Taşocağı için katliam
Doğa harikası Istranca Ormanları’nda bölge sakinlerinin taşocaklarına karşı mücadelesi sürüyor. Yazar ve şair Sabahattin Ali’nin öldürüldüğü Çukurpınar’da tüm itirazlara karşın binlerce ağacı yok edecek taşocağının kapasite artırımına ilk onay geldi. Proje hayata geçerse yaklaşık 17 bin ağaç kesilecek. Bölge sakinleri bakanlığa itiraz ederek Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin bir an önce sonlandırılmasını istedi.
Kırklareli Çukurpınar köyü yakınlarında Özberce Madencilik İnşaat Nakliye San. ve Tic. Ltd. Şti. “Dolomit Ocağı Kapasite Artışı ve Kırma-Eleme Tesisi” projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ilk olarak 2017 yılında başvurdu. Şirket hazırladığı dosyada 2006 yılında kalker ocağı için 17.52 hektarlık alanda 14 bin 580 ton üretim kapsamında “ÇED Gerekli Değildir Kararı” aldığını anımsattı. Daha sonra alanı 17.52 hektardan 51.4 hektara genişletmeyi planladığını ancak 51.4 hektarlık alanın 11.93 hektarlık kısmının Kırağı Kayrak Kalesi 1. dereceden arkeolojik sit alanı ve orman gençleştirme sahası içerisinde kalmasından dolayı söz konusu alandan çıkarılmasının istendiğini anlattı. Söz konusu arazi “Ormanlık alan” vasfında ve meşe ağaçları var. Alanının 640 metre batısında Çukurpınar köyü var. Proje alanın doğu ve kuzey kesimi tamamen ormanlık sayılan alandan oluşuyor. Ayrıca proje dosyasında ocak, kırma eleme tesisi, stok alanları, şantiye alanı ve benzeri için 28.3 hektar alan içerisinde ağaç kesimi olacağı belirtildi. Dosyada “Yapılan hesaplamalara göre faaliyetlerin sürdürüleceği alanlarda yaklaşık 16.752 adet adet ağaç kesimi söz olacaktır. Kesimi söz konu olacak ağaçların büyük çoğunluğu (15 bin 815 adet) bozuk meşedir” ifadeleri yer aldı. Raporda bu ağaçların 15 yıl içinde kesileceği belirtildi.
‘İSTEMİYORUZ’
Bakanlık ÇED raporunun İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nca yeterli bulunduğunu geçen günlerde duyurdu. Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere 10 gün süreyle askıya çıkardı. Bölge sakinleri bakanlığa başvurarak rapora itiraz etti.
KAZANAN KUŞLAR VE AĞAÇLAR OLDU
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kırklareli Dereköy, Karadere ve Şükrüpaşa köylerine yapılmak istenen RES projesine verdiği “ÇED olumlu” kararının iptali istemiyle bölge sakinlerinin açtığı dava sonuçlandı. Proje kapsamında kesilecek ağaç sayısının belli olmadığına dikkat çeken mahkemenin iptal kararını Danıştay karar düzeltme yolu kapalı olarak onadı. Projede 24 bin metrekare orman içinde yaklaşık 10 km. iletim hattı planlanıyordu. Üstelik alan kuş göç yolları üzerinde yer alıyor. Trakya Platformu Kırklareli Yürütme Kurulu üyesi Göksal Çidem, “Istrancalar’ın nadir ekosisteminin korunması, ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma, bugün yaşayan bizlerin sorumluluğudur” dedi.
EN ESKİ KÖY
Bölge sakinlerinin bakanlığa verdiği itiraz dilekçesinde “Görüleceği üzere köydeki sosyal yaşamın, hayvancılık ve arıcılık yapılan alanı yok edecek bir projedir” denildi. Çukurpınar köyünün Istrancalar’ın en eski köyü olduğu anımsatılan dilekçede kesilecek ağaç sayısına da dikkat çekildi ve yargı kararlarına göre de 5-6 bin ağaç kesildiği bile canlı çeşitliliğini olumsuz etkileyeceğine anlatıldı. Dilekçede sürecin bir an önce sonlandırılması istendi.
En Çok Okunan Haberler
- Saadet'te yeni genel başkan belli oldu
- Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı
- Yandaş yazar, son anket sonuçlarını açıkladı!
- İktidarın '25 Kasım' korkusu
- AKP sayesinde bu düş de gerçek oldu!
- 4 kişiyi öldürüp intihar etti!
- İstanbul'da aile katliamı
- 'Bu işin şakası yok, herkes ayağını denk alsın'
- Akalın'dan İYİ Parti'yi karıştıracak açıklama
- Gökçek döneminde belediyeden geçen karar pes dedirtti!