ABD’den Türkiye’de 6 bankaya markaj
‘Kara para aklama, İran’a konan ambargoları delme ve terörizm finansmanı’
ABD’de Türkiye’deki çeşitli kişi ve kurumların kara para aklama ve yaptırımları delme konusundaki faaliyetlerine ilgi artıyor. Devletin Rıza Sarraf’a İran’a ambargoyu deldiği ve ABD’yi dolandırdığı suçlamasıyla açtığı davanın ardından Kuveyt Türk Bankası’na ABD’de Suriye ve Irak’daki Süryani Hıristiyanları temsil eden bir Sivil Toplum Kuruluşu olan St. Francis Assisi (SFA) isimli bir sivil toplum kuruluşu tarafından dava açılmıştı.
Washington’da güvenilir kaynaklardan alınan bilgilere göre ABD Hazine Bakanlığı’nda bu iki soruşturmanın dışında yine kara para aklama, İran’a konan ambargoları delme ve terörizm finansmanı konularında gerekli uluslararası kurallara ve yükümlülüklere göstermedikleri gerekçesiyle bir soruşturma daha yürütülüyor. Soruşturmada Türkiye’deki 4 banka soruşturuluyor. Bunlardan birinin Kuveyt Türk olduğu belirtiliyor. Bakanlığın iki bankayı daha “izlediği” ifade ediliyor.
IŞİD’e finans iddiası
Kuveyt Türk, kardeş kurum Kuwait Finance House ve Hajjaj al-Ajmi ile geçen hafta içinde California’da açılan bir davada sanık olarak yer almıştı. SFA isimli bir sivil toplum kuruluşu tarafından açılan davada Kuveyt Türk, Suriye’de Kaide bağlantılı Nusra ve IŞİD örgütlerine finansal kolaylık sağladığı suçlamalarına muhatap kalmıştı. Suçlamalar, Kuveyt Türk’ün bu örgütlerin soykırım ve savaş suçlarını işlemesine kolaylık sağladığı, hatta teşvik ettiği gibi ağır iddialar içeriyordu. Kuwait Finance House ve Kuveyt Türk ayrı ayrı ama birbirlerine benzer açıklamalar yaparak suçlamaları reddettiler.
Dubai’de ceza kesilmiş
Dubai Finansal Hizmetler Kurumu’nun (DFSA) Haziran 2015’te Kuveyt Türk’ün Dubai şubesine, içinde kara para aklama suçlaması da dahil olmak üzere farklı uluslararası ve yerel hukuk yaptırımlarına uymadığından dolayı getirdiği yaptırımlar çerçevesinde 150 bin dolar para cezası verdiği ortaya çıktı. Tarihler gösteriyor ki Kuveyt Türk’ün Dubai şubesine kara para aklama konularında gereken kurallara ve uluslararası standartlara uymadığı nedeniyle kesilen ceza Abdullah Tivnikli’nin liderliği döneminde meydana geldi.
Kuveyt Türk’ün Türkiye’deki bir numaralı koltuğunda oturan Abdullah Tivnikli, bankadaki görevinden geçen eylül ayında istifa etmişti. Tivnikli bankanın 2001- 2015 yılları arasındaki Türkiye’deki operasyonlarından sorumlu en üst derecedeki ismi idi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı ile tanınan Tivnikli, 25 Aralık soruşturmasında sanıktı.
En Çok Okunan Haberler
- Saadet'te yeni genel başkan belli oldu
- Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı
- Yandaş yazar, son anket sonuçlarını açıkladı!
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- İstanbul'da aile katliamı
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- 4 kişiyi öldürüp intihar etti!
- 'Bu işin şakası yok, herkes ayağını denk alsın'
- Akalın'dan İYİ Parti'yi karıştıracak açıklama
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!