AKP beyannamesi... Aleviler de yok Romanlar da

AKP’nin seçim beyannamesinde ‘çözüm’le birlikte Alevi ve Romanları da unuttuğu ortaya çıktı. Sonradan eklenen bölümde her iki kesime de birer pragraf yer verildi.

AKP beyannamesi... Aleviler de yok Romanlar da
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.04.2015 - 22:04

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Baskıya giderken 1-2 sayfa düşmüş”, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın “Beyanname bir yemek tarifi değil ki öyle içine her şey konsun” dediği çözüm süreci, 3 sayfa olarak “temel hak ve hürriyetler” başlığı altında AKP’nin bildirgesine eklendi. AKP, geçmişte sorunlarının çözümüne dönük “sonuç çıkmayan” çalıştaylar düzenlediği Alevi ve Romanları ise son anda anımsadı. Davutoğlu’nun açıkladığı ilk bildirgede tek bir sözcükle geçiştirilen Aleviler, Romanlar ve azınlıkları sonradan anımsayan AKP, bu konuları paragraflar halinde yeni bildirgeye ekledi.

AKP’nin seçim bildirgesine eklenen çözüm süreciyle ilgili 3 sayfalık bölümün 2 sayfasında bugüne kadar hükümetin neler yaptığı anlatılırken son 1 sayfadaysa sürecin ne anlama geldiği ve bundan sonrasına ilişkin hedefler yer aldı.

Kalıcı huzur

Bildirgede özetle şöyle dendi: “Çözüm süreci, eski Türkiye’nin antidemokratik uygulamalarının bir daha tekerrür etmemesinin garantisidir. Çözüm sürecini kararlıkla sürdüreceğiz. Demokratik hak ve özgürlüklerin korunmasını yeni anayasa ile güvence altına alacağız. Çözüm sürecini güvence altına almak ve nihayete erdirmek, kalıcı huzuru tesis etmek amacıyla silahın tamamen gündemden çıktığı bir noktaya ulaşmak için gereken tüm tedbirleri alacağız”

AKP’nin ilk açıklanan bildirgesinde Alevilerle ilgili çok kısa yer verilirken yenilenmiş bildirgede cemevlerine de değinildi. Bildirgede “Cemevleri, eğitim sisteminde sağlıklı bilgilendirme, üniversitelerde araştırma ve uygulama merkezleri oluşturma gibi çeşitli konularda Alevi kanaat önderleri ile diyalog içinde demokratik uzlaşı temelinde gerekli adımları atacağız” denildi.

İstihdam sözü

Bildirgede Romanlarla ilgili olarak ise “Önümüzdeki dönemde de, başta istihdam, iskân ve eğitim sorunları olmak üzere Roman vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne hız vererek her türlü ayrımcılık zeminini ortadan kaldıracağız” ifadeleri yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler