Ateistlere ayrımcılık artıyor
Aydın Türk, "Halk ateizmi ateistlerden değil, ateizme diş bileyenlerden öğrendiği için, ateizme karşı büyük bir öfke ve önyargı bulunuyor" diyor.
“Ateizmi Anlamak” kitabının yazarı, Ateist Forum’un kurucusu Aydın Türk, “Halk ateizmi ateistlerden değil, ateizme diş bileyenlerden öğrendiği için, ateizme karşı büyük bir öfke ve önyargı bulunuyor” ifadelerini kullanıyor.
- Öncelikle merak ettiğim, Aydın Türk gerçek isminiz mi takma isim mi? Eğer takmaysa neden buna ihtiyaç duyuyorsunuz?
Aydın Türk, sitemizi kurduğumuzdan beri site adına yaptığım yazışmalarda kullandığım takma bir isim. Buna neden ihtiyaç duyduğumuz ise açık: Türkiye’de ateizm ve ateistler tanınmıyor, bilinmiyor ya da yanlış biliniyor. Bu yüzden de ateist sözüne karşı büyük bir önyargı var. Bu önyargılarla boğuşmaktan elbette çekinmiyoruz ve ateist olmaktan utanmıyoruz, ama bizi gerçek hayatta tanıyan ve nasıl biri olduğumuzu bilenler haricindeki insanlara karşı kendimizi ve çevremizdekileri korumamız gerekiyor.
-"Ateizmi Anlamak", Türkiye’de ateizmin dinlerden bağımsız olarak anlatıldığı ilk kitap. Kitapta ateizmi nasıl anlatıyorsunuz, ilgi ne düzeyde ve nasıl tepkiler alıyorsunuz?
Ben de kitaba, “Ateistlere Sıkça Sorulan Sorular” bölümüyle başladım “Ateizm nedir?", "Ateist ahlak var mıdır?", "Evrendeki düzen nasıl sahipsiz olabilir?", "Her şey tesadüfle nasıl açıklanabilir?" gibi pek çok soruya cevap verdim. Daha sonra teist inancın, kader konusu ve diğer dinler argümanı gibi zayıf yönlerine değindim. Kuran ve İslam’ın ilahi mi yoksa insan yapısı mı olduğunu inceledim. Tanrı'nın varlığına dair şimdiye kadar getirilmiş her türlü argümanı ele aldım ve ateistlerin bu argümanlara cevaplarını sundum. Bir sonraki bölümde ise Tanrı'nın varolmadığının gösterilip gösterilemeyeceğini ve ateistlerin bu konudaki karşı argümanlarını inceledim. Kitabın devamında ise "Evrim ve Yaratılışçılık" tartışmasını ele aldım, "Evrenin Kökeni" üzerine modern bilimdeki bazı fikirlere değindim ve sonra da ateizmin sosyal ve kültürel yönüyle ilgili bir sonsöz bölümüyle kitabı bitirdim.
Kitabımın şu an kağıt kopyası ile ücretsiz elektronik kopyası mevcut. Yayınlanmasının üzerinden sadece 10 ay geçmiş olmasına rağmen toplam tirajın 40 bini bulduğunu tahmin ediyoruz.
Kitabı gerçekten okuyan kişilerden şimdiye kadar övgüden başka bir şey duymadım. Olumsuz eleştiriler sadece okumayıp da adına veya içeriğine karşı çıkanlardan geliyor. Pek çok okur, bu kitabı okuduktan sonra artık ne dinlere, ne de ateizme aynı gözle bakmadıklarını ifade ediyor.
- Türkiye'de ateizm neden bir türlü normalleşemiyor? İnancın koruma altına alındığı gibi inançsızlık neden koruma altına alınmıyor da hedef gösterilerek saldırıya açık bir durum haline getiriliyor?
Bunun sebebi dinin ülkemizdeki etkisinin hala çok güçlü olması elbette. Ateizmin entelektüel alanda dinsel fikirler karşısında ezici bir üstünlüğü mevcut. Fakat bu topluma yayılamıyor, çünkü fikirsel olarak baş edilemeyen ateizmle, ancak itibarı düşürülerek baş edilebiliyor ve bizimki gibi muhafazakar bir toplumda da bu, ateizmin ateist olmayanlar tarafından halka yanlış ve önyargılı bir şekilde anlatılması yoluyla gerçekleşiyor. Halk ateizmi ateistlerden değil, ateizme diş bileyenlerden öğrendiği için, ateizme karşı büyük bir öfke ve önyargı bulunuyor.
Bu yüzden de ateistler ülkemizde büyük bir baskı ve ayrımcılığa maruz kalıyor. Zaten sayıları az olan ve herhangi bir sivil toplum örgütünün korumasından da mahrum olan ateistler, sadece çevrelerinden değil, resmi yollarla yapılan baskılardan da nasiplerini alıyor. Sansürler ve site kapatmalar gibi baskılar dışında, bir de "halkın dini duygularını incitmek ve halkı kin ve düşmanlığa teşvik etmek" gibi ithamlarla (ceza kanunu 216. madde) pek çok ateist dava edilerek ve sindirilmeye çalışılıyor.
- Geçen günlerde otizm dernek başkanı otistiklerle ateistler arasından bir bağ kurdu. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
O konuda dikkatimi çeken, insanların konuya otistik çocuklara yapılan bir hakaret ya da haksızlık bakımından yaklaşması oldu. Yani ateizmin yanlış ya da tuhaf bir şey olduğu zaten malum bir gerçek bu bakış açısında, oradan yola çıkarak çocuklara bu konuda yapılan haksız ithamı kınıyorlar. Ateist fikirlerden o kadar habersizler ki, beyni normal çalışan birinin ateist olamayacağına inanmışlar. Biz inançlılara öyle bir şey desek, ertesi gün ceza kanunu 216. maddeden dava edilirdik herhalde.
En Çok Okunan Haberler
- Almanya'da 'Noel pazarına' araçlı saldırı
- Gazeteci Özlem Gürses gözaltına alındı
- 'Neredeyse 2 hafta oldu'
- Tel Aviv’i balistik füze ile vurdular
- Vali 'öldü', Bakanlık 'yoğun bakımda' dedi
- 'Kanlı Noel' saldırganı hakkında neler biliniyor?
- Otel ve villa yapılacak
- 10 milyon dolarlık ödülü kaldırdılar!
- Üniversiteden skandal ilan
- 'Ekonomist Erdoğan'ı sordu, yanıt İmamoğlu oldu!