçilere kolaylık sağlamak ve tarımın gelişmesine yardımcı olmak için kurulmuştur" denilmekteydi.
Ziraat Bankası’nın son dönemde verdiği krediler, kuruluş felsefesini bir kenara bırakıp tarımdan çok büyük projelere odaklandığı eleştirilerine neden olurken, bankanın faaliyet raporu da bunu doğruluyor. Ziraat, bankacılık sektörü içinde tarıma en fazla kredi veren banka konumunda olmayı sürdürse de, tarım sektörüne verdiği krediler, tarım dışı kredilerin yanında devede kulak gibi kalıyor. Sektörde maliyetler yükselmişken, bankanın konut kredisi faizinde yaptığı indirim bilançoyu nasıl etkileyecek merak konusu. Ziraat Bankası’nın Aralık 2017 tarihli faaliyet raporuna göre bankanın tarıma verdiği destek diğer sektörlere nazaran oldukça düşük. 2018 Kasım ayında açıklanan verilerine göre bankanın üçüncü çeyrekteki net kârı yüzde 22 düşüşle 1.7 milyar TL'ye indi. Bankanın 2017' üçüncü çeyrekte 338.4 milyon lira olan ticari zararı bu sene aynı dönemde yaklaşık 5 kat artışla 1.55 milyar liraya çıktı.
DOĞAN GRUBU SATIŞINA KAYNAK
Kamu bankası olan Ziraat Bankası, 5 Nisan 2018 tarihli 10/10 sayılı yönetim kurulu kararıyla Doğan Grubu'nu 1.1 milyar dolara satın alan Demirören Medya Grubu'na kredi verilmesine onay vermişti. Demirören Medya Ticaret A.Ş.'ye verilen kredinin miktarının 700 milyon dolar olduğu ileri sürülmüştü.Kredinin şartları 10 yıllık bir geri ödeme sürecini içeriyor. Buna göre ilk 2 yıl Demirörenler bankaya ödeme yapmayacak. Ödemeler sonraki 8 yılda gerçekleşecek.
CHP'Lİ VEKİL: ÇİFTÇİLER KAN AĞLIYOR
CHP Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Gökan Zeybek, daha önce yaptığı bir açıklamada "çiftçi zamanında alamadığı veya geç aldığı krediler nedeniyle kan alıyor" tespitinde bulunmuştu. Ana kuruluş amacı tarımı desteklemek olan Ziraat Bankası'nın bu 'top'a neden girdiği bilinmiyor.
MİZAH KONUSU OLDU
Mizah sitesi Zaytung, Ziraat Bankası için şu haberi yaptı "Ziraat Bankası'ndan çiftçiye müjde: ''Bir araya gelip bir futbol kulübü kurun, sizin borçları da halledelim...''
KULÜPLER VERGİ ÖDEMİYORLAR
Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl'ün verdiği bilgiye göre, Ziraat bankasına borçlarını yapılandıracak futbol kulüpleri; Yayın gelirler, saha reklam gelirleri, forma reklam gelirleri, bilet satış gelirleri, kombine gelirleri, loca satış gelirleri, bonservis gelirleri gibi 7 temel gelirleri vergisinden istisna. Yani kulüpler bu gelirler için vergi ödemiyorlar. Buna karşın devlete hâlâ bir sürü borçları bulunuyor. Bingöl Twitter'dan şu mesajı paylaştı: "Futbolcusu vergi ödemez, kulübü vergi ödemez ama vergi ödeyenlerin oluşturduğu kamu kaynağına göz dikerler. Yeter artık yettiniz! Çekin elinizi milletin cebinden!"
Daha önce defalarca kulüpler vergi borçlarını yapılandırmıştı. En son 2017 Ocak ayında dönemin Maliye Bakanı Naci Ağbal 450 futbol kulübünün aftan yararlanarak vergi aslı olarak 375 milyon lirayı yapılandırdığını açıklamıştı.
En Çok Okunan Haberler
- 'Asgari ücret' tepkisi nedeniyle tutuklandı
- Nedir bu Emevi Camisi takıntısı?
- Emekli ve memura ne kadar zam yapılacak?
- Dava ertelendi
- Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
- Davutoğlu'nun 'hazırım' çıkışına yanıt verdi
- CHP’nin asgari ücret tepkisi ve Özgür Özel’in hazır cevaplığı
- MHP'den Özel'in sokak çağrısına 'uyarı'
- 'Lösemiyle mücadele ediyor... Yaşama şansı yüzde 50'
- 'AZAL uçağı düşürüldü' dediler... Kimi işaret ettiler?