Gül, laikliğin 'Anglosakson' yorumunu övdü

Cumhurbaşkanı Gül, Arab ve Mağrip ülkelerinin laikliği yorumlarken Fransız "Jakoben" modelini temel almalarının "talihsizlik" olduğunu belirterek ABD veya İngiltere'de uygulandığı gibi, Anglosakson yorumununun kullanılması halinde insanların laiklikle rahat hissedeceğini ifade etti.

Gül, laikliğin 'Anglosakson' yorumunu övdü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 25.05.2012 - 06:11

Abdullah Gül, Tribune Media'nın Global Viewpoint Network Editörü Nathan Gardels ile San Francisco ile yaptığı mülakat Los Angeles Times sitesinde yayımlandı.
"Müslüman eğilimli bir partinin laik bir çerçevede ülkeyi yönettiği Türkiye'nin Arap ülkeleri için model olup olmadığı"nın sorulması üzerine Gül, "Arap ve Mağrip ülkeleri için talihsizlik, laikliğe ilişkin yorumlarının, bir çeşit dinsizliği empoze eden 'Jakoben' bir modeli olan Fransız modelini temel almasıdır" karşılığını verdi.


"Bu hassasiyeti anlamamız lazım"

Abdullah Gül, bölgedeki Müslüman topluluklara laiklikten söz edildiğinde Fransız ima nedeniyle yanlış anlaşıldığını belirterek Arap ve Mağrip ülkelerinde laikliğin uygulanmasının praktikte "laikliğin adına İslam ile mücadele etmek" anlamına geldiğini ifade etti. "Bu nedenle, bu hassasiyeti anlamamız lazım" diyen Gül şöyle devam etti:
"Diğer yandan, laiklik, ABD veya İngiltere'de uygulandığı gibi, Anglosakson yorumunu kullanırsanız eğer, o zaman insanların rahat hissetmesi gereken bir şey olur. Tüm anlamı, devlet ve din ayrılığı, devletin tüm dinlerden aynı mesafede olması ve tüm inançların koruyucusu olarak hareket etmesidir. Tüm inançlara saygı ve çoğulcu inançların bir arada olması temeline dayanıyor."

Cumhurbaşkanı Gül, görüştüğü Mısır ve Tunus liderlerinin laikliğin Anglosakson yorumu ile ilgili çok açık görüşlü ve rahat olduklarını da ifade etti.

 

Silikon Vadisi'ne ziyaret

Günün ilk ziyaretini Google'a yapan Cumhurbaşkanı Gül daha sonra Facebook Genel Merkezini ziyaret etti.

Kurum girişinde Facebook yöneticilerinden Sherley Sandberg'in karşıladığı Cumhurbaşkanı, eşi ile Facebook logosu önünde hatıra fotoğrafı çektirdi ve "Facebook karatahtası"na isimlerini yazdı. Daha sonra kendilerine kurum hakkında brifing verilmek üzere Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler basına kapalı bir toplantıya katıldı.
Cumhurbaşkanı Gül'ün gün içinde üçüncü durağı ise bilgisayar dünyasının yazılım devi Microsoft oldu. Şu sıralar devam eden görüşmeler sonrasında Cumhurbaşkanı Gül'ün beraberindeki basın mensuplarıyla bir toplantı yapması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Gül son olarak San Francisco'da bulunan Twitter Merkezi'ni ziyaret ederek, bir takım görüşmelerde bulunacak. Cumhurbaşkanı'nın cumartesi günü öğle saatlerinde San Francisco'dan Türkiye'ye hareket etmesi bekleniyor.


Gül, insansız aracı inceledi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Google'ın merkezinde dev ekranda istanbul'u seyredip Tarabya köşküne baktı ve Google'ın üzerinde çalıştığı insansız araç projesi hakkında yöneticilerden bilgi aldı.

İnsansız aracı Cumurbaşkanı Gül'e Google kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Segey Brin ile Google'ın projeden sorumlu olan Yeni İş Geliştirme Bölümü Direktörü Seval öz tanıttı.

Google'ın kurucusu Sergey Brin daha sonra Cumhurbaşkanı ve eşlerini insansız hareket eden araba ile yemeğe götürdü.

 

Gül: Aklımdan geçmedi

Nato Genel Sekreterliği için isminin geçtiği yönünde sorulan soruya ise Cumhurbaşkanı Gül, ''Aklımdan böyle bir şey geçmedi'' dedi. Nato Genel Sekreterliği'nin önemli bir makam olduğunu, böyle bir makama bir Türk Cumhurbaşkanı'nın düşünülmesinin Türkiye adına sevindirici olduğunu söyleyen Gül, bir soru üzerine Suriye'deki son durumu ise, ''Güvenlik Konseyi'nin silahların susması kararının üzerine 1500 kişi daha ölmüş. Bütün beklentileri ile 6 maddenin 6'sının da uygulanabilmesi için bir gayret yok'' şeklinde yorumladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler