Başbakan projeleri denetlemiş

Hükümetten Erdoğan’ın seçim sürecinde onlarca mitingini devletin olanaklarını kullanarak yapmasına ‘illerde denetim yaptı’ savunması

Başbakan projeleri denetlemiş
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.04.2014 - 22:18

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 30 Mart yerel seçimlerinin kampanya sürecinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştirdiği AKP mitinglerini devlet olanaklarıyla yapmasını, “Başbakan’ın illerdeki plan ve projeleri denetlemesinin devletin devamlılığının gereği” diye savundu.

30 Mart seçimlerinin üzerinden bir hafta geçmesine karşın pek çok ilde sonuçlara yapılan itirazlar ve seçimlere hile karıştırıldığı tartışmaları devam ediyor. Seçim öncesi de propagandaya ilişkin siyasi partiler arasında yaşanan gerilim damgasını vurmuştu. AKP’nin illerde yaptığı pek çok mitingde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlık faaliyeti kapsamında olduğu gerekçesiyle devletin olanaklarını kullanması muhalefetin tepkisi çekmişti.

‘Mitinglere devletin uçağı ile gitti’

CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, konuyla ilgili verdiği soru önergesinde, Erdoğan’ın partisinin yerel seçim propaganda mitinglerini yapmak üzere gittiği illerde göstermelik 3-5 dakikalık valilik ziyaretlerinin eklenerek, söz konusu mitinglerin Başbakanlık faaliyeti kapsamında devletin tüm imkânları kullanılarak yapıldığını belirtti.

AKP’nin siyasi mitingi ve propagandası için devletin uçağı, helikopteri, onlarca aracı ve yüzlerce kamu görevlisinin seferber edildiğini ifade eden Soydan, bu durumun yasalara da aykırı olduğunu anımsattı. Soydan, Erdoğan’ın AKP’nin siyasi mitinglerine devletin uçağı, helikopteri ve araçlarını kullanıp kullanmadığını, bunun yasalara uygun olup olmadığını sordu.

Devletin devamlılığının gereğiymiş

Soru önergesine yanıt veren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Erdoğan’ın AKP mitinglerinin yapıldığı illerde valilik ziyareti kapsamında devletin imkânlarıyla ulaşılmasına ilginç bir gerekçe sundu.

Arınç, köklü gelenekleri ve kurumsallaş bir yapısı olan Türk devletinin merkezi yönetimin yetki ve sorumluluklarının bir kısmının hiyerarşik yapı içinde alt birimlere devredildiğini kaydetti.

İl ve ilçelerde vali ve kaymakamların yetki genişliğiyle merkezi yönetim adına çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Arınç, şunları dile getirdi:

“Bu bağlamda esas yetki ve sorumluluğun sahibi olan Başbakan’ın, illerde çalışmalarını sürdürmesi, uygulanan plan ve projeleri yerinde görmesi ve yetki devrinde bulunulan yöneticilerin faaliyetlerini mahallinde denetlemesi hem idare hukukunun hem devlette devamlılığın bir gereğidir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler