WSJ: Almanya, Türkiye'ye acil maddi yardım sağlamayı düşünüyor
ABD ile yaşanan krizin ardından kur krizi ile sarsılan Türk ekonomisine ilk somut destek Erdoğan'ın daha önce 'Nazi rejimi' benzetmesi yaptığı Berlin hükümetinden geldi. Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Alman yetkililere dayandırdığı haberinde, Alman hükümetinin tam anlamıyla patlak veren bir ekonomik krizin bölgeyi istikrarsızlaştırabileceği endişesiyle Türkiye'ye acil maddi yardım sağlamayı düşündüğünü söylediğini yazdı. Reuters'a konuşan Alman hükümet kaynakları ise gündemlerinde böyle bir planın olmadığını söyleyerek haberi yalanladı.
Bojan Pancevski imzalı haberin spotunda, Berlin'in, Türkiye ekonomisinin erimesi sonucu doğacak korkunç sonuçların Avrupa’ya yayılabileceğinden korktuğu öne sürüldü.
<haber-dikey:1062561,1064643>
Alman yetkililer, Alman hükümetinin, tam anlamıyla patlak veren bir ekonomik krizin bölgeyi istikrarsızlaştırabileceği endişesiyle Türkiye'ye acil maddi yardım sağlamayı düşündüğünü söyledi.
Görüşmeler erken bir aşamada olsa da veya herhangi bir yardımla sonuçlanmasa da, tartışılan olasılıklar, Avro bölgesi borç krizi sırasında dağıtılan türlere benzer bir eşgüdümlü Avrupa kurtarma paketinden devlet kontrolündeki kalkınma bankaları ve iki taraflı yardım ile projeye özel kredilere kadar uzanıyor.
Berlin, Türkiye ekonomisinin erimesinin Avrupa'ya yayılabileceğinden, Ortadoğu'da daha fazla huzursuzluğa neden olacağından ve kuzeye doğru yeni bir göç dalgası tetiklemesinden korkuyor.
Üst düzey bir Alman yetkili, "Türkiye'yi istikrara kavuşturmak için çok şey yaparız" dedi.
“ÇOK FAZLA SEÇENEĞİ YOK”
Diğer Avrupa hükümetlerinin endişeleri de benzer şekilde büyüdü. Pazartesi günü Türk mevkidaşına Paris'te ev sahipliği yapan Fransız Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Türkiye'nin ekonomisini onarma çabalarını desteklemenin önemli olduğunu söyledi.
Ancak ekonomistler, Kuzey-Atlantik Antlaşması Örgütü'nün bir üyesi olan Türkiye'nin, potansiyel olarak sorunlu borcunun büyük bir kısmının özel sektörde olması nedeniyle ne kadar paraya ihtiyaç duyulabileceğini belirlemek için çok erken olduğunu söylüyorlar. Ekonomistler, Haziran ayında Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) 50 milyar dolarlık bir kredi limiti alan ve benzer sorunlarla karşı karşıya olan ancak daha küçük gelişmekte olan bir ekonomi olan Arjantin’e işaret ediyor.
Berlin 'deki iki üst düzey yetkili, Alman maliye bakanı Olaf Scholz'un Türk mevkidaşı Berat Albayrak ile son görüşmelerde bazı seçenekleri görüştüğünü söyledi.
Erdoğan'ın 28 Eylül'de Berlin'i ziyaret etmesi bekleniyor. Bir hafta önce, Bakan Scholz ve Albayrak, Erdoğan'ın gezisini hazırlamak için Berlin'de buluşacaklar. Görüşmede mali yardım gündemde olacak.
Piyasaları yatıştırmaya yönelik bu tutum, ABD’nin tavrıyla çelişiyor. Başkan Trump, Rahip Brunson'un gözaltında tutulmasıyla , Türkiye'ye yaptırımlar ve yeni tarifeler getirdi.
Alman yetkililer, bu tür politikaların ülkenin sıkıntılarını arttırdığını ve piyasa güvenini azalttığını söyledi.Bir üst düzey Alman yetkili "Bu, kesinlikle çılgın ve kötü bilgilendirilmiş bir politika ”dedi.
BERLİN'İN ASIL ENDİŞESİ
Berlin’in asıl endişesi ise, krizin Türkiye’yle yapılan ve bir dönüm noktası olan mülteci trafiği hakkındaki anlaşmanın iptal edilmesi. Berlin yönetimi, 2015'ten sonra ülkeye yaklaşık iki milyon sığınmacının girmesinden sonra kendi kamuoyunda büyük bir tepkiyle karşılaştı.
Ödemeler dengesi sorunlarıyla karşı karşıya kalan ülkeler geçmişte Washington merkezli Uluslararası Para Fonu'na (IMF) dönerek, sıklıkla popüler olmayan ekonomik reformlar karşılığında hissedarlarına nakit akışı sağlayabildiler.
