İşçİden mesaİ restİ

İşyerlerinde mesaiye kalmama kararı aldıklarını açıklayan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “Herkes metal işçisinin kıymetini anlayacak” dedi.

Yayınlanma: 25.12.2019 - 02:00
İşçİden mesaİ restİ
Abone Ol google-news

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasındaki toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine uyarı eylemlerinin ardından işçi restini de çekti. 

Ekonominin içinde bulunduğu durumu kendilerinin de gördüğünü kaydeden Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, “İşlerin durgunluğunu, satışlardaki düşüşü, hepsini görüyoruz, biliyoruz. Peki ya biz? Biz uzayda mı yaşıyoruz? Bu krizler, zamlar, pahalılık bizi etkilemiyor mu? Senin fabrikanda kullandığın elektriğe, doğalgaza zam geliyor da, benim evimdekine gelmiyor mu? Sen hiç pazara gidiyor musun, pazara? Git pazara da gör bakalım, soğanın, patatesin kilosu kaç para. Bir git de gör bakalım, biz neler yaşıyoruz? Ne sıkıntılar çekiyoruz” dedi.

Kavlak, geçen dönemki sözleşme sürecinde aldıkları grev kararının, hükümet tarafından işkoluyla hiç ilgisi olmayan “genel sağlık ve güvenlik” gerekçesiyle grevi ertelendiğini hatırlattı.

‘ÇALIŞTIRAMAZSINIZ’

Kavlak, “Anlaşıyorsanız anlaşın, yoksa yüksek hakeme gidersin, üç kuruş zammı alırsın, oturursun dediler. Bizim grevimizi yine erteleyebilirsiniz, bizi Yüksek Hakem Kurulu’na götürebilirsiniz. Bize de sefalet ücreti verebilirsiniz ama bizi çalıştıramazsınız. Bizden verim alamazsınız” diye konuştu. 

Kavlak, eylem planını açıklayana kadar da boş durmayacaklarına işaret ederek, işçi temsilcilerine şöyle seslendi: 

“İşverenlere uyarılara devam edeceğiz. Şimdi size talimatımdır. İşyerlerinize döndüğünüz andan itibaren fazla mesaileri kaldıracaksınız. Hiç kimse fazla mesaiye kalmayacak. Herkes metal işçisinin kıymetini anlayacak. Biz olmazsak çarkların dönmeyeceğini, bacaların tütmeyeceğini görecek.”

EYLEM PLANI AÇIKLANACAK

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası arasında 7 Ekim’de başlayan grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 4 Aralık tarihinde uyuşmazlık tutanağı tutularak arabuluculuk aşamasına geçildi. Arabulucu tarafları yeniden toplantıya çağırdı. 15 gün içerisinde de raporunu sunması bekleniyor. 

Bu gelişmeler yaşanırken, Türk Metal Sendikası Başkanlar Kurulu önceki gün toplandı. Toplantıya Türk-İş yönetimi de katılarak tam destek verdi. Dün de 700 temsilcinin katılımı ile Türk Metal Sendikası Temsilciler Meclisi toplandı. Türk Metal, cumartesi günü eylem planını açıklayacak. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak temsilciler meclisindeki konuşmasında, görüşmelerde ellerinin havada kaldığını belirterek “Taleplerimizi, taslağımızı,  haklı nedenlerimizi, masa anladı, sandalye anladı, taş anladı, onlar anlamadılar” dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler