AB'den terörizm finansmanına özel vurgu

AB Komisyonu’nun Türkiye ile ilgili İlerleme Raporu’nda yolsuzluklardan, sansüre, yargı bağımsızlığından, parlamentonun etkisizleşmesine kadar tüm alanlarda hükümete yönelik eleştiriler yer aldı. Raporda terörizmin finansmanına ilişkin bildirimlerin de arttığına dikkat çekildi.

AB'den terörizm finansmanına özel vurgu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.10.2014 - 23:41

AB İlerleme Raporu’nda Mali Suçları Araştırma Kurulu’na bildirilen şüpheli işlem sayısının 2012 yılına kıyasla 2013’te 10 bin kadar arttığı ve terörizmin finansmanına ilişkin bildirimlerin de arttığı belirtilerek, “el koyma, haciz, mahkûmiyet ve malvarlıklarının dondurulması sınırlı oldu” ifadelerine yer verildi. Terörizmin finansmanına yönelik bildirimlerin ise 2012’de 332 olduğuna ancak, 2013’te 459’a ulaştığına işaret edildi. Raporda Türkiye’nin hâlâ Avrupa Konseyi’nin Terörizmin Finansmanının önlenmesine dair sözleşmesini imzalamadığı vurgulandı.

AB Komisyonu’nun Türkiye ile ilgili İlerleme Raporu, yolsuzluklardan sansüre, yargı bağımsızlığının zedelenmesinden parlamentonun etkisizleşmesine kadar tüm alanlara yayıldı.

 

AKP, komisyonu geciktirdi

Yolsuzluk suçlarıyla ilgili olarak parlamenter dokunulmazlığının kapsamı geniş olmaya devam etmektedir. Eski bakanlarla ilgili yolsuzluk suçlarını araştırmak üzere mayıs ayında TBMM’de bir soruşturma komisyonu kurulmasına karar verilmiştir. AKP görev alacak milletvekillerini belirlemekte iki ay geciktiği için komisyon ancak 8 Temmuz’da kurulmuştur. 9 AKP, 4 CHP, 1 MHP ve 1 BDP/HDP’den olmak üzere 15 milletvekilinden oluşmaktadır.

 

Paralel darbe iddiası

Yolsuzluk iddialarına adı karışan dört bakanın dokunulmazlığının kaldırılması sürecinde önemli gecikmeler gerçekleşmiştir. Yolsuzluk iddialarına cevap olarak hükümet ‘Gülen Hareketi’ tarafından kontrol edilen devlet içindeki ‘paralel yapı’ tarafından hükümete karşı bir ‘darbe’ girişimi olduğunu iddia etmiştir. 17 ve 25 Aralık soruşturmalarında ilk olarak görevli olan savcı ve polisler görevlerinden alınmış ve başka yerlere atanmıştır. Birçok polis görevlisi gözaltına alınmıştır. Eylül ayında İstanbul Başsavcılığı yolsuzluklarla ilgili 96 zanlı hakkında takipsizlik kararı vermiştir. Görevi suiistimal iddiaları Yolsuzluk iddialarının ele alınma şekli görevi suiistimal iddialarının ayrım gözetmeden, saydam ve tarafsız bir şekilde değerlendirilmeyeceğine ilişkin ciddi şüphelere yol açmıştır. Siyasi partilerin ve seçim kampanyalarının finansmanına ilişkin kurallar ve milletvekili dokunulmazlıkları konusunda hiçbir somut adım atılmamıştır. 2010-2014 Saydamlığın Artırılması ve Yolsuzlukla Mücadelenin Güçlendirilmesi Stratejisi ve Eylem Planı’nın uygulamasına devam edilmiş, ancak uygulamanın sonuçlarına dair TBMM’ye veya sivil topluma hiçbir bilgi verilmemiştir. Türkiye’nin 2014 sonrası dönem için yolsuzlukla mücadele stratejisi ve eylem planı oluşturup oluşturmayacağına karar vermesi gerekmektedir. Bu alandaki çalışmalarda sonuç elde edilmesi için daha fazla siyasi irade göstermenin yanı sıra daha fazla sivil toplum katılımı sağlanması gerekmektedir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler