Ara Güler, tesadüfen gittiği Geyre köyündeki antik kenti ilk duyuran kişi olarak tarihe geçmişti

Usta fotoğrafçı Ara Güler’in, tesadüf eseri karşısına çıkan Geyre köyü ve Aphrodisias antik kentinde çektiği fotoğraflardan oluşan “Aphrodisias” sergisi Ara Güler Müzesi’nde ziyarete açıldı.

Yayınlanma: 01.03.2019 - 22:58
Abone Ol google-news

Ara Güler’in “Hayatımda yaptığım en önemli röportajlardan biri” dediği Aphrodisias’ın hikâyesi, bir kayboluşun sonucu olarak ortaya çıkar. 1958 yılında Hayat mecmuasında “Dünyanın en büyük altı barajından biri” başlığıyla servis edilen Kemer Barajı açılışını fotoğraflaması için, gazeteci olarak Ara Güler gönderilir. Fotoğraf için doğru ışığı bekleyemek isteyen Güler, dönüş yoluna çıktığı şoförün akşam karanlığında yanlış yola sapması üzerine hayatında hiç duymadığı Geyre köyünde bulur kendini. Ve o günü “Aphrodisias’ın Çığlığı” kitabına yazdığı, sergiye girdiğinizde de karşınıza çıkacak şu cümlelerle anlatır: “Her şey 1958 yılının sonbahara yakın bir yaz gününde büyük bir rastlantı sonucu başladı. O sabah elimdeki bütün filmleri bitirinceye kadar ne bulduysam hepsinin fotoğrafını çektim. 1958 yılında, hiç bilmediğim, adını bile duymadığım bu pek sayın Geyre köyü ile ilk tanışmam böyle oldu.”



Antik kent içinde yaşam

Ara Güler Geyre’de karşılaştıklarından sonra köyde vakit geçirmeye karar verir. Tavanı tutan sütunlar, üzerinde domino oynanan sütun başları... Köyün sokaklarında biraz dolaştıktan sonra büyük bir antik kentin içinde olduğunu anlar, ve döndükten sonra bununla ilgili bir şey yapmaya karar verir. “Aphrodisias” ilk olarak, Güler’in bir dönem iş verdiği, İngiltere’de yayımlanan Architectural Review dergisi tarafından paylaşılır ve büyük ilgi görür. Daha sonra Horizon Magazine Ara Güler’e köye tekrar gidip renkli fotoğraf çekmesinin mümkün olup olmadığını sorar. Ara Güler 1961 yılında Geyre köyüne geri döner, sonrasında da “Aphrodisias”ın hikâyesi giderek duyulmaya başlar.

“Aphrodisias” sergisinin ana gövdesini, Ara Güler tarafından fotoğraflanan, bugün Aphrodisias Arkeolojik Alanı olarak tescilli ve UNESCO Dünya Miras Liste’sine girmiş olan Geyre köyü ve civarında çekmiş olduğu fotoğraflar oluşturuyor. Sergide ayrıca, Ara Güler’in Aphrodisias ile ilgili orijinal karanlık oda baskıları, fotoğraflarla ilgili uluslararası süreli yayınlar ve ajanslarla yazışmaları, bu yayınların baskılarıyla birlikte Ara Güler’in Aphrodisias Çığlığı adlı kitabının hazırlık sürecindeki çalışmalarına dair ipuçları, notlar ve kitap maketi de sergilenen eserler arasında yer alıyor. Aphrodisias Sergisi’ni, İstanbul bomontiada’daki Ara Güler Müzesi’nde Eylül 2019’a kadar ücretsiz gezebilirsiniz, kaçırmayın.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler