Uzmanlarda YKS'ye 10 gün kala öneriler
Uzmanlar, YKS'ye gireceklere her gün bir deneme çözün önerisinde bulundu.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 30 Haziran ve 1 Temmuz’da iki oturum olarak yapılacak. Temel Yeterlilik Testi (TYT) 30 Haziran’da, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ise 1 Temmuz’da gerçekleştirilecek. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, sınavlarda en çok yapılan hataları şöyle sıraladı:
-Soruyu küçümsemek. Dikkat edilmediğinde en basit konunun en basit sorusunda da hata yapılabilir.
-Aday; çabuk olmalıyım hızlı çözmeliyim dediğinde hata yapma oranı artmakta.
-İşlem hatası sıklıkla yapılıyor. Çözemediği soruya geri döndüğünde eski yaptığı işlem üzerinden soruyu çözüp, yaptığı hatayı göremiyor.
-Sorunun tamamını değil de yarısına kadar okumak yapılan hatalardan bir diğeri.
-Soruyu doğru okumamaktan kaynaklanan hatalar çoğunlukta. n Grafik yorumlama sorularında sıklıkla hata yapılabiliyor.
-Birden fazla konuya ait bilgi içeren sorularda adaylar zorlanıyorlar.
10 dakika egzersiz
-Sık sık denemeler çözmeye çalışın. Yaptığınız denemelerde bilemediğiniz soruyu boş bırakın.
-Hatırlamakta güçlük çektiğiniz ve denemelerde çözemediğiniz konulara göz atın!
-Gün içerisinde düzenli olarak 10- 15 dakika bedensel egzersizlere yer verin.
Uyku düzeninizi oturtmaya çalışın, uyku ve beslenme düzeninizde önemli değişiklikler yapmamaya özen gösterin.
Sınav stratejileri
*Sınav zamanı geldiğinde; görevlilerce sınavda yapılacak açıklamaları iyi bir şekilde dinleyin, anlayamadığınız yerleri sorun.
-Size verilecek cevap kâğıdıyla ilgili kodlamaları dikkatli ve eksiksiz olarak doldurun. Verilen cevap kâğıdının adınıza düzenlenip düzenlenmediğini kontrol edin. Soru kitapçığı üzerine, adınızı-soyadınızı, TC Kimlik numaranızı ve sınav salon numaranızı yazınız.
-Sınavda daha önceden belirlediğiniz stratejiyi uygulayın. Örneğin denemelerde ilk Matematik testinden soruları yanıtlıyorsanız YKS’ de de Matematik’ten soruları çözerek sınava başlayın. n
-Zaman yetmez diye bir şey düşünmeyin. Çünkü size verilen toplam süre mutlaka soruların çözümlerine göre uzmanlarca hesaplanarak belirlenmiştir.
-Herkes eşittir. Kimseye size verilenden fazla süre verilmiyor. Zamanın yetmemesi; soruların cevaplarını bilip bilmemeye, çabuk ya da geç bulmaya bağlıdır. n Toplu kodlama yapmayın. Yanıtlarınızı optik forma anında geçirin. Bu, soruları kaydırma riskinizi büyük derecede azaltacaktır.
-Uzun metinli sorulardan korkmayın, soru metninin uzun olması, sorunun içinde daha çok ipucu barındırdığı anlamına gelir. n Soru ile inatlaşmayın, bu durum zaman kaybına ve moral bozukluğuna sebep olacaktır ve püf noktasını da gözünüzden kaçırmanıza neden olabilir.
-Turlama Tekniğini uygulayın. Turlama Tekniğini kullandığınızda 1. Turda normal, kolay ve çok kolay soruları çözerek sınavın büyük bir kısmını bitirebilirsiniz. Böylece zaman da kazanmış olursunuz. n Soru kökleri sorunun anlaşılmasında önemli yer tutar; ........değildir, ........yoktur, .........beklenmez , ......... olamaz, ........en önemlidir gibi.
-Paragraf ya da parçaya bağlı sorularda önce alttaki soruyu okuyun. Böylece paragrafta ne aradığınızı bilebilirsiniz.
-Sınav sırasında dikkatiniz dağılabilir. Soruyu tekrar okumak yerine dikkatinizi toplamak için kalemi bir süre bırakıp 10-15 saniye dinlenin. (Derin nefes alma, gözleri kapama gibi.)
-İlk doğru gördüğünüz seçeneği hemen işaretlemeyin, tüm seçenekleri okuyun. Çünkü en doğrunun istendiği bir soru söz konusu ise ilk seçtiğiniz ne kadar doğru olsa da en doğru olmayabilir.
-Sayısal sorularda mutlaka işlem yapın.
-Sorulara karşı ön yargılı okumayın! “Bu soru çok kolay!”, “Bu soruyu hayatta yapamam!” gibi düşünceler sizi gerçeklikten uzaklaştırıp yanlış cevap vermenize sebep olabilir. n Her soruya şans vermelisiniz.
TYT mantık ağırlıklı
Matematik öğretmeni Vural Aksankur, sınava 10 gün kala adaylara şu önerilerde bulundu: ‘’Artık son düzlüğe geldik, sınava sayılı günler kaldı. Konular bitirilmiş, eksikler giderilmiş ve tekrarlar yapılmış olmalı. Eğer çok fazla konu eksiğiniz varsa bu dar süreçte eksikleri kapatmaya çalışmak pek mantıklı olmayacaktır. Ancak birkaç konu seçebilir ve bu konuların üzerine gidebilirsiniz. Bildiğiniz gibi TYT’de (Temel Yeterlilik Testi) mantık ağırlıklı sorular sorulacak. Bu da bilginizden ziyade yorum gücünüzü sınayacaktır. Buna hazırlıklı olmak için hemen her gün deneme çözmelisiniz. Bir gün TYT bir gün AYT şeklinde ilerleyebilirsiniz. TYT denemelerinde çözemediğiniz soruları mutlaka denemeden sonra çözmeye çalışın. Son günlerde iki önemli hususa da dikkat çekmek lazım. Bunlardan birincisi kaygı seviyenizi kontrol etmeniz.
En Çok Okunan Haberler
- Almanya'da 'Noel pazarına' araçlı saldırı
- Gazeteci Özlem Gürses gözaltına alındı
- Tel Aviv’i balistik füze ile vurdular
- Yoğun bakımdaki Emre'den acı haber
- 'Kanlı Noel' saldırganı hakkında neler biliniyor?
- Otel ve villa yapılacak
- Üniversiteden skandal ilan
- 'Ekonomist Erdoğan'ı sordu, yanıt İmamoğlu oldu!
- 'Yaptığınız kötülük hiç unutulmayacak!'
- Ukrayna 'bin kilometre' uzaktaki hedefleri vurdu!