Her yer direniş

Bursa’da Türk Metal’in, Gebze’de Birleşik Metal-İş’in düzenlediği eşzamanlı mitinglere katılan işçiler, “Patronların kölesi olmayacağız” dedi. On binlerce emekçi, hükümetin yaptığı zamları, yoksullaşmayı ve MESS’in yaptığı yüzde 8 zam, 3 yıllık sözleşmeyi kabul etmeyeceğini haykırdı.

Yayınlanma: 20.01.2020 - 02:00
Her yer direniş
Abone Ol google-news

Bursa ve Gebze’de düşük zam, esnek çalışma ve güvencesizlik dayatmasına karşı miting düzenleyen metal işçileri alanları doldurdu. Bursa’da Türk-İş’e bağlı Türk Metal’in, Gebze’de DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’in düzenlediği eşzamanlı mitinglere katılan işçiler, “Patronların kölesi olmayacağız” dedi. Birleşik Metal-İş 5 Şubat’ta greve başlayacağını duyurdu.

Türk Metal üyesi metal işçileri Bursa’da düzenlenen miting için sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başladı. Bursa’nın yanı sıra Trakya, İstanbul, Kocaeli, İzmir, Ankara, Eskişehir gibi Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikaların bulunduğu illerden de katılımın olduğu miting için Mudanya Bulvarı’nda bir araya gelen işçiler, FSM Bulvarı’nda bulunan hastane alanına yürüdü. Miting için ayrılan alan işçilere yetmeyince, alan genişletildi. İşçiler sık sık “Gemileri yaktık geri dönüş yok”, “Genel grev genel direniş”, “MESS şaşırma sabrımızı taşırma”, “Direne direne kazanacağız”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları attı.

 Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, TÜİK’in resmi enflasyon oranının ve MESS’in önerdiği yüzde 8’lik zam teklifinin sokaktaki ve pazardaki enflasyonun çok altında olduğunu vurguladı. Kavlak, grev kararı aldıklarını, eğer MESS düşük zamda, 3 yıllık sözleşmede, esnek çalışmada ısrar ederse grev kararını uygulayacaklarını söyledi. Kavlak, Bursa’da on binlerle toplandıklarını, MESS taleplerini dinlemezse 100 binlerle toplanacakları vurguladı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da, asgari ücret tespit komisyonunda işçi temsilcilerinin sayısının artırılmasını, aksi taktirde masada oturmayacaklarını söyledi. 

GREV 5 ŞUBAT’TA

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Gebze’de düzenlediği mitinge onlarca fabrikadan binlerce işçi katıldı. Trafo Meydanı’nda toplanan işçiler, kent meydanına yürüdü. İşçiler sık sık, “İşçiler açken patronlara huzur yok”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganlarını attı. Petrol-İş Sendikası, TÜMTİS, Nakliyat-İş üyesi işçilerin yanı sıra siyasi partiler de mitinge katıldı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, metal patronlarının grev yasaklayan hükümetten cesaret aldığını belirterek “Metal işçileri ise cesaretini ellerinden, birliğinden ve örgütünden alıyor. Hayatı yeniden üreten ellerimizden bizim gücümüz. İşverenleri uyarıyoruz, bu meydanı iyi görsünler” dedi. İşçiler ise Çerkezoğlu’nun sözlerini “Başkan bizi greve götür” sloganıyla karşıladı.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da, 41 fabrikada çalışan on bin işçi adına görüşmeleri sürdürdüklerini ve grev aşamasına geldiğini vurgulayarak işçilerin bir önceki yıla göre daha da yoksullaştığını, yüzde 8 zam teklifinin vicdansızlık olduğunu söyledi. Serdaroğlu, “Patronlar kendileri bilir işte metal işçileri burada, günlerdir bu gerçeği haykırıyor. Artık bıçak kemiğe dayandı. Artık grev kapıya dayandı” dedi. İşçiler Serdar- oğlu’nun konuşmasını sık sık “Grev, grev” diyerek keserken, 5 Şubat’ta greve çıkacaklarını duyuran Serdaroğlu, olası grev yasağını ise tanımayacaklarını söyledi.

TÜİK'E İNANMIYORUZ

İstanbul’dan Bursa’ya metal işçilerinin otobüsleriyle geldik. Bursa yolu, metal işçilerini taşıyan yüzlerce otobüsle doluydu. Metal sektörünün kalbi Bursa’ya Türkiye’nin dört bir yanından işçiler aktı ve soğuk kış şartlarına rağmen kent meydanını doldurdu. Meydanda sohbet ettiğimiz işçiler en çok TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranından şikâyet etti. Son iki yılda çarşı pazarda her şeyin fiyatının katlandığını ancak TÜİK’in açıkladığı rakamlarda bu artışı göremediklerini vurgulayan işçilerden biri, “TÜİK bu fiyatları nereden topluyorsa bize de söylesin, biz de oradan alışveriş yapalım” dedi. İşçiler, yüzde 8’lik zammı asla kabul etmeyeceklerini ve grevde kararlı olduklarını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler