Öngörülü Araplar!

10 ilçeyi kapsayan “Yenişehir”de kanalın çevresine, konutlar, oteller, sanayi siteleri, teknoparklar, üniversiteler, haller, TIR-kamyon parkları, kongre ve fuar merkezleri, kamping alanları, spor tesisleri, tam donanımlı hastaneler yapılması planlanıyor.

Yayınlanma: 01.01.2020 - 02:00
Öngörülü Araplar!
Abone Ol google-news

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kanal İstanbul projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci tamamlanmadan projenin etrafına kurulacak şehri “Yenişehir” adıyla üst ölçekli plana işledi. İstanbul’un can damarlarından Sazlıdere Baraj Gölü ve su havzasını yok edecek yeni plan, Katar Emiri’nin annesi Şeyha Moza ile Kuveyt vatandaşı Wael N Y Alnusef’in kanal güzergâhında aldığı arazilere imar verilmesinin önünü açıyor.

10 İLÇEYİ KAPSIYOR

Önceki gün yapılan değişiklikle İstanbul’un anayasası sayılan 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı delindi. Askıya çıkan imar planı açıklama raporunda söz konusu alan “Yenişehir” diye tanıtıldı. Planlama alanı; Arnavutköy, Başakşehir, Küçükçekmece, Avcılar, Eyüp, Bağcılar, Bakırköy, Bayrampaşa, Esenler, Sultangazi’de olmak üzere 33 bin 498 hektarlık alanı kapsıyor.

İSTANBUL’UN ANAYASASI

2009 yılında İBB Meclis kararı ile onaylanan Çevre Düzeni Planı’nda söz konusu alan, “Meskun alanlar, gelişme alanı, eğitim bilişim ve teknoloji alanı, askeri alanlar, kentsel ve bölgesel ölçekte yeşil ve spor alanı, üniversite alanı, tarımsal niteliği korunacak alan, mera alanları, orman alanları, gelişimi ve yoğunluğu denetim altında tutulacak alanlar, kıyı rehabilite alanı, plaj kumsal ve kıyı alanı, baraj ve gölet alanları” olarak belirlenmişti.

500 BİN NÜFUS ÖNGÖRÜSÜ

Öngörülen nüfusun 500 bin olduğu planda “Su yolu” olarak gösterilen alanın kesin sınırlarının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından onaylanacak alt ölçekli planlarda belirleneceği açıklandı. Suyolu projesi sınırları içerisinde yapılacak sanat yapıları, rekreasyon alanları, doğu-batı istikametindeki altyapı geçişlerinin kesin yerleri de yapılacak detaylı çalışmalarla alt ölçekli planlarda ortaya çıkacak. Planlama alanının mevcut arazi kullanım analizi incelendiğinde; alanın yüzde 43.65’inin tarım alanı, yüzde 21.23’ünün 3. havalimanı, yüzde 9.85’inin konut alanı olduğu anlatıldı. Planlama alanının yüzde 8.31’i orman vasfında. Ayrıca yeni planda Sazlıdere Baraj Gölü ve su havzanın iptal edilerek imara açılması dikkat çekti.

MERAK KONUSUYDU

Bu süreçte Arap iş insanlarının arazilerinin ne olacağı da büyük merak konusuydu. Katar Emiri’nin annesi Şeyha Moza’nın kanal güzergâhında yer alan Arnavutköy ilçesi, Baklalı Köyü’nde aldığı 44 dönüm arazi tarla vasfındaydı. Yeni planda bu arazinin sağlık turizmi alanında kaldığı görülüyor. Eğer arazi bu fonksiyonda kalırsa bu alana özel hastaneler ve buna bağlı konaklama merkezleri yapılabilecek. Kuveyt vatandaşı Wael N Y Alnusef ve Suudi iş insanı Al Muhaıdıb’ın Arnavutköy Yassıören köyünde “tarla” vasfında 53 bin 878 metrekare arazi ise yeni plana göre bir kısmı konut, bir kısmı da yeşil alanda kalıyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler