Batı Afrika'da aslanların nesli tehlikede

Batı Afrika ülkelerinde son yıllarda aslan sayısında ciddi oranda düşüş olduğu, bugün bölgede yaklaşık 400 aslanın kaldığı belirtildi.

Yayınlanma: 14.01.2014 - 14:03
Abone Ol google-news

Panthera Örgütü tarafından yapılan araştırma, Senegal'den Nijerya'ya kadar Batı Afrika'daki 17 ülkede yaklaşık 6 yıl sürdü. Bölge aslanlarının, Afrika kıtasının geri kalan bölümlerindeki türlerinden genetik farklılıklar taşıdığına işaret eden yetkililer, aslanların sayısında son yıllarda ciddi şekilde gerileme olduğunu, bölgede 400 civarında aslanın kaldığına dikkati çektiler. Üreme kabiliyetine sahip aslan sayısının 250'den az olması, türün geleceği için endişeleri artırıyor.

Batı Afrika'da aslanların 2005 yılında 21 farklı koruma alanında yaşadığı, bugün ise söz konusu alanların sadece 4'ünde yaşam mücadelesi verdikleri belirtiliyor.

Araştırmacılar, aslanların Batı Afrika bölgesine sadece Senegal ve Nijerya ile Nijer, Burkina Faso ve Benin sınırlarında bulunduğunu kaydetti.

Batı Afrika'da aslanların doğal barınma ve gezinme alanı olan bölgelerin sadece yüzde 1.1'ini kullanabildiği, bunun nedeninin ise söz konusu alanların büyük bölümünde tarımsal faaliyetlerin yapılması olduğu sonucuna varılan araştırmada, aslanların nesli tükenen türler listesine alınması gerektiği çağrısında bulunuldu.

Çalışma yapılan ülkelerden Benin ve Senegal'in, aslanların neslinin korunması ve alınacak tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla ulusal eylem planı hazırladığına dikkat çekildi. Araştırma, ''PLOS One'' dergisinde yayınlandı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler