Batı Esad'a döndü!
İstihbarat örgütleri, Suriye’de radikal İslamcılara karşı işbirliği için Şam’da görüşmeler yapıyor.
Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Mikdat, Batılı istihbarat örgütleri yetkililerinin, radikal İslamcı gruplara karşı işbirliği amacıyla Şam’ı ziyaret ettiklerini söyledi.
İngiliz yayın kurumu BBC’ye konuşan Mikdat, “Birçok Batılı hükümetin, Beşşar Esad’ın liderliğinden başka alternatif olmadığını sonunda anladığını” savundu. Mikdat, İngiliz gizli servisi ve diğer Batılı istihbaratçıların Suriye’yi ziyaret edip etmediği yolundaki soruya, birçoklarının Şam’ı ziyaret ettiğini söyleyerek cevap verdi, ancak ülke ismi vermedi.
Batılı ülkelerin çektikleri elçileri geri göndermek için başvuruda bulunup bulunmadığı sorulan Mikdat, “Evet, bizimle yakınlaşan birçok ülke var” diye cevap verdi. Bazı ülkelerin gelecek hafta yapılması planlanan Cenevre 2 konferansını beklediğini, bazılarının “olasılıkları değerlendirdiğini”, bazılarının da güvenlik konusunda işbirliği yapmak istediğini belirten Mikdat, “Çünkü Batı Avrupa’dan Türkiye’ye, Suriye’ye gönderdikleri teröristler onlar için gerçek bir tehdit haline geldi” dedi.
Mikdat, Batılı ülkelerin Suriye’de muhalefete destek verirken bir yandan da Suriye istihbaratı ile görüşmesini, “Bana, Batılı ülkelerdeki güvenlik yetkilileriyle politikacılar arasında bölünme varmış gibi görünüyor” diye değerlendirdi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Mikdat’ın açıklamasıyla ilgili sorular karşısında, konuyla ilgili bilgisi olmadığını söyledi. Kerry, “Konu hakkında hiçbir şey bilmiyorum. Bilgim dahilinde değil” diye konuştu,
BBC’nin uluslararası başmuhabiri Lyse Doucet ise güvenilir kaynakların, Batılı ve Suriyeli istihbaratçılar arasında görüşmeler yapıldığını doğruladıklarını söyledi.
Muhalif Suriye Ulusal Koalisyonu Sözcüsü Halid Saleh haberlerin doğru olması halinde Batılı ülkelerin sözleriyle eylemleri arasında açık bir çelişkinin göstergesi olacağını belirtti.
Esad karşıtı gruplar arasında cihatçıların artması Batılı ülkeleri endişelendiriyor.
Almanya İçişleri Bakanı Tomas Dimezer, Suriye’ye giden radikal İslamcıların sayısının istisnai bir şekilde büyük olduğunu ve kaygı yarattığını belirtti.
Dimezer, geçen yıl Suriye’ye giden Almanya vatandaşlarının sayısının yaklaşık 240 olduğunu, Almanya’ya terör eğitimi almış olarak dönmelerinden endişe ettiklerini bildirdi.
Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande da geçen salı günü, Suriye’deki yabancı savaşçılar arasında 700 Fransa vatandaşı olduğunu söylemişti.
Bu arada Suriye’yi ziyaret eden İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Beşşar Esad’la görüştü.
Suriye haber ajansı SANA’nın haberine göre Zarif, Suriye’de güvenlik ve istikrarın sağlanması için işbirliğini amaçladıklarını belirtti.
Öte yandan, Batı ve körfez ülkeleri, milyonlarca kişinin aç ve evsiz kaldığı Suriye’ye toplam 1.4 milyar dolarlık insanı yardımda bulunma kararı aldılar.
Yardımın 500 milyon doları Kuveyt’ten, 380 milyon doları da ABD’den gelirken Katar ve Suudi Arabistan da toplam 120 milyon dolar için vaatte bulundular.
En Çok Okunan Haberler
- 'Asgari ücret' tepkisi nedeniyle tutuklandı
- Nedir bu Emevi Camisi takıntısı?
- Emekli ve memura ne kadar zam yapılacak?
- Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
- Aile salona alınmadı
- Davutoğlu'nun 'hazırım' çıkışına yanıt verdi
- CHP’nin asgari ücret tepkisi ve Özgür Özel’in hazır cevaplığı
- 'Lösemiyle mücadele ediyor... Yaşama şansı yüzde 50'
- 'AZAL uçağı düşürüldü' dediler... Kimi işaret ettiler?
- ‘Nerede görülmüş milletvekiline küfrettiği?’