Kur, sağlığı vuracak
Sağlık harcamalarının dövize bağlı şekillendiğini dile getiren SASDER Başkanı Erdem, kurdaki artışın sağlık giderlerini, dolayısıyla sigorta fiyatlarını artıracağını dile getirdi.
Döviz kurunda yaşanan dalgalanmanın sağlık sektörünü yakından ilgilendiğini belirten, Sağlık ve Sigorta Yöneticileri Derneği (SASDER) Yönetim Kurulu Başkanı Sermet Erdem, “Sağlık harcamaları ağırlıklı olarak döviz üzerine olduğundan, kurdaki artış doğrudan hastane masraflarına yansıyor. Bundan dolayı hastaneler fiyatlarında zam üzerine düşünüyorlar. Sektörde kullanılan tıbbi malzemelerin genellikle ithal oluşu ve Türkiye’de üretilen malzemelerin de ham maddelerinin ithal olması, dövizdeki artışlar ile malzeme fiyatlarını kaçınılmaz olarak artıyor” dedi. Erdem, “Hastanelerin malzemeler için satın alımlarının yaklaşık yarısını dövizle yaptıklarını düşünürsek, artışın hasta veya ödeyicileri etkilemesi de kaçınılmaz. Aynı zamanda malzemenin ithal edilmesinde de yaşanılan sıkıntılar, malzeme firmalarının nakit akışlarını olumsuz yönde etkiliyor. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse; Sadece yılbaşından bu yana döviz kurundaki yaklaşık yüzde 20’lik artış, malzeme fiyatının da aynı oranda artmasına neden olur. Ortalama 5.000 TL satış fiyatı olan bir ameliyatta 500 TL’lik malzeme kullanılırsa, sadece 5 ayda yaşanan artış, ameliyat fiyatının da yüzde 2 oranın da artmasına sebep olur” diye konuştu.
İstisna önemli
Her ne kadar dövizdeki dalgalanmalar sağlık sektörünü olumsuz yönde etkilese de, sektörün kendi içindeki dinamizmini koruması ve iyileştirmesine yönelik gelişmelerin de olduğunu belirten SASDER Genel Sekreteri Uygar Üstün de, KDV istisnasının sağlanmasının ülkeyi sağlık hizmeti konusunda fırsat yaratabileceğine dikkat çekti.
Yeterince olmasa da tamamlıyor
İsteğe bağlı sigorta çeşitleri arasında yer alan tamamlayıcı sağlık sigortasının yeterince olmasa da ilgi gördüğünü anlatan AKF Sigorta Üst Yöneticisi Kadir Kurtboğan, “İki çeşit tamamlayıcı sağlık sigortası satın almak mümkün. Sadece yatarak tedavi teminatı şeklinde satın alınabileceği gibi, ayakta tedaviyi ve yatarak tedaviyi kapsayacak şekilde de satın alınabilir” dedi. Kurtboğan, tamamlayıcı sağlık sigortasının tabana yayılabilmesi için gerekli teşvik çalışmalarının yapılması gerektiğini söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Meyve suyu devi konkordato ilan etti
- ‘Binadan çıkamıyorum, bu çaresizliğe...'
- ABD’nin Colani’den beş talebi
- CHP'den Erdoğan'a sert yanıt!
- CHP'nin cumhurbaşkanı adayı kim olmalı?
- Bombacı Mülayim neden tutuklandı
- Volkan Demirel'den Şenol Güneş'e sert sözler
- Belgrad Ormanları yapılaşmaya mı açılacak?
- 'Çocukları diri diri yakıyor; Filistin'e özgürlük'
- Özel: Hepimizin vicdanlarını sızlattı