AB'DEN IMF ŞARTI
Üst düzey iki AB yetkilisinin olası bir kurtarma hakkında olan tartışmaları doğruladıkları, ancak IMF'nin bu programa katılımının gerekeceği konusunda ısrar ettikleri bildirildi. Haberegöre, yetkililerden biri, tam teşekküllü bir kurtarma işlemi dışındaki yolların, Avrupa Yatırım Bankası veya belirli projeler için Avrupa Araştırma Bankası ve Kalkınma Bankası tarafından verilen kredileri kapsayabileceğini söyledi. Bu tür bir önlem ise AB’nin diğer üye ülkelerinin de onayını gerektiriyor.
Ancak, ABD'nin IMF'nin finansmanı için herhangi bir talebi veto etmekle tehdit etmesi nedeniyle Berlin ve Brüksel'deki yetkililer, Avrupa'nın kendi başına adım atmak zorunda kalabileceğini söyledi.
Bir Alman ve iki AB yetkilisi, IMF'nin katılımı olmadan, bir AB konsensüsünü gerektirecek yeni araçların oluşturulması gerektiğini söyledi.
Bir Fransız maliye bakanlığı yetkilisi ise "Türkiye bu talebi başlatmalı ve ancak o zaman onlara hangi desteği sağlayabileceğimizi tartışacağız" dedi.
Ankara'daki ABD büyükelçiliği sözcüsü ise yorum yapmayı reddetti.
Türk Maliye Bakanlığı sözcüsü herhangi bir kurtarma görüşmesini reddetti ve Türk yetkililer dış destek istemediklerini belirttiler.
IMF'SİZ YARDIM FORMÜLÜ
Bunun değişmesine rağmen, Avrupalı ??yardım paketi - bölgedeki borç krizi sırasında para çeken Avro Bölgesi üyesi devletin önerdiği gibi - Erdoğan'ın kabul etmeyebileceği bir kemer sıkma paketi gerektiriyor. Daha güçlü bir Türkiye inşa etme sözü ile Haziran ayında tekrar seçilen cumhurbaşkanı, Türkiye ekonomisinin sağlam olduğunu söyledi.
Bir Alman yetkili, Almanya'nın 1980'lerde Macaristan'a yardım etmek için kullanılan bir araç olan bağımsız finansal krediler şeklinde yardımı ele alabileceğini söyledi.
Ancak, başka bir Alman yetkili ne Almanya'nın ne de Avrupa’nın, IMF’siz Türkiye’ye sınırlı ve geçici destek olmaktan başka bir şey sunacak kadar kaynağa sahip olmadığına dikkat çekti.
Erdoğan'a yapılan herhangi bir Alman yardımı, Almanya Başbakanı Angela Merkel için siyasi riskler de içerebilir. Geçen hafta yayınlanan bir anketten, Almanların %72'sinin Türkiye'ye herhangi bir mali yardım yapılmasına karşı olduğu sonucu çıktı.
Ayrıca bu yardım, Almanya'nın liberal göç politikaları, düşük askeri harcamaları, enerji politikası ve büyük ihracat fazlası konusunda oldukça eleştirel olan Trump ile Merkel arasındaki gerginliğin daha da artmasına neden olabilir.
Ankara'daki üst düzey bir AB diplomatı ise, sonuçta Avrupa'nın Türkiye'ye bir tür yardım sunmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.
“Türkiye’yi uçuruma sürüklenirken izleyemeyiz. Ekonomik baskıların yanı sıra göç baskısı ve jeostratejik durum da çok önemli ”dedi.
ALMANYA'DAN HABERE YALANLAMA
İsmini vermeyen bir Alman hükümet yetkilisi haberle ilgili Reuters'a bir açıklama yaptı. Yetkili, "Türk lirasının hızlı değer kaybıyla kriz yaşayan Türkiye'ye mali yardım paketi sağlamayı düşünmüyoruz. Bu konudaki posizyonumuzda bir değişiklik yok" dedi.
<haber-yatay:691334,705984,691719,1060284>
En Çok Okunan Haberler
- Narin Güran davasında karar açıklandı!
- DEM Parti açıklamayı erteledi
- Yolcu otobüsü şarampole devrildi
- Erdoğan'dan yeni 'asgari ücret' açıklaması
- Mahkemenin kararı bekleniyor!
- Sendikalara 'grev', Erdoğan'a 'istifa' çağrısı!
- Suriye'deki son durum ne?
- Yurtdışı seyahatte yeni dönem 1 Ocak'ta başlıyor
- Teğmen Ebru Eroğlu'nun savunması ortaya çıktı!
- Türk Böbrek Vakfı Başkanı 'pestisit' kabusunu anlattı