Gül'e dokunulmazlık zırhı
Kapatılan RP'nin lideri Erbakan'ın cezasını evde çekmeye başlamasının üzerinden 3 ay geçerken aynı dosya kapsamında bulunan ancak yargılanamayan Gül, görevini sürdürüyor. Dokunulmazlığı nedeniyle Erbakan'ın hüküm giydiği dosyadan yargılanamayan Gül, özel harcamalarını kendisine bağlı Türkiye Kalkınma Bankası'na ödettiği için keyfi harcamadan hüküm giymişti.
Kapatılan RP’nin lideri Necmettin Erbakan’ın “Kayıp Trilyon” davasından aldığı cezayı evde çekmeye başlamasının üzerinden 3 ay geçerken aynı dosya kapsamında bulunan ancak yargılanamayan Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürüyor. Dokunulmazlığı nedeniyle Erbakan’ın hüküm giydiği dosyadan yargılanamayan Gül, “özel harcamalarını” kendisine bağlı Türkiye Kalkınma Bankası’na ödettiği için keyfi harcamadan hüküm giymişti.
Refah Partisi’nden siyasete atılan Abdullah Gül, REFAHYOL hükümeti döneminde devlet bakanlığı görevini üstlenmişti. Abdullah Gül hakkında “özel harcamalarını” kendisine bağlı Türkiye Kalkınma Bankası tarafından karşılanmasını sağladığı iddiasıyla, bakanlıktan ayrıldıktan sonra alacak davası açıldı. Kalkınma Bankası, Abdullah Gül’ün devlet bakanı olarak görev yaptığı 1996-1997 tarihleri arasında yemek gideri 1 milyon 692 bin 225 TL, çiçek gideri 57 milyon 025 bin TL, hediyelik eşya bedeli 83 milyon 539 bin 569 TL, konaklama gideri 11 milyon 750 bin, kartvizit, davetiye ve zarf bedeli 124 milyon 832 bin 500 TL olmak üzere toplam 1 milyar 949 milyon 372 bin 324 TL tutarındaki harcamasını bankaya ödettiği iddiasındaydı.
Mahkeme suçlu buldu
Kalkınma Bankası Teftiş Kurulu tarafından düzenlenen raporda, Gül’ün bankaya ödettiği harcamanın bir bölümünün “görev gereği yapılan resmi harcama” sayılabileceği; 1 milyar 735 milyon 849 bin 824 TL’lik tutarın ise “görev gereği olmayan şahsi ve keyfi harcama niteliğinde” olduğu belirlemesine yer verildi. Bu saptama üzerine 3 ay arayla gönderilen iki yazıyla Abdullah Gül’den bu paranın ödenmesi istendi. Gül’ün kişisel harcama olarak değerlendirilen parayı ödememesi üzerine de harcama tarihinden itibaren yasal faiziyle ile birlikte paranın kendisinden tahsilatı için dava açıldı. Ankara 18. Asliye Hukuk Mahkemesi, Gül’ü suçlu bulmuştu. Mahkeme, harcamalarının 1 milyon 652 bin 310 TL’lik bölümünü şöyle değerlendirmişti: “Şahsi harcaması niteliğindedir. Kişisel ilişkileri ile ilgili bulunmaktadır. Görevin gereğinden kaynaklanmamıştır. Bu bakımdan davalı bizzat kendisi ödemekle sorumludur.”
Mahkeme, 1 milyar 652 milyon liralık tutarın Gül’den yüzde elli faiziyle alınmasına da karar vermişti. Gül’ün kararı temyiz etmesi üzerine dosya Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’ne geldi. Daire yaptığı incelemenin ardından, “Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlara yasaya uygun gerektirici nedenlere, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemesine göre tarafların yerinde bulunmayan bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun olan hükmün (Gül’ün kişisel harcamasını bankaya ödettirmesi) onanmasına” karar verdi. Alacak Abdullah Gül’ün maaşından kesilerek alındı.
Dokunulmazlığa sığındı
Kapatılan RP’nin son genel başkanı Necmettin Erbakan, “Kayıp Trilyon” davasında “özel belgede sahtecilik’’ suçundan yargılandığı mahkemece 2 yıl 4 ay hapse mahkûm edildi. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nce özel belgede sahtecilik suçundan verilen hapis cezası Yargıtay tarafından da onandı. AKP döneminde yapılan yasa değişikliğiyle 75 yaş üzerindeki hükümlülerin cezasının evlerinde infaz edilmesi olanağı getirildi. Bu düzenleme sayesinde Erbakan’ın Altınoluk’taki yazlığında 26 Mayıs 2008 tarihinde başlayan ev hapsi, 23 Eylül 2010 tarihinde sona erecek. Erbakan’ın hüküm giydiği Kayıp Trilyon dosyası kapsamında Abdullah Gül ise milletvekilliği döneminde dokunulmazlığı nedeniyle yargılanamadı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 18 Haziran 2008 tarihinde cumhurbaşkanı seçilmeden önce veya sonra görevle ilgili olmayan kişisel suçlardan dolayı cumhurbaşkanının sorumluluğu ve yargılanması ile ilgili anayasada düzenleme olmadığı gerekçesiyle Gül hakkında takipsizlik kararı verdi. Ancak başsavcılık, Gül hakkındaki iddia olunan eylemlerin kanıt ve unsurlarını tartışmaksızın karara hükmetti. Erbakan’ın cezasının affına ilişkin sağlık raporlarıyla birlikte dosya da halen Cumhurbaşkanı Gül’ün önünde bekliyor. Dokunulmazlığı nedeniyle yargılanamayan Gül’ün “dava arkadaşını” affedip etmeyeceği ise henüz netleşmedi.
En Çok Okunan Haberler
- Almanya'da 'Noel pazarına' araçlı saldırı
- Gazeteci Özlem Gürses gözaltına alındı
- Tel Aviv’i balistik füze ile vurdular
- Yoğun bakımdaki Emre'den acı haber
- 'Kanlı Noel' saldırganı hakkında neler biliniyor?
- Otel ve villa yapılacak
- Üniversiteden skandal ilan
- 'Ekonomist Erdoğan'ı sordu, yanıt İmamoğlu oldu!
- 'Yaptığınız kötülük hiç unutulmayacak!'
- Ukrayna 'bin kilometre' uzaktaki hedefleri vurdu!