Nazım Hikmet ile Necip Fazıl aynı sahnede
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 100. yılını kutlamaya hazırlandığı yeni sezona, ideolojik olarak hep birbirinin karşıtı olarak görülegelmiş iki şairin oyunlarını sahneleyerek giriyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 100. yılını kutlamaya hazırlandığı yeni sezona, ideolojik olarak hep birbirinin karşıtı olarak görülegelmiş iki şairin oyunlarını sahneleyerek giriyor.
Necip Fazıl Kısakürek'in ölümünün 30. yıldönümü vesilesi ile bu yaz prömiyeri yapılan “Para” adlı oyununun yanı sıra Türk dilinin büyük ustası Nazım Hikmet'in “Yolcu” adlı oyunu da bu sezon seyirci ile buluşacak.
Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde 2 Ekim Çarşamba akşamı sahnelenmeye başlayacak olan Para'yı Engin Gürmen, 30 Ekim Çarşamba akşamı Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde perdelerini açacak olan Yolcu'yu ise Yıldırım Fikret Urağ yönetiyor.
İlk gösterimini Makedonya'da “Uluslararası Stobi Antik Drama Festivali”nde yapan Aristophanes'in yazdığı, Kemal Kocatürk'ün yönettiği “Lysistrata-Kadınlar da Savaşırsa” Şehir Tiyatroları'nın bu sezon sahnelenecek yeni oyunlarından biri. Geçtiğimiz sezon 14 dalda 25 ödüle layık görülen Şehir Tiyatroları, Lysistrata'nın dışında provada olan iki yeni oyun daha hazırladı. Bunlar A.Kadir Bozkurt'un yazdığı, yaşlı bir çiftin ilişkisini konu alan “Sirke Tadında Böğürtlen Reçeli” ve Gökhan Eraslan'ın kaleme aldığı üç eski okul arkadaşının hikâyesini konu edinen “Vakti Geldi” isimli oyun.
12 yeni oyun daha hazırlanıyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın bu yıl sahnelemeyi planladığı ve üzerinde çalışılan diğer oyunları ise şöyle: Melih Cevdet Anday'ın yazdığı ve Türk tiyatrosu literatüründe köşe taşlarından biri olarak kabul edilen “İçerdekiler” oyunu, geçtiğimiz yıl planlanan ancak bazı aksaklıklardan dolayı sahnelenemeyen mülteci sorununu konu alan Cenk Gündoğdu'nun yazdığı “Radyonun İçindekiler” ve yine geçtiğimiz yıl planlanan fakat uluslararası sorunları çözülemediği için bu yıl sahnelenecek olan Alessanra Paoletti'nin 1924'te göç olgusu üzerine kurgulu “Yuvaya Dönmek”, Ira Lewis'in “Çin Kahvesi”, Sara Ruhl'un kaleme aldığı “Ölü Adamın Cep Telefonu”, Peter Horsler'ın sağlıkta özelleştirmeleri konu alan “Kes ve Kaç”, Azerbaycan'ın tanınmış yazarlarından Elçin Efendiyev'in bir akıl hastanesinde geçen ve bir yanıyla 20. yüzyılı değerlendiren oyunu “Shakespeare”, Sam Bobrick'in “Son Şans”ı ve Edmund Morris'in “Tahta Çanaklar” adlı oyunu. Çocuklar için hazırlanan oyunlar ise “Işık Sever Max”, “Ben Sen O, Biz Siz Onlar” ve “Harikalar Mutfağı”.
Yüzüncü yıl etkinlikleri
Yıldız Parkı Malta Köşkü’nde dün yapılan basın toplantısında sezon programını açıklayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin (soldan ikin-ci), 100. yıl etkinlikleriyle ilgili bilgiler de verdi. 1914’ten bu yana perde açan Şehir Tiyatroları, yeni sezonda birçok sergi açacak,kitap ve dergi yayınlayacak. Tıpkıbasımı yapılacak dergiler arasın-da, “Şark İşçisi” adlı oyunun yazarı Hagop Baronyan'ın 1800'lerin sonuna doğru çıkardığı dergi, Muhsin Ertuğrul'un Temaşa dergisi ve yine Ertuğrul'un Perdeci adıyla yayımlanan yazıları yer alıyor.
Şehir Tiyatroları'nda şimdiye dek sahnelenen oyunların drama-turglarının ve afişlerinin online olarak arşivlenerek araştırmacı-ların, akademisyenlerin ve tiyatrocuların kullanımına açılması için çalışmalar devam ediyor. Aksesuarlar, usta sanatçıların ürettiği malzemeler, antika değeri taşıyan ürünlerin sergilenmesi ve hatta bunları bir müzeye dönüştürerek kalıcı bir alana taşımak da planlananlar arasında yer alıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Almanya'da 'Noel pazarına' araçlı saldırı
- Polisin vurduğu ünlü mimar kurtarılamadı
- Gazeteci Özlem Gürses gözaltına alındı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- 'Neredeyse 2 hafta oldu'
- 10 milyon dolarlık ödülü kaldırdılar!
- Asgari ücrette işverenin talebi netleşiyor!
- 'Yargıyı da gazetecileri de rahat bırakın'
- Ziraat Türkiye Kupası'nda grup kuraları çekildi
- Türkiye'de 'pestisitli limon' krizi!