CHP'li Onur: Şero'ya derdimizi anlatamayız

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Melda Onur, komisyonda görüşülen iktidarın hayvan haklarına ilişkin kanun teklifini eleştirerek, "Kedisi olan tek partiyiz, köpeğimiz de var. Bu yasayı gerektiği gibi geçirmezsek Şero'ya derdimizi anlatamayız" dedi.

Yayınlanma: 19.02.2014 - 17:03
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Melda Onur, Çevre Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hakkında soruları yanıtladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ile hayvan haklarıyla ilgili sivil toplum örgütleriyle görüşerek, belediyelerden görüş alarak ve AB müktesebatını tarayarak hazırladıkları kapsamlı bir metini Meclis Başkanlığına sunduklarını, ardından AKP'nin de benzer bir çalışma yaptığını hatırlatan Onur, bu konuda dört siyasi parti temsilcisinin sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla ortak bir basın toplantısı yaptıklarını aktardı. Bu süreçte kendi yasa tekliflerini revize ettiklerini de belirten Onur, "Fakat iktidarın hazırladığı teklif feci çıktı. Ortak basın toplantısından sonra çıkan metinde çok ciddi sorunlar var. Herkes şoka girdi. 2012'de İstanbul'da çok büyük bir yürüyüş yapıldı" dedi.

İktidarın hazırladığı metinde çok sayıda sakıncalı düzenleme olduğunu söyleyen Onur, bunlardan en temel olanının doğal yaşam parkları olduğuna işaret etti. Onur, şöyle devam etti:

"Sokaklarda sahipsiz hayvan kalmayacak deniliyor. Bu şu demek, İstanbul'da biz çok rastlarız, sokakta şehir hayvanları olur. Bunlar trafik ışığını bile tanıyan köpekler vardır, ya da sokağımızda dükkan sahiplerinin beslediği kedi. Bu hayvanları sokak hayvanı, başı boş hayvan diye alıp doğal yaşam parklarına gönderirseniz orada vahşi olanlar bunları parçalar. Doğal yaşam parkı dediğiniz şey bir ölüm kampıdır. Zaten barınakların durumu ortada."

Doğal yaşam parklarının ilgili bakanlık bütçesinde bile yerinin olmadığını, bunun için gerekli arazi ve personel ihtiyacının planlanmadığını ileri süren Onur, doğal yaşam parkları düzenlemesinin kaldırılması gerektiğini savundu.

İktidarın hazırladığı metnin evlerde bakılan hayvanların sayısına sınırlamayı öngördüğünü de ifade eden Onur, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Tehlikeli türlerin belirlenmesi konusunun da gerekli titizlikle hazırlanmadığını öne süren Onur, Türkiye'nin koşullarının gözardı edildiğini belirtti. Onur, tehlikeli tür diye bir durumun söz konusu olmadığı, bunun hayvanın eğitimi ile ilgili bir konu olduğuna işaret etti.

"Seri katillerin ilk deneyimlerini hayvanlar üzerinde yaptığına dair makaleler var"

Cezalar konusunda kısmen mutabık olduklarını belirten Onur, hayvanlara yönelik suçların ağırlaştırılması gerektiğini ifade etti. Onur, seri katillerin ilk deneyimlerini hayvanlar üzerinde yaptığına dair önemli makaleler bulunduğunu dile getirerek, "Her hayvana kötü muamele eden insan katili olacak değil ama bu bir belirti, gösterge. Mutlaka bu insanların müşahede altına alınması gerekiyor" dedi.

Yasalarla insanları eğitmenin mümkün olmadığını, ancak cezaların caydırıcı ve önleyici olduğuna dikkati çeken Onur, "Tahminlerin ötesinde hayvanlara duyarlı insanlar var. Uzlaşılması kolay bir alan. Kimseyi incitmeyen, ranta dönük bir yanı olmayan, ideolojik bir tarafı olmayan bir konu" dedi.

"İnsan da ısırır, zarar verir"

Sokaktaki hayvanları toplayarak sorunun çözülemeyeceğini vurgulayan Onur, insanların vicdanına hitap etmenin, ilkokuldan itibaren hayvan duyarlılığı konusunda farkındalık eğitimlerinin verilmesinin önemli olduğunu söyledi. Onur, "Biz de 'aman dikkat et ısırır' şeklinde bir yaklaşım vardır. İnsan da ısırır, insan da zarar verir. Onun için hayvanları kontrol altına alacağız. Sokaktan hayvan toplamak yerine sokakları hayvanlar için de yaşanabilir hale getireceğiz" dedi.

Kendisinin de Pamuk isimli bir Van kedisi olduğunu anlatan Onur, onu ailenin bir ferdi, bir dost olarak gördüklerini, hayvanları sevmeyenlerin insanları sevmesinin mümkün olamayacağını söyledi.

CHP'nin bu tasarının her aşamasında hayvan haklarına yönelik mücadelesini vereceğini ifade ederek, parti genel merkezinde yaşayan kedileri Şero'yu hatırlattı. Onur, "Israrcı olacağız. Kedisi olan tek partiyiz, köpeğimiz de var. Bu yasayı gerektiği gibi geçirmezsek Şero'ya derdimizi anlatamayız" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon