Kaz Dağları’nda maden kıyımının boyutu: 347 bin 815 ağacı katlettiler
Bakanlık Kaz Dağları’nda 14 bin 300 ağaç kesildiğini söylemişti, ÇED’de 45 bin 650 olarak belirtilmişti. Türkiye Ormancılar Derneği Denetleme Kurulu Başkanı, eski Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Salih Sönmezışık, 3 gün boyunca maden sahasında yaptıkları çalışmalarda, 347 bin 815 adet ağacın kesildiğini tespit ettiklerini açıkladı. Sönmezışık, “Bir cinayet işlenmiştir” dedi.
Türkiye Ormancılar Derneği Denetleme Kurulu Başkanı, eski Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Salih Sönmezışık, Çanakkale’nin tek içme suyu kaynağı Atikhisar Su Havzası’nda yapılmak istenen siyanürlü altın madenciliği sahasına ilişkin raporu açıkladı. Kaz Dağları’nda, Kanadalı Alamos Gold şirketi tarafından Çanakkale’nin Kirazlı köyünde yürütülen altın madeni projesinde vahşi madencilik yapıldığını belirten Sönmezışık, “Şirket Balaban mevkiindeki altın ve gümüş işletme sahasındaki orman alanını, Danıştay kararını beklemeden traşlayarak kesmiştir. Tema Vakfı tarafından 195 bin olarak belirlenen bu sayı, ÇED raporunda 45 bin 650 adet olarak belirtilmesine karşın, ilgili bakanlıkça 14 bin 300 olarak deklare edilmiştir. Benim de içerisinde olduğum heyet maden sahasında ve büroda 3 gün çalışma yapmıştır. Resmi kayıtlara da dayanarak yapılan inceleme sonucu, kesilen ağaç sayısının 347 bin 815 adet olduğu tespit edilmiştir. Özetle, Kirazlı’da ahlaki değerler göz ardı edilerek ihanet ve ihmalin egemen olduğu bir cinayet işlenmiştir. Bu nedenle, proje hemen iptal edilmeli ve ruhsatı bir daha uzatılmamalıdır” dedi.
SİYANÜR BÜYÜK RİSK
Altın aramada kullanılacak siyanürün bölgede büyük hasara yol açacağına dikkat çeken Salih Sönmezışık, şöyle konuştu: “Altın üretimi sürecinde alanda 18 bin 900 ton siyanür kullanılacağı ifade edilmektedir. Bu durum; Çanakkale’de başta insanlar olmak üzere tüm canlılar için büyük bir risk oluşturmaktadır. Proje sahasında bulunan 7 dere ve Atikhisar Barajı, üretim aşamasında açığa çıkan ağır metallerden etkilenecektir.”
CAN EVİNDEN VURUYORLAR
Kaz Dağları’nda altın aramak için yaptıkları çevre katliamı ile gündeme gelen Alamos Gold’un Türkiye iştiraki Doğu Biga Madencilik, bölgede yaşayan köylerde eğitim gören 112 öğrenciye burs verildiğini açıkladı. Binlerce ağacın kesilmesine sebep olan şirketin öğrencilere burs vermesine çevreciler tepki gösterdi. Firmanın, bursla aileleri katliama karşı susturmak istedikleri belirtilerek tepki gösterildi.
En Çok Okunan Haberler
- Hayatını kaybetti!
- AKP’li vekilin PKK yöneticisiyle fotoğrafı gündem oldu!
- 'Atatürk ile Cumhuriyet ile bayrak ile...'
- Serdar Ortaç son malını da satışa çıkardı!
- CHP’de çelişen başkanlara uyarı
- 'Erken seçim' çağrısı: CHP tarih verdi
- İşte Belediye Başkanı'nı öldüren saldırganın ifadesi!
- İşte sıfır faizli kredi veren bankalar…
- AKP'den kayyum için ilk açıklama
- ‘Bu haliyle akla ziyandır’