Can Atalay: Anayasasızlaştırma hamlesi

Sosyal Haklar Derneği Genel Sekreteri Avukat Can Atalay, basın ve ifade özgürlüğü olmayan bir ortamda yapılana anayasa değişikliği denilemeyeceğine vurgu yaptı

Yayınlanma: 30.01.2017 - 21:52
Abone Ol google-news

Sosyal Haklar Derneği Kurucusu ve Genel Sekreteri Avukat Can Atalay, anayasa değişikliğiyle ilgili “Bu bir anayasa değişikliği değil, anayasasızlaştırma hamlesidir” dedi. İktidarın kurucu iktidar gibi davrandığına dikkat çeken Atalay, “Yıl 1923 değil, mevcut siyasi iktidar da yeni bir devlet kurmuyor” diye konuştu. Yurttaşların değişikliğin içeriğini bilmediğe dikkat çeken Atalay, basın ve ifade özgürlüğü olmayan bir ortamda yapılana anayasa değişikliği denilemeyeceğini söyledi. Atalay, hukukçu gözüyle anayasa değişikliğine neden hayır dediklerini madde madde şöyle özetledi:

*Bu anayasal hukuk düzeninin sonu olacak:

Anayasa değişiklik paketi anayasasız hukuk düzenine atılmış bir adımdır ve mutlaka engellenmesi gereken bir durumdur.

*Kuvvetler ayrılığı ilkesi ortadan kalkacak:

Anayasal hukuk düzeninde bağımsız yargı ve yargıç önemlidir. Arkadan bir yargıca fısıldanması, bir yargıcın kendi gölgesinden korkar hale getirilmesi o memlekette adaletin önünde bir engeldir ve iktidar çekirdeği içinde yer almayanlar için korkutucudur ve ne ile sonuçlanacağı tahmin bile edilemez. Dolayısıyla güçler ayrılığı ilkesinin işlemesi için hayır demek gerekir.

*Padişahın bile bir siyasi partisi yoktu:

Bu anayasasız hukuk düzeni ve onun lideri olma iddiasındaki şahsın hem devletin tepesindeki tüm yetkiler elinde bulunacak hem de toplumun bütün katmanlarında örgütlenmiş bir siyasal, toplumsal hareketi sevk ve idare edecek. Bu ne yazık ki 1920 İtalyası’yla, 1930’lu yılların Almanyası’yla karşılaştırılacak bir durumdur.

*Paket geçerse kararnameler rejimi olacak:

Cumhurbaşkanının kararnameleri her şeyi belirleyecek. 25 yıl önce, AKP iktidarından önce de kararnamelerin ne tür felaketlere neden olduğunu gördük. Vatandaşların şu ana kadar elde ettikleri sosyal haklarına sahip çıkmak, korumak adına hayır demesi gerekiyor.

*Böylesi bir anayasasız hukuk düzeni sürdürülemez:

İstikrar için böyle yapıldığı söyleniyor. 7 Haziran 2015 seçim sonuçlarının siyasi iktidar tarafından tanınmamasından bugüne kadar gördük ki bu tür iktidarlar istikrar değil, istikrarsızlık ortaya koyarlar. Bu süreçte yaşanan somut örnekler açık kanıttır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler