Avrupalı liderler nihayet hatırladı: Basın özgürlüğünü ezdirmeyiz
AP Başkanı Schulz: Başbakan’a basın özgürlüğünün Avrupa kimliğinin temel bir unsuru olduğunu anlattım. Alman Hükümet Sözcüsü: Davutoğlu-Merkel görüşmesinde basın özgürlüğü konuşuldu. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande: AB, basın ve ifade hürriyeti konusunda teyakkuz halinde olmalı.
Sığınmacı akınınına tek çare Türkiye’yi gören Avrupa Birliği (AB), Ankara’nın insan hakları ve basın özgürlüğü ihlallerini daha fazla görmezden gelemedi. Aralıkta üç maymunu oynadıkları zirve sonrası ülkelerindeki muhalefet ve sivil toplumdan büyük eleştiri alan liderler, bu kez Brüksel’e gelir gelmez Türkiye’yle yürütülen pazarlıklara itirazlarını dillendirdi.
İlk taşı atan, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu’na “Basın özgürlüğü Avrupa kimliğinin tartışılamaz bir unsuru” dediğini aktaran Schulz, AB’nin Türkiye’nin politikalarıyla “tamamen uyuşmazlık içinde” olsa dahi mülteci krizi nedeniyle işbirliği yapmak zorunda olduğunu söyledi. Schulz, Twitter’dan Zaman’a kayyum atanmasını “basın özgürlüğüne atılmış bir darbe daha” diye niteledi.
‘Açıkça söyledik’
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise zirveye girerken “Türkiye’yle işbirliği yapmamız, basın özgürlüğü konusunda aşırı dikkatli olmamamız gerektiği anlamına gelmiyor, ki ben öyleyim” çıkışı yaptı. Fransız Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, önceki gece bir demecinde Zaman’a el konulmasını “kabul edilemez” olarak nitelendirmiş, “Avrupa standartlarına yaklaşmak isterken bir yandan da medyada çok sesliliğe saygısızlık edemezsiniz. Bunu Türklere açıkça söyledik” demişti.
Alman Hükümet sözcüsü Christiane Wirtz, Başbakan Angela Merkel’in Davutoğlu ile önceki günkü görüşmesinde basın özgürlüğünün gündeme geldiğini söyledi. Aynı görüşmeye katılan Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin sözcüsünden de benzer bir açıklama geldi. Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier “Durumu endişeyle gözlemliyoruz” dedi.
İsveç’ten rest
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de Ankara’yı Kürtlere karşı yürüttüğü savaşı bitirmeye çağırarak “AB PKK’yi terörist örgüt olarak kabul ediyor, ancak Türk yetkililer Kürt siyasilerle masaya oturmalı” dedi.
İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Türkiye’de basın özgürlüğü yönünde adım atılmadan teklifin kabul edilmeyeceğini belirtti. İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Türkiye’de basın özgürlüğü yönünde adım atılmadan teklifin kabul edilmeyeceğini belirtti. Avrupa’nın farklı köşelerinden de itirazlar yükseliyor. Belçika Başbakanı Charles Michel de “zirvede basın örgürlüğünü gündeme getirmeye” yemin ederken, İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman önceki gece televizyon röportajında “Türkiye’deki rejime açık çek göndermeyeceğiz” resti çekti.
En Çok Okunan Haberler
- Uğur Dündar'ın 'babalık' davasında karar çıktı
- 2'si ağır, 3 polis yaralandı!
- Kadınlara cehennem hazırlayanlar
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'