IMF’den fırtına uyarısı

Küresel ekonominin yakın geleceğiyle ilgili yorum yapan IMF Başkan Yardımcısı Lipton, “Krizi önlemek için hazırlıkların tamamlanmadığından korkuyorum” dedi.

IMF’den fırtına uyarısı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.12.2018 - 22:48

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkan Yardımcısı David Lipton, küresel ekonominin üzerinde fırtına bulutlarının birikmekte olduğunu ve hükümetler ile merkez bankalarının böyle bir durumla başa çıkacak donanıma belki de sahip olmadıklarını söyledi.

Lipton, Bloomberg’in düzenlediği bir bankacılık konferansında yaptığı konuşmada, “Pek çoğunuz gibi ben de fırtına bulutlarının yığıldığını görebiliyorum ve krizi önlemek için hazırlıkların tamamlanmadığından korkuyorum” dedi. Lipton bir kriz halinde politika yapıcıların baskı altında kalacaklarını ve kendilerini hiç deneyimleri olmayan durumlarda bulacaklarını belirtti.
“Merkez bankaları muhtemelen hiç alışılmamış önlemleri denemek zorunda kalacaklar. Ancak ne kadar etkin olacakları bilinmediğinden, para politikasının yeterliliği hakkında endişe duymakta haklı oluruz” diyen Lipton pek çok hükümetin zaten yüksek düzeyde borçlandığına dikkat çekerek mali bir manevra alanı bulamayacaklarını ifade etti.

Ticaret savaşı risk

Lipton ayrıca, en acil ve en büyük riskin halen ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı olduğunu, IMF’nin tahminine göre eğer tehdit olarak ileri sürülen tüm gümrük vergileri uygulanacak olursa, global GSYH’nin yüzde birinin dörtte üçünün 2020 yılına kadar eriyeceğini ifade etti.
Lipton, şöyle devam etti: “Bu, (dünyanın) kendi eliyle kendini vurması olur. Dolayısıyla (ABD ile Çin’in açıkladıkları) en yeni ateşkesin gerilimlerin yoğunlaşması ya da yayılmasını önleyecek kalıcı bir anlaşma ile sonuçlanması çok önemlidir.” Lipton, eğer bu sonuç sağlanamaz ve bir kilitlenme meydana gelirse, küresel ekonomide meydana gelecek bir “parçalanmanın” ekonominin yavaşlamasına yol açacağını söyledi.

FT: 2016’dan beri en kötüsü

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi,“Türkiye’de para birimindeki kriz yüksek enflasyon oranını tetikledikten ve tüketici talebini azalttıktan sonra, 3. çeyrekte ekonomik büyüme yavaşladı. Böylece ülkenin durgunluğa girme ihtimalini artırdı” ifadesini kullandı.

TÜİK, 3. çeyrek büyüme verisini yüzde 1.6 olarak açıklamıştı. FT, bunun 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ekonomiyi vurduğu 2016’dan beri en düşük büyüme oranı olduğunu yazdı. Gazete, 3. çeyrekte ekonominin çeyrek bazında yüzde 1.1 küçüldüğünü, bunun de teknik olarak ülkenin ekonomik durgunluğa girdiği şeklinde yorumlanabileceğini de ifade etti.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler