Sürekli değişen eğitim sistemine yeni Bakan'dan 'sürpriz'li çıkış

ODTÜ mezuniyet töreninde öğrencilerin taşıdığı “Tayyipler Âlemi” pankartı nedeniyle tutuklanmasını değerlendirmesi sorulması üzerine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, durumlar üzerinden genelleme yapmayı tercih etmediğini dile getirdi.

Sürekli değişen eğitim sistemine yeni Bakan'dan 'sürpriz'li çıkış
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.07.2018 - 21:45

<video:1032298>

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitim sistemi için 3 yıllık program hazırladıklarını belirterek, “Eğitim öncelikle milli seviyede kurulmaz, önce evrensel seviyede kurulur. Hiçbir öğrencimiz, hiçbir velimiz sürprizle karşılaşmayacak. Oyunun ortasında kurallar değişmeyecek. Birkaç sene içerisinde de bu sınavın ağırlığının hafiflediği bir dönemi göreceğiz” dedi. Selçuk, büyük tepki toplayan öğretmenlere “performans“ sisteminin ise uygulanmayacağını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ankara Palas’ta medyanın  Ankara temsilcileriyle  bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan  Bakan Selçuk’un açıklamalarından satırbaşları şöyle:

-ÖĞRENCİ -VELİ SÜRPRİZLE KARŞILAŞMAYACAK: 2 ay içerisinde 3 yıllık bir program açıklayacağız. Hangi ay, hangi sene ne yapmak istediğimizle ilgili program sunacağız. Hiçbir öğrencimiz, hiçbir velimiz sürprizle karşılaşmayacak. Oyunun ortasında kurallar değişmeyecek. Temel kavramımız adalet olacak. Ben bakan olmaya değil, gören olmaya çalışacağım.

-KİMSEYİ RAHATSIZ  ETMEDEN: Mümkün olduğu kadar kimseyi rahatsız etmeden bir noktaya gelmek maksadındayız. O yüzden ‘şunu toptan değiştiriyoruz, bunu getiriyoruz’ demek, bizim dilimiz değil. Yenilenerek dönüşümü gerçekleştireceğiz ama bunu yaparken de kırıp dökerek, ani değişiklikler ve virajlarla yapmayacağız.  

-SINAV BASKISI AZALACAK: Çocuklarımızın anlam temelli bir matematik öğreniminin önündeki engel zaten eğitim sisteminin kendisi. Yani sınav temelli bir sistem. Eğer biz zaman içerisinde bu sistemin ateşini düşürüp insanların bulundukları bölgelerde tabii bir akışla eğitim almasına fırsat veren bir yapıyı götürebilirsek, o zaman sınav baskısı azalacak ve biz bu süreçte çocuğun üç senede gördüğü matematiği belki 6 senede vereceğiz.

Önümüzdeki sene bu sınavın çocukları huzursuz eden kısımları, bölümleriyle ilgili her türlü önlemi alacağız ve çok daha sakin, dingin bir sınav dönemi geçecek. Fakat siz derseniz ki bundan sonraki sistem bu sene başlıyor mu? Böyle bir şey mümkün değil.

-ORTA EĞİTİM TUZAĞI: Nasıl orta gelir tuzağı varsa Türkiye’nin orta eğitim tuzağı var. O sebeple biraz zaman gerekiyor. Eğer ilk düğmeyi sağlıklı iliklersek bunun yolu evrensel anlamda açık. Sınav öncelikle huzursuz etmeyecek. Çocuk bir sınava başlamışsa onunla mezun olacak. Daha sonra sınavın çok kısmi bir işlevle yerinde kalacağı ve daha çok ülkenin fotoğrafını çekmek için kullanılan birşey olacağı döneme geliyoruz. Diyelim LGS yerleştirmeleri ile ilgili bu sene bazı kurgular var. Birkaç ay önce bunlar kurulmuş, bir kılavuz çıkarılmış ve biz buna uymak durumundayız şu anda. Benim tercih ettiğim bir şey mi? Çok net olarak hayır. Ama bu ‘ne yapalım önceki dönemde yapmışlar’ demek değil. Burada  devamlılık esas ve biz bunu göğüsleriz.

Tarikat ve ODTÜ soruları yanıtsız

Bakan Selçuk, cemaat ve tarikat uzantılarının MEB imkânlarını kullanarak okullarda propaganda yapmasına ilişkin soruyu yanıtsız bıraktı. ODTÜ mezuniyet töreninde öğrencilerin taşıdığı “Tayyipler Âlemi” pankartı nedeniyle tutuklanmasını değerlendirmesi sorulan Selçuk, durumlar üzerinden genelleme yapmayı tercih etmediğini dile getirdi.

Müsteşar Yusuf Tekin katılmadı

Yeni Bakan Selçuk, kameralar karşısına ilk kez geçmesine rağmen kendisine MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’in eşlik etmemesi ve Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alparslan Durmuş ile genel müdürlerin çoğunun da toplantıya katılmaması dikkati çekti. Selçuk’a programda Müsteşar Yardımcısı Muammer Yıldız, Mesleki Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu, Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz ve Özel Kalem Müdürü Ömer İnan eşlik etti.

‘Liyakat yok yandaşlık var’

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun eğitim danışmanı Ali Taştan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un basın toplantısını değerlendirerek, ‘‘MEB’de 16 yıldır olmayan kavramları duyduk. Adalet yok, eşitlik yok, liyakat yok. Ne var? Yandaşlık var! MEB’de tek kriter yandaşlık” dedi. Öğretmenlerin, Eğitim Bir Sen’e üye olmadan yönetici olamayacaklarını, hatta çalıştıkları ortamda huzur bulamayacaklarını bildiğini söyleyen Taştan, Selçuk’tan öncelikle bakanlığı yandaş sendikanın elinden kurtarmasını istedi.

Bakan Selçuk’un kendisinden önceki bakanların hiçbirinin söylemediği kavramlara değindiğine dikkat çeken Taştan, şu yorumu yaptı:

‘‘Adalet dedi, birlikte başarmalıyız dedi. Bunlar eğitim camiasındaki 16 yıllık ayrışmayı sonlandırabilecek ifadeler. Liyakat ve adalet mutlaka yeniden inşa edilmelidir. Bunların varolduğu sistemde öğrencilerin eşit eğitim olanaklarına erişim şansı daha da artacaktır.
Eğitim alanında yaptıklarınızın karşılığını hemen alamazsınız. Bu açıdan bakıldığında 3 yıllık değil daha uzun süreli, 10-20 yıllık eğitim planlaması yapılmalıdır. 3 yıllık program eğitimin sorunlarına ancak ilkyardım olabilir.

Öğretmen yetiştirme politikasında da birtakım yenilikler yapmak gerekecektir. Öğretmenler sadece bilgi veren değil duygu ve düşünceleri ile mesleğini icra edebilen bir yapıda olmalıdır. Bu çerçevede bir planlama yapılarak yine tüm paydaşlarla birlikte bir yol haritası çizilmelidir. Ayrıca öğretmenlere huzurlu bir çalışma ortamı sunulmalı, özgür bir eğitim, öğretim ortamı yaratılmalı.
AKP’nin 16 yılına baktığımızda, sözleşmeli öğretmenlik, mülakatla öğretmen ve yönetici atamaları, haksız yere görevden almalar, çeşitli usulsüzlükler bulunuyor. MEB’i kuşatmış olan bu yapıdan kurtulmak lazım.”

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler