Bombalı tahrik

Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki İran Büyükelçiliği yakınında saldırı düzenlendi. Onlarca ölü ve yaralının olduğu saldırıyı El Kaide'ye bağlı bir grup üstlendi.

Yayınlanma: 19.11.2013 - 10:22
Abone Ol google-news

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta dün İran Büyükelçiliği’ni hedef alan çifte intihar saldırısında aralarında kültür ateşesi de olmak üzere en az 23 kişi yaşamını yitirdi, 150 kişi yaralandı. Bazı ajanslar Suriye’de de etkin olan El Kaide bağlantılı küresel cihatçı Abdullah  bazı körfez ülkelerini olaydan sorumlu tuttu. Lübnan basınında yer alan haberlere göre, biri araç içinde diğeri ise motosikletli kimi kaynağa göre ise yaya, iki intihar eylemcisinin hedefi Şii Hizbullah’ın güçlü olduğu Beyrut’un güneyindeki Dahiye bölgesinde bulunan üç katlı İran Büyükelçiliği oldu. Büyükelçilikteki korumaların binaya girmeye çalışan saldırganlara ateşle karşılık vermesinin ardından yaklaşık iki dakika arayla iki şiddetli patlamanın meydana geldiği öne sürülüyor. Bazı görgü tanıkları önce elçilik binasının girişinde bombalı kemerli saldırganın kendini havaya uçurduğunu, sonra da buraya 50 metre uzaklıktaki bir aracın infilak ettiğini anlattı. Kimi kaynak olayda en az 23 kimi ise 32 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. İran saldırıda Kültür Ataşesi Şeyh İbrahim el Ensari’nin de ölenler arasında olduğunu açıkladı. İran’ın Lübnan Büyükelçisi Gazanfer Ruknabadi, patlama olduğu sırada Ensari’nin binanın dış girişinde olduğunu, içerde ise can kaybının yaşanmadığını söyledi. Ruknabadi, Ensari’nin geçen ay görevine başladığını da kaydetti. Patlamalar çevredeki bina ve araçlarda ağır hasara neden olurken Hizbullah yetkilileri halkı yaralılar için kan vermeye çağırdı. Yaralılar arasında İran elçiliğinden 4 korumaile 1 hemşirenin de olduğu gelen bilgiler arasında. İntihar saldırılarını Lübnan’da etkin, El Kaide bağlantılı, Abdullah Azzam Tugayları üstlendi. Örgüt üyelerinden Siraceddin Zireikat isimli bir kişinin Twitter’daki mesajında saldırının “Hüseyin Bin Ali hücresince gerçekleştirildiğini” savunduğu “Lübnan’dan iki kahraman Sünni tarafından gerçekleştirilen iki şehitlik eylemidir” dediği kimi ajans ve Lübnan basınında yer aldı. Zireikat’ın “Hizbullah Suriye’den çekilene ve tutuklu El Kaide üyeleri serbest bırakılana kadar bu gibi eylemlere devam edecekleri” tehdidinde bulunduğu iddialar arasında. İran ‘Siyonistleri’, Suriye Riyad’ı suçladı İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “insanlık dışı suç ve gaddar eylem Siyonistler ve işbirlikçilerince yapılmıştır” denildi. Şam yönetiminden saldırıya kınama gelirken resmi SANA ajansına göre, Suriye Enformasyon Bakanı El Zubi “Eylemde petrodolar kokusunun yayıldığını, Suudi Arabistan, İsrail ve kimi Arap körfez ülkesinin bölgede terör ve kültürünü yaymaya çalıştıklarını” belirtti.

CENEVRE’YE BİR GÜN KALA...

Eylemin tam da Cenevre’de bugün düzenlecek İran’ın nükleer müzakerelerine ilişkin uluslararası toplantı öncesi gerçekleşmesine dikkat çekiliyor. İran’ın Cumhurbaşkanı Ruhani bir süredir Batı’ya daha ılımlı mesajlar verirken Tahran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin yaşanan krizin çözümlenmesine yönelik müzakereler maratonunun bugün Cenevre’de P5+1 grubu ile İranlı yetkililerin bir araya gelmesiyle sürmesi planlanıyor. Ancak İran’la uzlaşıya ve ABD’nin Tahran’la yakınlaşmasına İsrail sert tepki gösteriyor. Aynı zamanda İran-ABD merkezli Batı arasındaki ilişkilerin iyileşmesi girişimine tepkili bir diğer ülke ise Vahabi Suudi Arabistan. Suudi Arabistan ile Katar, Esad yönetimine karşı muhalifleri destekliyor.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler