Kriz deryasında görüşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün kritik gündem başlıklarıyla Trump ile bir araya geldi. ABD Başkanı, Türkiye ile ticari ilişkileri 100 milyar dolara çıkarma vaadini yineledi. Suriye’de YPG ile işbirliğinin süreceği, petrol bölgelerinde kalacakları mesajı verdi.

Yayınlanma: 14.11.2019 - 01:03
Kriz deryasında görüşme
Abone Ol google-news

Ankara-Washington hattında yüksek tansiyonun sürdüğü bir dönemde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün ABD Başkanı Donald Trump ile kritik bir görüşme yaptı. Beyaz Saray’daki zirvede ana başlıklar başta Barış Pınarı Harekâtı olmak üzere Suriye’deki gelişmeler, terör örgütleri PKK/YPG, FETÖ, Rus S-400 sistemleri, Amerikan F-35 uçakları ve yaptırımlardı.

NATO VURGUSU

İkili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Trump, görüş ayrılıklarının olduğu konulardan ziyade NATO müttefikliği vurgusu yaptı. Bunun Ortadoğu için çok önemli bir güç olduğunu kaydetti. Türkiye’nin ittifakın ABD’den sonra en büyük ikinci orduya sahip olduğunu söyledi, NATO’ya katkısını övdü. Terörle mücadele ve ekonomik işbirliği konularında işbirliğinin süreceğini söyledi. Erdoğan ile uzun süredir dost olduklarını kaydeden Trump görüşme öncesinde yaptığı ilk açıklamada da “Suriye’deki gelişmelere ilişkin “Ateşkes devam ediyor. Kürtlerle görüştük, memnun görünüyorlar” dedi.

‘YPG İLE ÇALIŞIYORUZ’

Trump, terörist Mazlum Kobani’nin davet edilmesine ilişkin bir soruya “YPG ile birlikte yakın çalışıyoruz. Sizin Cumhurbaşkanınızla da çalışıyoruz” yanıtını verdi.  Türkiye’nin son dönemde (Suriye’de) 100’den fazla IŞİD’liyi yakaladığını ve onlara göz kulak olmaya devam ettiğini belirtti. Trump, Türkiye-Suriye sınırında yaptıklarından dolayı Erdoğan’a teşekkür ettiğini kaydetti. 

Suriye’de petrol sahaları için bulunma stratejisini sürdürdüklerine değinen Trump “Biliyorsunuz askerlerimizi belli bir süre öncesinde çekmiştik. Artık diğer insanların sınırları için endişelenmeyi kesmemiz gerektiğini düşünüyordum. Kendi sınırlarımızı korumamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin problemlerini anladığını söyleyen Trump, “Türkiye aynı anda hem S-400 hem F-35’lere sahip olabilecek mi?” sorusuna ise “Bunu konuştuk, konuşacağız” yanıtını verdi. Türkiye’nin F-35 parçaları ürettiğini ancak S-400 konusunun sorun yarattığı görüşünü aktardı. Bu krizin çözümü için taraflar arasında görüşmelerin süreceğini de dile getirdi.  Trump ayrıca “Çok az ticaret yapıyoruz. Şu anda 20 milyar dolar gibi, bu 100 milyar dolara çıkabilir” ifadesini kullandı. 

‘YENİ SAYFA’...

Ortak basın toplantısında Erdoğan ise “(ABD ile) Köklü müttefiklik bağımıza uygun bir şekilde ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmakta kararlıyız. İşbirliğimizin geliştirilmesi konusunda hemfikiriz. Suriye’deki krize kalıcı çözüm için ABD ile mutabakatımıza olan bağlılığımızı sürdürüyoruz”  dedi.  “Temsilciler Meclisi Kararları Türk milletini incitti” ifadelerini kullandı. FETÖ’nün mevcudiyetinin bitmesi talebini tekrarladıklarını diye getirdi. “S-400 ve F35 başta olmak üzere karşılaştığımız sınamaların üstesinden ancak diyalogla gelebileceklerini” kaydetti. 

Erdoğan, Washington’a hareketinden önce yaptığı açıklamada, iki ülke ilişkilerindeki son tabloyu “sisli ve sancılı” olarak değerlendirmişti. ABD ile 17 Ekim’de varılan Suriye’de ateşkes mutabakatına karşın bölgede halen terör örgütü unsurlarının olduğunu, çekilme taahhüdünün tümüyle yerine gelmediğine dikkat çekmişti. Zirve öncesinde ise dün Washington Post gazetesinde yer alan haberde, ABD’nin, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemi konusundaki kırmızı çizgisinin sistemin aktif hale getirilmemesi olduğu kaydedilmişti.

‘MEKTUBU VERDİK’

İki ülke arasındaki son gerilim kaynağı, Trump’ın Barış Pınarı Harekâtı’na karşı çıkan 9 Ekim tarihli, Erdoğan’a yönelik “Sert olma, aptal olma” ifadelerini kullandığı diplomatik teamülden yoksun mektubu ve ABD Temsilciler Meclisi’nin 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan kararı olmuştu. Kimi çevreler Cumhurbaşkanı’na ABD ziyaretini iptal etme çağrısında bulunmuştu. Erdoğan ise görüşmeleri sırasında mektubu “Trump’a takdim edeceğini” dile getirmişti. Dünkü ortak basın toplantısında Erdoğan “Mektubu kendilerine verdik” dedi.

SENATÖR BASKISI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump görüşmelerinin ardından, Lindsey Graham ve Ted Cruz’un da aralarında olduğu Cumhuriyetçi senatörlerle kısa süreliğine bir araya geldi. Erdoğan senatörlerin “ABD Suriyeli Kürtlerle IŞİD’e karşı savaştı. Türkiye’nin Kürtlere saldırdığını görmek istemiyoruz” şeklindeki ifadesine, “Suriyeli Kürtler bizim kardeşlerimiz. Sizin kastettiğiniz YPG/PYD. Bunlar PKK terör örgütünün yan kuruluşları. Ferhat Abdi Şahin (Mazlum Kobani) Apo denilen bölücü terör örgütü başının aslında manevi evladıdır” sözleriyle itiraz etti. Türkiye’nin evsahipliği yaptığı 4 milyon sığınmacıdan 350 binini Kürtlerin oluşturduğunu belirten Erdoğan, sığınmacılar için şu ana kadar 40 milyar dolar harcama yapıldığını söyledi. Erdoğan, AB’nin sığınmacılar için yaptığı katkının ise 3 milyar Avro olduğunu da belirtti. Erdoğan, Suriye’de 6 ay ila 2 yıl içerisinde kurulması ve Türkiye’nin kontrolünde olması gerektiğini vurguladığı “güvenli bölgeye 2 milyon sığınmacının yerleştirilebileceğini de sözlerine ekledi. 





Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler