ÇED’e bilirkişi engeli
3. havalimanının olumlu raporlarına dava için 20 bin lira ücret istendi.
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Jeoloji Mühendisleri Odası, Orman Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası ile Çevre Mühendisleri Odası’nın 3. Havalimanı için verilen ÇED olumlu raporuna açtığı davada mahkeme 20 bin lira bilirkişi ücreti istedi. Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, artan bilirkişi ücretleri nedeniyle hem dayanışma hem de masrafları paylaşmak için çok ortaklı davalar açmaya başladıklarını söyledi. Bu yüksek rakamların odaları dava açamaz hale getirmek için yeni bir yöntem olarak kullanıldığını vurgulayan Muhcu, “3. havalimanı, Kanalistanbul gibi projeler toplumun büyük kesiminin tepkisi çekti. Sadece dava açan odaların konusu değil bunlar. Mahkemeler bu davalardaki kamu yararını görmezden geliyor” dedi.
Arnavutköy ve Eyüp ilçelerinin Karadeniz kıyısında inşa edilen 3. Havalimanı için hazırlanan ÇED raporuna göre 657 bin 950 ağaç kesilecek, 1 milyon 855 bin 391 ağaç taşınacaktı. 70 adet göl de kurutulacak, kuş göç yolları da değişecekti. Bu olumsuz tespitlere karşı verilen “olumlu ÇED” raporu geçen yıl 5 meslek odası tarafından mahkemeye taşındı. Dava dosyasına bakan İstanbul 4. İdare Mahkemesi geçen günlerde bilirkişi keşfi istedi. Mahkeme bilirkişi ücreti olarak da davacı odalara 20 bin lira fatura çıkarttı. Dava işlemlerine yapılan zamlarda sonra davacılar açısından masraflar oldukça arttı ancak 20 bin liralık bilirkişi ücreti bugüne dek duyulan fahiş rakam.
DAVA AÇAMAZ HALE GETİRİYORLAR
İneğini satmıştı
Bu yüksek ücretler nedeniyle çevre davalarının açılamaz hale geleceğini vurgulayan Eyüp Muhcu, daha önce Rize Güneysu’daki HES projesine karşı dava açan Yurttaş Kazım’ın bilirkişi ücretini ödemek için ineğini satmak zorunda kaldığını anımsattı.
* Davacılar arasındaki Mimarlar Odası’nın genel başkanı Eyüp Muhcu da 20 bin liralık bilirkişi ücretine tepki göstererek daha önce Tarihi Yarımada’da Fener-Balat planlarına açılan davada 15 bin lira civarında, 2006 yılında Zorlu Center’a ilişkin planlarda açılan davada ise 7 bin 500 lira ücret istendiğini kaydetti. Odaların mali kıskaca alınmak istendiğini ifade eden Muhcu “Aynı zamanda hükümetin yatırım kararları ve planları ile ilgili hukuksuzluklara karşı vatandaşları dava açamaz hale getirmeye çalışıyorlar. Biz de bunun karşılığında çok ortaklı davalar açmaya başladık. Bu sürecin üstesinde böyle gelmeye çalışıyoruz. Hem dayanışma göstermek hem maliyeti bölüşmek için birlikte hareket ediyoruz” diye konuştu. Muhcu, meslek odaları üzerindeki idari ve mali denetim yetkisi bakanlığa verilirken, gelirlerini ortadan kaldırmak için Bakanlar Kurulu kararları çıkarken normal yargı masraflarını ödemekte zorlanan odalara şimdi yeni bir yük daha getirildiğini söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- 8 aydır kabız olan kadın tuvalette felaketi yaşadı!
- İsmail Küçükkaya canlı yayında 'bozkurt' işareti yaptı
- Ümit Özdağ yayını terk etti
- Atatürk yerine Erdoğan'ı taşıttılar!
- Bahçeli'nin 'Öcalan' çağrısına ilk yorum!
- Anıtkabir'de 'Erdoğan' ve 'Reis' sloganları
- Dubai çikolatası yaratıcısından 'Türkiye' itirafı
- 29 Ekim'i Mısıroğlu'yla kutladılar!
- 'Ahmak davası' için HSK'ye yeni başvuru
- Apple duyurdu: Görevi tamamla, 1 milyon doları al!