Kurbanlıklar bile ithal: 20 ülkeden sığır, 8 ülkeden koyun

Türkiye, 20 ülkeden sığır, 8 ülkeden de koyun ithal ediyor.

Kurbanlıklar bile ithal: 20 ülkeden sığır, 8 ülkeden koyun
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.08.2018 - 21:10

Türkiye, tarım ürünlerinin yanı sıra koyun ve sığırı da ithal ediyor. Kurban pazarlarında yerli koyun ve yerli sığır bulmak her yıl zorlaşıyor. Geçen yıl 280 bin koyun, 896 bin sığır, bu yılın altı ayında ise 245 bin koyun, 706 bin sığır ithal edildi. Ziraatçılar, dışa bağımlılığa dikkat çekerek “İthalat olmasa, kurbanlık sığır bulamayacağız” diyerek uyarıyor.  

16 milyon sığır, 34 milyon koyun

TÜİK’in 2017 verilerine göre Türkiye’de 16 milyon sığır var. 2017’de ithal edilen sığır sayısı 18 ildeki (Kilis, Yalova, Rize, Siirt, Tunceli, Bilecik, Hakkâri, Karabük, Bartın, Şırnak, Artvin, Düzce, Karaman, Kırıkkale, Bitlis, Zonguldak, Gümüşhane, Bayburt) toplam sığır sayısından fazla. Araştırmada, bu yılın ilk altı ayında 20 farklı ülkeden sığır ithal edildiğine dikkat çekildi. Kurbanlık sığırlar okyanusları aşıp geldi. Brezilya, Uruguay, Avustralya ilk üçte. Avrupa’da ise Çekya ilk sırada.

Koyunlar Avustralya’dan

ZMO’nun araştırmasına göre, bu yılın ilk altı ayında ithal edilen 245 bin koyun 8 farklı ülkeden geldi. TÜİK 2017 verilerine göre Türkiye’de 34 milyona yakın koyun var. Altı ayda ithal edilen koyun sayısı ise 9 ildeki (Bartın, Rize, Düzce, Karabük, Yalova, Zonguldak, Gümüşhane, Bayburt, Sakarya) toplam koyun sayısı kadar. İthal koyunların yüzde 70’i  Avustralya’dan geliyor.

‘Çiftçinin yaşam damarı kesildi’

Hükümet, buğday, arpa, mısır ve pirinçte sıfır gümrükle ithalatın yolunu açmıştı. CHP Tekirdağ milletvekili İlhami Özcan Aygun tepki göstererek şöyle dedi:
“Bu yerli çiftçinin yaşam damarlarını kesmektir. Karar, Türk tarımına yapılabilecek en sert darbedir. Çeltikte ve mısırda hasat dönemi yeni başlıyor. Sıfır gümrüklü pirinç ithalat kararı, çeltik üreticimizi çok zor durumda bırakmaktadır. Çeltik ve mısır üreticisi, zararına mı satış yapacaktır? Çiftçimiz ürettiğini değerinin çok altında satmaya zorlanacaktır. Çiftçimizin ayağına, patlama gücü yüksek bomba bırakılmıştır. Yerli ve milli tarım üretimi bu anlayışla mı desteklenir? Sıfır gümrüklü ithalat, kendi çiftçisini değersiz kılmaktır.”

Türkiye’de 2017’de 21 milyon 500 bin ton buğday rekoltesine ulaşılmış iken TÜİK verilerine göre 2018’de 20 milyon-20 milyon 500 bin ton arasında rekolte beklendiğini, ancak bu rakama dahi ulaşılamayacağını belirten Aygun, “Ekmekte zam kaçınılmaz olacak” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon